Az űrséta, aminek majdnem tragédia lett a vége

2021 / 11 / 08 / Bobák Áron
Az űrséta, aminek majdnem tragédia lett a vége
Az űrrepülés története számtalan halálos áldozatot követelt az elmúlt hatvan évben: a Wikipedia erről szóló szócikke szerint a hatvanas évektől napjainkig összesen 19 ember vesztette életét űrutazás közben, további 11 pedig gyakorlatok vagy tesztek során. Mindezek tükrében szinte csodával határos, hogy a történelemben mindössze három olyan űrhajós volt, akik a világűrben lelték halálukat, igaz, 2013-ban nem sok hiányzott, hogy 42 évvel a Szojuz-11 tragédiája után a lista egy újabb névvel bővüljön.

Ahogy arról a Business Insider annak idején beszámolt, július 16-án a már akkor is tapasztalt űrhajósnak számító Chris Cassidy és a mindössze 36 éves Luca Parmitano a második űrsétájukra készültek. A misszió során a két asztronauta karbantartási munkálatokat végzett volna az űrállomáson, emellett rájuk hárult az a feladat is, hogy az ISS-t előkészítsék a tervek szerint néhány hónapon belül megérkező új, többcélú orosz laboratórium modul érkezésére. A történethez nem tartozik szorosan hozzá, de a korabeli tervek szerint a Pirsz modult leváltó új modul végül jókora csúszással érkezett csak meg a Nauka képében, amit idén nyáron csatlakoztattak az űrállomáshoz.

Bár az űrséták mindig kiemelt események egy asztronauta életében, Parmitano számára, ha lehet, még különlegesebb volt ez a misszió, hiszen alig egy héttel korábban történelmet írt, amikor első olasz űrhajósként űrsétát tehetett. Hogy az eredetileg 6 óra 15 percesre tervezett misszió végül alig másfél óra után véget ért, az nem Parmitano tapasztalatlanságának tudható be, sőt, a körülményeket figyelembe véve csoda, hogy az asztronauta milyen higgadsággal kezelte a helyzetet. Bár a NASA jelentése szerint a legénység tagjai nem voltak közvetlen életveszélyben, az olasz asztronauta által még az ISS fedélzetén megírt blogbejegyzés alapján a szituáció több mint ijesztő volt.


Chris Cassidy és Luca Parmitano az ISS légzsilipjénél a július 9-i űrsétán (Fotó: ESA/NASA)

A már-már sci-fi novellának is beillő stílusban megfogalmazott bejegyzésben Parmitano egészen részletesen idézi fel a történteket, kezdve onnan, hogy Cassidyvel elhagyják a légzsilipet, és kilépnek a koromsötét űrbe. A séta kezdetén a Nap éppen a Föld takarásában volt, így az asztronautáknak nehéz körülmények között kellett dolgozniuk, ennek ellenére minden a tervek szerint ment, egészen addig, amíg Parmitano valamilyen nedvességet nem érzett a nyakánál. Miután a fejét kicsit megmozgatva megbizonyosodott róla, hogy nem képzelődik, a dologról azonnal tájékoztatta Houstont is, társával együtt pedig megpróbálták kideríteni, hogy mi okozhatja a nedvességet. Először azt feltételezték, hogy Parmitano izzadságcseppeket érez, vagy a kulacsából szökik a víz, de miután ezeket a lehetőségeket kizárták, jobbnak látták leállítani az űrsétát.

A misszióból ekkor még csak egy óra és kilenc perc telt el, a neheze viszont csak ezután következett. Parmitano nem sokkal később érezte, hogy a víz már a fülhallgatóját is elérte, ami azzal a veszéllyel fenyegetett, hogy elveszítheti a rádiókapcsolatot a többiekkel. A vízcseppek lassan rátapadtak a sisakrostélyára is, és beborították azt, így az űrhajós a vaksötétben szinte semmit sem látott. "Mostanra a sisak felső része megtelt vízzel, és még abban sem lehetek biztos, hogy a következő levegővételkor levegővel és nem folyadékkal töltöm meg a tüdőmet" - emlékszik vissza a bejegyzésében Parmitano a helyzetére. Mivel Cassidynek vissza kellett fordulnia, hogy biztosítsa az űrállomáson kívül hagyott alkatrészeket, az olasz asztronautának nehéz döntést kellett hoznia: várja be a társát, azt kockáztatva, hogy a víz teljesen elborítja a sisakját, vagy próbáljon meg teljesen vakon visszajutni a légzsiliphez.

"Rájövök, hogy azt sem tudom, melyik irányba kellene mennem, hogy visszajussak a zsiliphez. Csupán néhány centiméterre látok magam előtt, és még ahhoz sem látok eleget, hogy megtaláljam a fogantyúkat, amelyekkel az állomás körül közlekedünk" - írta Parmitano, aki ezután megpróbálta felvenni a kapcsolatot Cassidyvel és a földi irányítással, de rá kellett jönnie, hogy ugyan a rádiója még működik, de a többiek már nem hallják őt.


Luca Parmitano itt már a légzsilipben várja, hogy a nyomás alá helyezés után levehesse a sisakját (Fotó: ESA/NASA)

Hogy mennyire kritikus volt a helyzete, azt jól jellemzi, hogy Parmitano már azon gondolkodott, hogy ha minden kötél szakad, óvatosan megnyitja a sisakja bal oldalán található szelepet, hogy kiengedjen némi vizet a ruhájából. Ez természetesen egyáltalán nem lett volna veszélytelen, hiszen ezzel együtt a nyomás is jelentősen csökkent volna az űrruhában. Erre végülis nem volt szükség, ugyanis az asztronautának eszébe jutott, hogy a biztonsági kábel, amit minden űrhajós visel az űrséták során, egy visszahúzó mechanizmussal van ellátva, így a kábelt követve sikerült vakon visszatalálnia a légzsiliphez. A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy a balesetért a hűtőfolyadék volt a felelős, ami a szellőztető rendszeren keresztül szivárgott be Parmitano ruhájába.

"Az űr egy kemény, barátságtalan vidék, és mi felfedezők vagyunk, nem pedig gyarmatosítók. Mérnökeink képességei és a minket körülvevő technológia miatt a dolgok egyszerűnek tűnnek, pedig nem azok - és néha talán megfeledkezünk erről. Jobb, ha nem felejtjük ezt el" - zárta sorait Parmitano, aki 2018-ban még egyszer visszatért az űrállomásra. A még mindig csak 45 éves asztronauta összesen több, mint egy évet töltött el a Föld körül keringve, ezzel pedig rekordtartónak mondhatja magát az európai űrhajósok között.

(Borítókép: Luca Parmitano az első, július 9-i űrsétáján, Fotó: ESA/NASA)

További cikkek a témában:

A második MIR űrállomás rejtélyes története Tudtad, hogy kettő volt? És hogy az egyik még mindig megvan?

Mi történik, ha egy asztronauta bekattan a világűrben? Bár nem tudunk róla, hogy a valóságban ilyesmi valaha is megtörtént volna, az azért nem véletlen, hogy az Inspiration4-misszió asztronautáinak a felszerelése között gyorskötözőt és nyugtatót is találhatunk.

Amikor az asztronauták sztrájkba kezdtek az űrben Az amerikai misszió legénysége nem is repült többé, bár hivatalosan nem ez volt az ok.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Hatvan olyan csillagot azonosítottak, ami köré épülhetett Dyson-gömb
Egy kellően fejlett civilizáció a csillagának teljes energiatermelését hasznosíthatja a feltételezett Dyson-gömb segítségével. Most infravörös jelzések alapján hatvan olyan csillagot azonosítottak, amelyek köré ilyen szerkezetet építhettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.