Mit kapunk, ha összerakjuk a napelemeket és a birkákat?

2021 / 05 / 04 / Rácz Tamás
Mit kapunk, ha összerakjuk a napelemeket és a birkákat?
Egyelőre nem jellemző, hogy a szabad földterületre telepített napelemfarmokon aktív mezőgazdálkodás is történjen, pedig lenne értelme ezzel foglalkozni.

Az Oregoni Állami Egyetem kutatói állítólag a világon elsőként vizsgálták, hogy mennyire érné meg a füves területekre telepített napelemtáblák között birkákat legeltetni. A kutatásban összehasonlították a normál legelőn illetve a napelem-parkban tartott birkák növekedését, illetve a takarmányhozamokat az egyes területeken.

A mérések szerint a napelem-parkban ugyan kisebb mennyiségű, de jobb minőségű fű nőtt, a birkák pedig hasonlóan fejlődtek a két területen. Érdekes megfigyelés, hogy a napelemek alatti árnyékos területen ugyan kevesebb fény jutott a növényeknek, viszont a hűvösben a birkák összességében kevesebb energiát használtak fel a testük hűtésére, ami gyorsította növekedésüket, fejlődésüket.

A napelemek alatti terület legeltetési célú hasznosítása az itt felnevel bárányokból származó haszon mellett lecsökkentette a terület gondozásának munkaigényét és megszüntette az ezzel összefüggő szennyezéseket is, hiszen nem volt szükség gépi fűnyírásra vagy herbicidek használatára.

A 2019-20-ban lebonyolított kísérlet eredménye szerint a napelemek között illetve szabad legelőn nevelt bárányok növekedése, súlygyarapodása mindkét vizsgált évben teljesen megegyezett. A birkák vízfogyasztása a kora tavaszi időszakkal bezárólag azonos volt, a meleg beköszöntével viszont a szabad legelőn tartott állatok a melegebb évben több vizet igényeltek. A kétéves időszakban a napelem-parkban 38%-kal kisebb mennyiségű takarmány keletkezett, de a teljes mezőgazdasági jövedelmezőségben alig volt különbség: a szabad területen hektáronként 1046, a napelemparkban 1029 dollár értékű, a birkákból származó termék jött létre. És persze a napelemparkban ehhez jön még a megtermelt energiából származó haszon.

A kutatás remekül illusztrálja az úgynevezett agrovoltaikus gazdálkodás, mint fenntartható és jövedelmező mezőgazdasági tevékenységi forma előnyeit. Ez azért is fontos, mert korábbi felmérések eredményei szerint a mérsékelt égövi területeken pont a mezőgazdasági területekre a leggazdaságosabb napelem-parkokat építeni. Az oregoni kutatás szerint ez szerencsére nem jelenti azt, hogy ezek a területek elvesznének a mezőgazdaság, az élelmiszer-termelés számára. Korábban más kutatásokban már azt is sikerült bizonyítani, hogy egyes árnyékkedvelő növények hozama akár nőhet is a napelemekkel borított területen, bizonyos virágzó növények virágzási ideje pedig elhúzható, ha félárnyékban nevelik őket. Most viszont kiderült, hogy az állattartás számára is vannak lehetőségek a nagy szolárparkokban.

További cikkek a Rakétán:

A napelem-parkok egy kis odafigyeléssel megmenthetik a méheket és más beporzókat Egy kis virágmag ide-oda, egy sövény menedéknek és máris beporzórovarok élőhelyévé válhat a napelemtáblák sivataga.

Napelem-hegy épül a nevadai sivatagban egy excentrikus fesztivál helyszínén Egy-két fantáziátlanul a földre pakolt napelem helyett egy egész hegyet emelnek a sivatagban a szürreális Burning Man Fesztivál hagyományaihoz híven.

A nagy tengeri szélturbina-parkok úgy rosszak, ahogy vannak Egy számítógépes szimulációsorozat eredménye szerint a függőleges tengelyű szélturbinák nagy szélparkokban sokkal hatékonyabbak, mint az elterjedt háromlapátos szerkezetek.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
Leállították a harvardi tudósok ellentmondásos szoláris geomérnökségi projektjét
A SCoPEx program keretében kis mennyiségű kalcium-karbonátot engedtek volna a sztratoszférába, hogy megfigyeljék hogyan viselkedik az anyag és alkalmas-e arra, hogy a napsugarakat visszatükrözve hűtse a Földet későbbi szoláris geomérnökségi akciók során. A projekt beszüntetését maguk a résztvevő kutatók kezdeményezték. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne folytatódnának a kísérletek máshol, más anyagokkal.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.