Meghibásodott űrruha miatt hívtak vissza sürgősen egy kozmonautát az űrsétáról

2022 / 08 / 21 / Bobák Zsófia
Meghibásodott űrruha miatt hívtak vissza sürgősen egy kozmonautát az űrsétáról
"Oleg, hagyj abba mindent és indulj el azonnal befelé" - utasította az űrhajóst Vlagyimir Szolovjov, a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmenséért felelős igazgatója, miután észlelték a hibát.

A Nemzetközi Űrállomás egyik legújabb berendezése, az Európai Robotkar (ERA) az első olyan robotkar az ISS-en, amely az orosz szegmens ellátását biztosítja, mivel a korábban installált eszközök, a Canadarm2 és a JEMRMS nem értek el az állomás ezen pontjáig. Az ERA a Nauka modullal együtt érkezett az állomásra még tavaly júliusban és az összeszerelését idén áprilisban kezdték el az űrhajósok. Az egyik űrsétán, amelyen a kar beüzemelésének harmadik szakaszát végezték el, Samantha Cristoforetti, az ESA űrhajósa is részt vett - ez volt az első alkalom, amikor európai női űrhajós indulhatott űrsétára.

Augusztus 17-én, egy újabb, a robotkar szerelését célzó űrséta azonban nem várt fordulatot vett, mikor az egyik kozmonauta űrruhája váratlanul meghibásodott és sürgősen meg kellett szakítania munkáját az irányítóközpont utasítására. A probléma forrása az Orlan űrruha akkumulátorának elégtelen működése volt, aminek jelzése szerint az uniformis nem biztosított elég energiát a megfelelő működéshez, ezért az űrállomás energiaforrásaira kellett csatlakoznia a kozmonautának. Oleg Artyemjevnek Vlagyimir Szolovjov, az ISS orosz szegmenséért felelős igazgató adta ki a visszatérésre az utasítást, miután detektálták a hibát.

"Vissza kell térned az állomásra, amint lehetséges, mivel ha véget ér az energiaellátás, akkor nem csak a pumpa és a szellőzés veszik el, hanem a kommunikáció is"

- figyelmeztette Szolovjov az űrhajóst a szerelési munkálatok második órája után 16 perccel, amikor már másodszorra ellenőrizték az akkumulátor feszültségszintjét, ami a kijelzőn váltakozó, majd folyamatosan csökkenő értékeket mutatott. "Hagyj abba mindent és térj vissza" - ismételte meg az utasítást az igazgató, hozzátéve, hogy az ISS-re érve azonnal csatlakozzon az állomás energiaellátó rendszerére.

Artyemjev a kapott iránymutatás szerint, bár csak a sokadik felszólításra, végül félbehagyta a munkafolyamatot, amit társával, Denis Matveevvel kezdett el és visszatért az állomásra, ahol a Poisk modulban végezte el az űrruha rendbehozatalához szükséges műveleteket. A NASA közvetítése szerint a kozmonauta nem volt veszélyben a meghibásodás miatt, többek között annak köszönhetően, hogy a szerelési munkák a Poiskhoz közel zajlottak. A két űrhajós a leállás előtt a robotkar "könyökénél" szereltek fel kamerákat és eltávolították a szigetelőréteget a berendezésről. Matveev nem tapasztalt működési hibát a saját űrruhájával kapcsolatban, de az eredetileg hét órásra tervezett munkálatokat előbb leállították, így kis idő elteltével ő is visszatért a modulba.

Az Orlan űrruha típust, amelyet a kozmonauták is viseltek, még a szovjet időkben fejlesztették ki és a Szaljut és Mir űrállomáson is ezt használták űrséták alkalmával. A jelenlegi, fejlettebb verziók már a mellkasi részen elhelyezett kijelzővel is rendelkeznek, amely egy számítógéphez csatlakozik - ez a berendezés monitorozza az érzékelőkön át beérkező adatokat és figyelmeztet az esetleges rendellenes állapotra. Az uniformist rendszeresen alkalmazzák az állomáson kívüli tevékenységeket végző űrhajósok és Samantha Cristoforetti elmondása szerint, aki a kiképzése során amerikai és orosz űrruhákat is tesztelt, könnyen hordható és kényelmes viseletet jelent, ami bármely testalkattal működőképes.

A Tass hírügynökség beszámolója szerint a Matveev és Artyemjev az űrsétát és a robotkar előkészítését szeptember 2-án folytatja majd.

(Fotó: NASA)

Az űrséta, aminek majdnem tragédia lett a vége Nem sokon múlt, hogy nyolc évvel ezelőtt Luca Parmitano meg ne fulladjon egy űrséta közben.


Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
Elképesztő folyamat zajlik épp a Napban
A Nap a következő napciklus első jeleit produkálja – holott még mindig a jelenlegi ciklus közepén vagyunk.
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
Létezik egy kőzet a Marson, aminek jelenlétére nem találtak magyarázatot a kutatók
A Curiosity marsjáró véletlenül kettétört egy követ, ami nagy meglepetést rejtett: tiszta kénből állt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.