Még meg sem született, de már zenét szerez, és kiad egy albumot is egy régi-új eszköznek hála

2021 / 02 / 06 / Felkai Ádám
Még meg sem született, de már zenét szerez, és kiad egy albumot is egy régi-új eszköznek hála
A magzati mozgás alakul zenévé egy eszköznek hála, amelyet bárki beszerezhet – az ötlet azonban nem új: már egy rózsaszín laskagomba is megelőzte az idejekorán zeneszerzői babérokat hajszoló gyerkőcöt.

A szonifikáció vagy auditív ábrázolás azt jelenti, hogy bizonyos információt hanggal (de természetesen nem beszéddel) jelenítünk meg. Tehát az adatokat megmutathatjuk mondjuk számként egy képernyőn, esetleg villogó fényekkel, de ábrázolhatjuk akár valamiféle hanggal is. Ez utóbbi tehát a szonifikáció. Szonififikásan hangzik (bocsánat!), pedig maga az ötlet több mint 100 éves, hiszen ilyen elven működik az 1908-ban feltalált Geiger–Müller-számláló, amely jellegzetes kerregéssel is jelzi a sugárzás intenzitását. A szonifikáció és a művészet kapcsolata pedig egy sor kérdést felvető terület, ebben a szakdolgozatban kifejezetten érdekesen, és nem is túl hosszan járja körbe a szerző a szonifikáció és a művészet komplex kapcsolatát.

Magyarán Elizabeth Hart és Iván Diaz Mathé törekvésében, tehát hogy születendő gyermekük, Luca Yupanqui méhen belüli mozgását alakítsák zenévé, annyi a relatív újdonság, hogy ez betagolódik a szonifikáció művészeti alkalmazásába. A felhasznált eszköz egy biosonic MIDI-készülék, amely a bőr elektromos változásai során keletkező adatokat alakítja át zenévé. Az eszközt amúgy bárki előrendelheti 200 dollárért (ebben az árban nincs benne a szoftveres vagy hardveres MIDI szintetizátor, amire a használathoz szükségünk lesz). Őszintén szólva az egész magzathangos-vállalkozás kicsit ennek az eszköznek a reklámjának tűnik. Egyébként állítólag nem csak méhen belüli mozgásból, de bármely élő szervezetből kinyerhető adatokból alakítható hasonló hangsor, mivel a kütyü az élő felületen az elektromosság ingadozását méri. Tehát akár a muskátlink vagy kedvenc kaktuszunk is megzenésíthető. Az albumba lent bele is hallgathatunk akár.

Az albumot az a Sacred Bones Records jelenteti meg, akik egyébként David Lynch és John Carpenter kiadói is, nem mellesleg a biosonic MIDI-t is ők forgalmazzák. Az albumot pedig Sounds of the Unborn címen lehet keresni, ha megjelenik áprilisban. A szülők egyébként gyermekük mozgását öt órás időintervallumokban rögzítették, és bár nyilván megszerkesztették az eredményt, túlságosan nem akartak belenyúlni az eredeti adatfolyamba, mondván, hogy Luca üzenete a maga nyers formájában létezhessen. A hírről beszámoló Engadget megemlíti azt is, hogy nem csak a zene-szonifikáció kapcsolat nem új, de a biosonic MIDI technológia sem, hiszen például a lenti videón egy rózsaszín laskagomba játszik moduláris szintetizátoron hasonló alapelvnek köszönhetően:

(Címlapkép/nyitókép: Flickr/bob jb)

További cikkek a Rakétán:

Az MIT kutatói megzenésítették a koronavírust A szonifikáció, vagyis az adatok auditív ábrázolása nem újkeletű dolog az orvostudományban, most segíthet megtalálni a megoldást a fertőzés megállítására.

Komolyzenei Netflixet indított az Óbudai Danubia Zenekar A zenekar a klasszikus zenét igyekszik megismertetni azokkal, akik még nem szerettek bele a műfajba. Az új zenei videómegosztón hangulatokhoz, érzelmekhez köthető kategóriákba rendezve mutatják be a felvételeket, az egyperces részletektől a komplett művekig.

Itt egy új Nirvana-szám, amit egy mesterséges intelligencia írt Bár a kilencvenes évek meghatározó grunge zenekara már több, mint huszonöt éve nem létezik, a Funk Turkey által létrehozott "Smother" című szám tényleg úgy szól, mintha véletlenül lemaradt volna a Nevermindról.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
Az 1967-es első emberi szívátültetés óta a recipiensek nagyon sokszor fura változásokat tapasztaltak magukon.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.