Megérkeztek az első videófelvételek a kínai marsjáróról, a jármű hangját is hallhatjuk

2021 / 06 / 28 / Bobák Zsófia
Megérkeztek az első videófelvételek a kínai marsjáróról, a jármű hangját is hallhatjuk
A kínai űrügynökség közzétette az első felvételeket, melyeket a Csuzsung rover készített landolása és későbbi marsi napjai alatt.

A Csuzsung marsjáró eddig 236 métert tett meg az Utopia Planitia síkságán a kicsivel több mint 42 marsi nap alatt, mióta megérkezett (egy teljes nap a vörös bolygón valamivel hosszabb, mint egy földi nap), és nem csak szelfit, hanem videófelvételeket is készített a tevékenységeiről.

A rövid videókon az ejtőernyős ereszkedés és a platformról való legurulás (hanggal együtt) látható, valamint két kissé távolabbi felvétel arról, ahogyan a marsjáró a talajra helyezi a kamerát és elhátrál tőle, és egy pár másodperc erejéig látható forgás közben is a platform mellett.

Csia Jang, a Tienven-1 helyettes főtervezője a CCTV-nek elmondta, a hangfelvételeket elsősorban azzal a céllal készítették, hogy megfigyelhessék a szél hangját egy másik bolygón, amit végül a videón hallhatunk az azonban nem csak a szél, hanem a súrlódó fémek zaja is. Liu Csicsung, Kína űrmérnöki központjának igazgatója szerint a hangok segítségével alaposabban tudják elemezni a Mars atmoszféráját és a felszínen uralkodó körülményeket. A CCTV videóin nem csak az aktuális felvételek, hanem korábbi animációk is láthatóak a rover tevékenységéről.

(Fotó: CNSA)

További cikkek a témában:

A kínai marsjáró is elküldte az első fotókat a Mars felszínéről A Csuzsung szombaton hajtott végre sikeres leszállást a Marson, most pedig a kínai űrügynökség közzétette az első fotókat, amiket a marsjáró a bolygó felszínén készített.
A hetvenes évek Viking-2 küldetése után most a kínai marsjáró is megmutatta, hogyan néz ki az Utopia Planitia A Mars 3300 kilométeres Utopia síkságán járt már korábban egy Földről érkezett eszköz, a kínai marsjáró azonban sokkal alaposabban feltérképezheti a kietlen környéket.
A kínai marsjáró is sikeresen landolt a Marson, ezzel pedig azonnal történelmet írt Az USA és a Szovjetunió után Kína lett a harmadik olyan ország, amelynek sikerült leszállnia a vörös bolygó felszínére.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Újraéled egy ígéretes rakétatechnológia, ami hatékonyabb lehet a mai tipikus hajtómű-felépítésnél
Az aerospike hajtóművek segítségével űrrepülőt üzemeltetne egy német gyártó, de az első éles teszt rögtön balesettel indult.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.