Meglepő név taszította le a Samsungot a hajlítható telefonok trónjáról

2024 / 06 / 05 / Bobák Áron
Meglepő név taszította le a Samsungot a hajlítható telefonok trónjáról
A koreai gyártó néhány éve még szinte teljesen egyeduralkodónak számított a hajlítható kijelzős telefonok piacán, a legfrissebb piackutatási adatok alapján azonban 2024-re a konkurencia nem csak beérte, de meg is előzte őket.

A Counterpoint Research legfrissebb adatai szerint 2024 első negyedévében (tehát a január elejétől március végéig tartó időszakban) a Huawei lényegesen több hajlítható kijelzős készüléket adott el, mint a Samsung: a vizsgált időszakban a kínai gyártó részesedése 35% volt, őket követte a Samsung 25%-kal, majd a Honor és a Motorola 12 valamint 11%-os részesedéssel.

A piacelemző szerint a hajlítható telefonok összességében is jó negyedévet zártak, hiszen 2024 elején 49%-kal több ilyen telefon talált gazdára, mint egy évvel korábban. Ez önmagában kevésbé meglepő, hiszen a prémium kategóriás telefonok részesedése összességében is évek óta egyre növekszik, az viszont annál inkább, hogy a hajlíthatók szegmensén belül hogyan alakultak az eladások a különböző típusok között: míg az elmúlt években az a trend volt megfigyelhető, hogy a normál telefonná szétnyitható, úgynevezett kagylótelefonok - elsősorban a kedvező áruknak köszönhetően - egyre nagyobb részesedést hasítanak ki a hajlíthatók piacából, 2024 első negyedévében a jóval drágább, táblagéppé szétnyitható modellek taroltak - az ilyen telefonok az eladott készülékek 55%-át tették ki.


Az egyes gyártók piaci részesedése a hajlítható kijelzős telefonok piacán 2023 és 2024 első negyedévében (Forrás: Counterpoint Research)

Ez minden bizonnyal összefügg azzal, hogy a kínai piac ezen a területen is egyre nagyobb súllyal esik latba: a Counterpoint Research tavalyi adatai szerint 2023 második negyedévében már több, mint a hajlítható telefonok harmadát Kínában értékesítették, márpedig az ázsiai országban a táblagéppé szétnyitható készülékek ma már jóval népszerűbbek, mint a kagylótelefonok. Az ország kiemelkedő eladási adatai annak tükrében persze nem meglepőek, hogy számos kínai gyártó eleve csak a hazai piacra termel, 2023-ban például hét olyan hajlítható telefont mutattak be, amit csak Kínában lehetett kapni, miközben a nemzetközi forgalomban 11 új hajlítható készülék jelent meg.

Előbbi kategóriába tartozik a tavaly szeptemberben bemutatott Huawei Mate X5 is, amely a Huawei hagyományos csúcsmodelljeihez, a Mate 60 Próhoz és a Pura 70-hez hasonlóan már 5G-s adatkapcsolattal is rendelkezik (a Huawei telefonjaiban az amerikai kereskedelmi embargó miatt éveken keresztül nem volt 5G-s chip), ez pedig elég is volt ahhoz, hogy a Kínában a hajlítható kijelzős telefonok piacán már eddig is piacvezetőnek számító gyártó jelentősen megerősítse a pozícióját, 257%-os növekedést elkönyvelve az előző év azonos időszakához képest. A Counterpoint Research adatai szerint a Mate X5 az elmúlt három negyedévben kirobbanthatatlan volt az első helyről, ami a hajlítható telefonok Kínán belüli eladásait illeti, a Huaweinek pedig ezekre az eredményekre is sikerült még egy kicsit ráerősítenie a február végén bemutatott Pocket 2 kagylótelefonnal, ami szintén igen jól rajtolt.


A Huawei Mate X5 Kínában hatalmas népszerűségnek örvend, a világ más részein azonban egyelőre nem kapható (Fotó: Costfoto/NurPhoto via Getty Images)

A friss eredményeknek nem a Huawei az egyetlen győztese: a cégtől 2020-ban különvált Honor szintén látványos növekedést könyvelhetett el azzal, hogy egy év alatt 3-ról 12%-ra tudták növelni a részesedésüket a hajlíthatók piacán. Bár ahogy arról korábban beszámoltunk, a Honor a kínai piacon mára az egyik vezető gyártónak számít, a hajlítható kijelzős telefonok szegmensében pedig a tavalyi harmadik negyedévben egészen a harmadik helyig sikerült kapaszkodniuk Kínában, a Counterpoint Research elemzése szerint a növekedés motorja nem kizárólag ez volt; a kiugró eredményekhez nagyban hozzájárult az is, hogy Nyugat-Európában a tavaly bemutatott Magic V2 volt a legnépszerűbb hajlítható telefon a vizsgált időszakban. A Hononak ráadásul attól sem kell tartania, hogy kifogynak a munícióból, hiszen a legfrissebb hírek szerint a júniusban érkező V Flipet, ami a gyártó első kagylótelefon-típusú hajlítható készüléke lesz, hamarosan az európai piacra is behozzák.

Nem panaszkodhat a Motorola sem, akik a Counterpoint Research adatai szerint 1143%-kal több hajlítható készüléket adtak el, mint 2023 első negyedévében. Ez a piacelemző szerint nagyrészt a tavaly júniusban bemutatott Razr 40-nek köszönhető, ami Európában és különösen Észak-Amerikában hatalmas népszerűségnek örvend.

Bár az első negyedéves eredmények kétségkívül nem túl imponálóak a Samsungra nézve, a koreai gyártónak azért továbbra sem kell nagyon aggódnia, hiszen a Statista adatai szerint a Samsung 2023 egészét nézve több mint 66%-os részesedéssel rendelkezett a hajlíthatók piacán, a tavaly július közepén bemutatott Z Fold 5 és Z Flip 5 szériából pedig mintegy 10%-kal többet értékesítettek, mint a 2022-es sorozatból. Az idén júliusban érkező új Z-széria minden bizonnyal ismét komoly lökést ad majd a Samsung eladásainak, különösen, hogy a hírek szerint a Z Fold 6 egy komolyabb ráncfelvarráson megy keresztül annak érdekében, hogy felvegye a versenyt a konkurenciával, emellett - egyelőre csak pletykaszinten - arról is lehet hallani, hogy a készüléknek érkezik egy olcsóbb verziója is, ami árban is alálicitálhat a hasonló készülékeknek.

(Borítókép: Costfoto/NurPhoto via Getty Images)

Jöhetnek a 200 ezer forint alatti hajlítható kijelzős telefonok A hajlítható kijelzős kagylótelefonok ára néhány éve még felülről súrolta a félmillió forintot, a barcelonai Mobil Világkiállításon viszont a Nubia valamint az Energizer telefonokat forgalmazó Avenir Telecom is olyan készüléket mutatott be, amelyek ára átszámítva alig 200 ezer forint körül mozog.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.