Megmentették Nikola Tesla utolsó, megmaradt laborját

2021 / 01 / 14 / Felkai Ádám
Megmentették Nikola Tesla utolsó, megmaradt laborját
Tesla itt kísérletezett az elektromosság drótnélküli továbbításával. Most elkezdődhetnek a helyreállítási munkálatok, és idővel megnyílhat az interaktív Tesla Múzeum is.

Nikola Tesla (1856-1943) szerb-amerikai fizikus, feltaláló, villamosmérnök, gépészmérnök, filozófus. Tesla bár sokáig kicsit háttérbe szorult több pályatársához, így például Thomas Edisonhoz képest, a világ egyik legjelentősebb tudósa és feltalálója volt. Róla nevezték el például a mágneses indukció SI-mértékegységét, de életében több mint 100 szabadalmat jegyeztetett be. Elsősorban az elektromosság, mágnesség és gépészet területein tevékenykedett, kutatott. Találmányai közt találjuk a többfázisú villamos hálózatot, a váltakozóáramú motort, az energia vezeték nélküli továbbítását, az energiatakarékos világítást, a távirányítást, a nagyfrekvenciás elektroterápiás készülékeket, a napenergia-erőművet és egyéb megújuló energiaforrással működő berendezéseket, valamint a rádiót is. Nem csak a második ipari forradalomhoz járult hozzá nagy mértékben, de találmányai és felfedezései a mai napig kihatással vannak az életünkre.

A Wardenclyffe Torony (vagy Tesla Torony) egy 56 méter magas, gomba alakú torony volt Long Island északi partjainál. A toronyra, valamint a hozzá tartozó laborra a pénzt Tesla a korszak befektetési bankárától, J. P. Morgantól szerezte. A torony a tervek szerint az Atlanti-óceán teljes területére képes lett volna üzeneteket, sőt képeket is továbbítani, valamint telefonkapcsolatot létesíteni az éppen úton lévő hajókkal. Ez utóbbihoz vezetőnek a Földet használták volna. Menetközben azonban megváltozott a terv: Tesla a torony segítségével elektromos áramot továbbított volna vezeték nélkül, így az építmény új célja az lett volna, hogy több millió volt elektromossággal lássa el New Yorkot. A tervhez szükséges többletköltségekhez Morgan már nem járult hozzá (egyes feltevések szerint Morgan attól félt, hogy a torony tönkreteheti a többi energiaipari vállalkozását). Tesla így 1906-ban felhagyott a projekttel, a tornyot pedig 1917-ben lebontották. A terület idővel egy fényképelőhívással foglalkozó vállalathoz került, akik sok mérgező kemikáliát hagytak maguk után.


Látványterv a helyreállítások után (forrás: teslasciencecenter.org)

A Wardenclyffe Torony mellé épült labor pedig az utolsó megmaradt Tesla-laboratórium, és egy nonprofit csoport 18 éve próbálta megszerezni, akik restaurálnák a helyszínt, és a területen Tesla-múzeumot nyitnának. Most egy jelentős lépéssel közelebb kerültünk ennek a tervnek a megvalósulásához, mivel a Tesla Science Center bejelentése szerint végre sikerült az építményt és a hozzátartozó területet megvásárolni – számol be róla a CNN. A tulajdonért eredetileg 1,6 millió dollárt kértek, de végül 850 000 dollárért vásárolták azt most meg. Az üzletre azért kerülhetett sor, mert tavaly a szervezet közösségi finanszírozással, egy IndieGoGo-kampányban megszerezte a szükséges pénzt. A „Let's Build A Goddamn Tesla Museum” címen futó kampányra egy hét alatt egymillió dollár gyűlt össze, végül pedig 1,37 millió dollárral zárult. A maradék pénzt a terület megtisztítására és a renoválásra szánják majd. Ugyanakkor a becslések szerint a tudományos oktatóközpontra és a múzeumra még további 10 millió dollárra lesz szükség. Ezen a honlapon lehet olvasni a szervezetről, és arról is, hogy miként lehet őket támogatni.

További cikkek a Rakétán:

Létezik-e Black Knight, a műhold, amely évezredek óta kering a Föld körül? A Fekete Lovag-története egy népszerű összeesküvés-elmélet egy Föld körül keringő, idegen műholdról. Ugyanakkor az elméletben akad egy tényleges rejtély, az LDE, amelyet máig nem igazán tudunk megmagyarázni.

Múzeumok és a klímaválság, avagy hogyan módosul az intézmények szerepe a jövőben? A világ múzeumai egyre inkább felismerik, hogy döntő szerepük van a társadalom klímaválságra adott válaszának kialakításában és támogatásában, ezért ki így, ki úgy igyekszik különböző megoldási stratégiákat találni a problémára. Londonban például idén megnyílt egy múzeum, ami a világon elsőként csökkenti szénlábnyomát. Persze, ahogy mondani szokás: ez még csak a jéghegy csúcsa.

Ingyenes múzeumok, kiállítások, színházi előadások, filmek, hangjátékok, sorozatok, könyvek online A COVID-19 járvány arra kényszerít bennünket, hogy valahogy kibírjuk az otthon 4 fala között, amiben sokat segíthetnek a kulturális tartalomszolgáltatók nagylelkű felajánlásai.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
Karnyújtásnyira az influenza nélküli világ – és ehhez oltás sem kell
A “7-es vegyület” lehet az influenza elleni csodafegyver, amely a védőoltásokat is leválthatja.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.