Megnövelte az alanyok erejét a svájci kutatók által fejlesztett hordható vállizom

2022 / 06 / 26 / Palotai Nándor
Megnövelte az alanyok erejét a svájci kutatók által fejlesztett hordható vállizom
Az ETH Zürich kutatóinak puha exoszkeletonját eddig már 12 alanyon tesztelték.

Napjainkban egyre többféle, mozgást segítő robotizált külvázzal, azaz exoszkeletonnal találkozhatunk, a mozgásszervi problémákkal küzdőknek szánt daraboktól, az ipari munkára tervezett példányokon át, egészen a katonai alkalmazásra készült modellekig. A legtöbb ilyen berendezésben közös elem a mozgást segítő szervomotorokon túl a megtámasztást adó váz is, azonban egyes fejlesztések ezt elhagyják, ha nincs rá feltétlenül szükség. Utóbbi kategóriába tartozik a svájci ETH Zürich egyetem kutatóinak fejlesztése, a Myoshirt is, mely egy olyan, ruhaként hordható segédeszköz, mely a karja felemelésében segíti a viselőjét, és melyre a jellege miatt „exoizomként” is hivatkoznak a tervezői – olvasható a TechXplore oldalán.

A Myoshirt egy olyan, szövetből készült hordható exoizom, mely az anyagában elhelyezett érzékelők segítségével monitorozza viselőjét, és intelligens algoritmusok segítségével detektálja a mozdulatokat és határozza meg, hogy milyen erejű rásegítés szükséges. Az eszközben a viselő izomzatával párhuzamosan futó huzalok vannak, melyeket elektromos motorok feszítenek meg szükség esetén, hogy segítsék az erőkifejtést.

A hordható vállizmot a kutatók eddig 12 alanyon tesztelték, akik közül 10 teljesen egészséges, egy izomsorvadással küzdő, és egy gerincsérült is volt. Az eredmények eddig ígéretesek: az exoizomnak köszönhetően az összes résztvevő sokkal tovább tudta felemelve tartani a karját, vagy a kutatók által a kezükbe adott tárgyakat, mint az eszköz nélkül. Az egészséges alanyok állóképessége körülbelül harmadával nőtt, és nagyjából 60%-kal az izomsorvadásban szenvedő résztvevőnél, a hordható vállizomnak köszönhetően. A gerincvelő-sérüléssel élő alany több mint háromszor annyi ideig tudta végezni a kísérlet során elvárt gyakorlatokat a Myoshirtben, mint nélküle.

A prototípus egyetlen szépséghibája, hogy több mint 4 kg-ot nyom. Az eszközt fejlesztő kutatók jelenlegi célja, hogy kisebbé varázsolják az eszközt, hogy akár ruha alatt is lehessen hordani. A Myoshirt létrehozói ennek érdekében szorosan együttműködnek az ETH Zürichről útnak indult MyoSwiss vállalattal, akik egy lábakat és csípőt támogató puha exoszkeletont – vagy mondhatni exoizmot – fejlesztenek.

(Fotó: ETH Zürich)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.