Tajvan exoszkeletonnal látja el a katonáit a jövő háborúiban

2021 / 10 / 30 / Bobák Zsófia
Tajvan exoszkeletonnal látja el a katonáit a jövő háborúiban
A tajvani hadsereg az önellátásra koncentrál és a külföldről beszerzett eszközök helyett saját exoszkeletonokat épít a katonáinak. Az elmúlt években többek között Kína is hasonló robotvázakat mutatott be, amelyek növelik a katonák erejét és csökkentik a lábakra és térdízületekre nehezedő terhet.

Tajvan Nemzeti Védelmi Minisztériuma a héten mutatta be azt az új katonai eszközt, amely lehetővé teszi, hogy a harcosok a technológia segítségével még erősebbé és ellenállóbbá váljanak, és kevesebb problémát okozzon számukra a nagyobb súlyok emelése vagy hosszabb távok megtétele nehéz terepen. A Chung-Shan Nemzeti Tudományos és Műszaki Intézet által fejlesztett robotváz az exoszkeletonok családján belül az egyszerűbb kategóriát képviseli, a raktári munkákra vagy éppen szórakoztatási célokra kialakított egész testet beborító hatalmas monstrumokkal ellentétben ez az eszköz egyáltalán nem feltűnő módon simul bele a katonák felszerelésébe és csak a lábak számára nyújt plusz erőt és a térdízületeket kíméli a terhek emelése során.

A Focus Taiwan leírása szerint a szerkezet 10 kilogrammos és 6 km/h sebességű haladást biztosít a viselője számára, az akkumulátor pedig hat órás használatot tesz lehetővé egy feltöltéssel. Az exoszkeleton-projekt vezetője, Jen Kuo-kuang a bemutatón elmondta: az eszköz a nehéz terepen való haladást, guggolást és térdelést is megkönnyíti, ezzel csökkenti a fáradságot a küldetések alatt. A szerkezetet az elmúlt időszakban több mint száz felhasználón tesztelték, így kifejezetten a tajvani katonák méreteihez és igényeihez tudták igazítani a kialakítást, bár a jövőben nem csak militáns célokra, hanem például katasztrófák esetén a mentési munkák segítésére is szeretnénk alkalmazni.

A 2020-tól 2023 végéig tartó fejlesztési program további fázisaiban a robotvázat még tovább módosítják, így a fejlettebb verziók már akár száz kiló emelésére is képessé tehetik a viselőjüket, bár arról nem árultak el részleteket, hogy a felső testen hordható kiegészítőt is terveznek-e készíteni hozzá. A projekt egyelőre még csak az első, kezdeti fázisában tart és az exoszkeletonokat még nem alkalmazzák terepen, sőt, arról sem adtak információt, hogy mikorra tervezik a tömeggyártást vagy a fejlettebbek típusok tesztelését, de az biztos, hogy a technológia egyre nagyobb figyelmet kap a világ minden táján és közel sem a tajvani hadsereg az egyetlen, amelynek tagjai a robotizált vázakkal egyre szorosabb fizikai közelségben végezhetik majd a feladataikat az elkövetkező időkben.

Az Egyesült Államok vagy Japán mellett Kína is fejleszt hasonló eszközöket katonai felhasználásra is, a kínai állami televízió tavaly év végén és idén januárban is bemutatott olyan felvételeket, amelyen szintén a lábakon viselhető robotvázzal felszerelt katonák láthatóak. A Task and Purpose novemberi beszámolója szerint a képek tanúsága alapján a hadsereg többek között olyan speciális célokra is szánja a kiegészítőket, mint például a sérült katonák elszállítása a harcmezőről, ami nehéz feladat lehet, főként emelkedőn vagy más komplexebb terepen.

(Focus Taiwan Fotó: CNA)

További cikkek a témában:

Az evolúció következő lépcsőfoka, a viselhető robotváz A robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően az exoszkeletonok ma már az élet számos területén könnyítik meg az emberek mindennapjait, többek között stroke-on átesett betegeknek segítenek újra járni, vagy egyenesen szupererőt adnak a használójuknak.
Kétszáz kilométert gyalogolt egy deréktól lefelé lebénult férfi exoszkeletonnal A férfi 2013-ban deréktól lefelé teljesen lebénult, ennek ellenére februárban naponta hat kilométert tett meg a robotvázzal. 2018-ban pedig a londoni maratont is lesétálta.
Robotizált „exoszkeletont” épített egy apa a mozgáskorlátozott fiának Az eszközt már kórházak is használják, és a mérnökként dolgozó apa szerint a hasonló rendszerek segítségével 10 éven belül visszaszorulhat a kerekesszékek használata. Utánajártunk, mekkora lehet egy ilyen eszköz anyagi szempontból vett realitása hazánkban.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Közel elpusztíthatatlan robotkezet igyekezett előállítani egy cég és sikerült is
Az elpusztíthatatlan persze csak a hétköznapi használat közbeni strapabírásra vonatkozik, nem a szélsőségesen extrém körülményekre, de kalapáccsal például lehet ütni a robotkezet, amit a Google DeepMindnak fejlesztettek.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.