Megépült az első, Amur folyón átívelő vasúti híd Kína és Oroszország között

2021 / 08 / 18 / Bobák Zsófia
Megépült az első, Amur folyón átívelő vasúti híd Kína és Oroszország között
Egy hét múlva halad át az első vonat az oroszországi Nyizsnyeleninszkoje településéről a kínai Tungcsiangba a hídon át, a jövő évtől kezdve évente 21 millió tonna árut szállíthatnak és 1,5 millió utas utazhat a vasútvonalon az Amur felett.

Az Amuron, vagy kínai nevén a Hejlungcsiang (Fekete Sárkány) folyón átívelő híd építése hosszas késlekedéssel kezdődött, de végül 2019-re az orosz oldalon is elkészült, kedden pedig a sínpálya építését is befejezték, ezzel hamarosan elindulhat a közlekedés a két ország között az első, folyón átívelő, kínai-orosz vasúti hídon át.

A híd építéséről több mint egy évtizede, 2008-ban egyeztek meg a két ország kormányainak képviselői, de a munkálatok kezdetét többször is elhalasztották. A 2215 méter hosszú híd kínai szakaszát (1886 méter) 2018-ra fejezték be, az orosz szakasz (329 méter) egy évvel később épült fel, de az átadás, valamint a sínek lefektetése még váratott magára. A vasúti pálya két részből áll: egy normál nyomtávolságú (1435 mm) vágányból, melyen a kínai vonatok közlekednek majd és egy széles nyomtávolságú (1520 mm) vágányból, ezen az orosz vonatok haladnak. A hidat a többi közlekedési vonallal összekapcsoló teljes hálózat 19.9 km hosszúságú a Russia Briefing leírása szerint, az orosz vonatok nagyjából 15 kilométert tesznek majd meg az átkelés után, mielőtt megérkeznek a szállítmányukkal a pályaudvarra, ahol átrakodják azt a kínai vasúti kocsikba.

A hálózaton elsősorban vasércet fognak szállítani Oroszországból Kína legnagyobb acélkohóiba, az út ezzel 1040 kilométerről 233 kilométerre rövidül a Global Times elmondása szerint, de másfajta ásványokat, illetve olajat és gázt is fuvaroznak majd a vonalon, ezzel erősítik a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat. Lin Junghan, a híd kivitelezéséért felelős projektmenedzser elmondta: az első vonat augusztus második felében halad majd keresztül a vágányokon, ha pedig a teszt során mindent rendben találnak, még idén megnyitják a vonalat és a rendszeres közlekedés jövőre elindulhat.

Az Amur folyón egyébként nem ez az első átjáró, amellyel a Kína és Oroszország közötti összeköttetést megvalósítják: 2019-ben lett készen a Blagovescsenszk és Hejhe közti híd, amelyen az áthaladó autósforgalmat bonyolítják.

(Fotó: Getty Images/VCG)

További cikkek a témában:

Miért nem épült még híd az Egyesült Államok és Oroszország között? A terv már több mint egy évszázada napirenden van, bár az utóbbi időben már nem is annyira hídban, inkább alagútban gondolkodnak.
Kína és Oroszország közösen terveznek kutatóállomásokat a Holdra – akár az égitest felszínére is A tervet az együttműködésről tegnap jelentették be, de a két ország között az űrkutatással kapcsolatos kooperáció nem áll meg itt.
Futurisztikus körvasút épül Budapesten A vonal Kelenföld és a Népliget között létesít közvetlen összeköttetést, ami a várakozások szerint jelentősen lökést adhat a külvárosok és a főváros közlekedésének is.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.