Megérkeztek az első videófelvételek a kínai marsjáróról, a jármű hangját is hallhatjuk

2021 / 06 / 28 / Bobák Zsófia
Megérkeztek az első videófelvételek a kínai marsjáróról, a jármű hangját is hallhatjuk
A kínai űrügynökség közzétette az első felvételeket, melyeket a Csuzsung rover készített landolása és későbbi marsi napjai alatt.

A Csuzsung marsjáró eddig 236 métert tett meg az Utopia Planitia síkságán a kicsivel több mint 42 marsi nap alatt, mióta megérkezett (egy teljes nap a vörös bolygón valamivel hosszabb, mint egy földi nap), és nem csak szelfit, hanem videófelvételeket is készített a tevékenységeiről.

A rövid videókon az ejtőernyős ereszkedés és a platformról való legurulás (hanggal együtt) látható, valamint két kissé távolabbi felvétel arról, ahogyan a marsjáró a talajra helyezi a kamerát és elhátrál tőle, és egy pár másodperc erejéig látható forgás közben is a platform mellett.

Csia Jang, a Tienven-1 helyettes főtervezője a CCTV-nek elmondta, a hangfelvételeket elsősorban azzal a céllal készítették, hogy megfigyelhessék a szél hangját egy másik bolygón, amit végül a videón hallhatunk az azonban nem csak a szél, hanem a súrlódó fémek zaja is. Liu Csicsung, Kína űrmérnöki központjának igazgatója szerint a hangok segítségével alaposabban tudják elemezni a Mars atmoszféráját és a felszínen uralkodó körülményeket. A CCTV videóin nem csak az aktuális felvételek, hanem korábbi animációk is láthatóak a rover tevékenységéről.

(Fotó: CNSA)

További cikkek a témában:

A kínai marsjáró is elküldte az első fotókat a Mars felszínéről A Csuzsung szombaton hajtott végre sikeres leszállást a Marson, most pedig a kínai űrügynökség közzétette az első fotókat, amiket a marsjáró a bolygó felszínén készített.
A hetvenes évek Viking-2 küldetése után most a kínai marsjáró is megmutatta, hogyan néz ki az Utopia Planitia A Mars 3300 kilométeres Utopia síkságán járt már korábban egy Földről érkezett eszköz, a kínai marsjáró azonban sokkal alaposabban feltérképezheti a kietlen környéket.
A kínai marsjáró is sikeresen landolt a Marson, ezzel pedig azonnal történelmet írt Az USA és a Szovjetunió után Kína lett a harmadik olyan ország, amelynek sikerült leszállnia a vörös bolygó felszínére.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Nemsokára beleshetünk egy fontos holdmisszió előkészületeinek kulisszái mögé
Az első robotizált NASA holdmisszió rovere 100 napig járja a Mons Mouton környékét víz után kutatva, majd küldetése végén megfagy.
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
Szellemgalaxis tűnt fel a James Webb Űrteleszkóp képein, amely eddig láthatatlan volt
A JWST infravörös tartományban mérő műszerei által a Hubble képein jóformán láthatatlan galaxisok is megfigyelhetővé válnak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.