Megnövelte az alanyok erejét a svájci kutatók által fejlesztett hordható vállizom

2022 / 06 / 26 / Palotai Nándor
Megnövelte az alanyok erejét a svájci kutatók által fejlesztett hordható vállizom
Az ETH Zürich kutatóinak puha exoszkeletonját eddig már 12 alanyon tesztelték.

Napjainkban egyre többféle, mozgást segítő robotizált külvázzal, azaz exoszkeletonnal találkozhatunk, a mozgásszervi problémákkal küzdőknek szánt daraboktól, az ipari munkára tervezett példányokon át, egészen a katonai alkalmazásra készült modellekig. A legtöbb ilyen berendezésben közös elem a mozgást segítő szervomotorokon túl a megtámasztást adó váz is, azonban egyes fejlesztések ezt elhagyják, ha nincs rá feltétlenül szükség. Utóbbi kategóriába tartozik a svájci ETH Zürich egyetem kutatóinak fejlesztése, a Myoshirt is, mely egy olyan, ruhaként hordható segédeszköz, mely a karja felemelésében segíti a viselőjét, és melyre a jellege miatt „exoizomként” is hivatkoznak a tervezői – olvasható a TechXplore oldalán.

A Myoshirt egy olyan, szövetből készült hordható exoizom, mely az anyagában elhelyezett érzékelők segítségével monitorozza viselőjét, és intelligens algoritmusok segítségével detektálja a mozdulatokat és határozza meg, hogy milyen erejű rásegítés szükséges. Az eszközben a viselő izomzatával párhuzamosan futó huzalok vannak, melyeket elektromos motorok feszítenek meg szükség esetén, hogy segítsék az erőkifejtést.

A hordható vállizmot a kutatók eddig 12 alanyon tesztelték, akik közül 10 teljesen egészséges, egy izomsorvadással küzdő, és egy gerincsérült is volt. Az eredmények eddig ígéretesek: az exoizomnak köszönhetően az összes résztvevő sokkal tovább tudta felemelve tartani a karját, vagy a kutatók által a kezükbe adott tárgyakat, mint az eszköz nélkül. Az egészséges alanyok állóképessége körülbelül harmadával nőtt, és nagyjából 60%-kal az izomsorvadásban szenvedő résztvevőnél, a hordható vállizomnak köszönhetően. A gerincvelő-sérüléssel élő alany több mint háromszor annyi ideig tudta végezni a kísérlet során elvárt gyakorlatokat a Myoshirtben, mint nélküle.

A prototípus egyetlen szépséghibája, hogy több mint 4 kg-ot nyom. Az eszközt fejlesztő kutatók jelenlegi célja, hogy kisebbé varázsolják az eszközt, hogy akár ruha alatt is lehessen hordani. A Myoshirt létrehozói ennek érdekében szorosan együttműködnek az ETH Zürichről útnak indult MyoSwiss vállalattal, akik egy lábakat és csípőt támogató puha exoszkeletont – vagy mondhatni exoizmot – fejlesztenek.

(Fotó: ETH Zürich)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.