Tajvan exoszkeletonnal látja el a katonáit a jövő háborúiban

2021 / 10 / 30 / Bobák Zsófia
Tajvan exoszkeletonnal látja el a katonáit a jövő háborúiban
A tajvani hadsereg az önellátásra koncentrál és a külföldről beszerzett eszközök helyett saját exoszkeletonokat épít a katonáinak. Az elmúlt években többek között Kína is hasonló robotvázakat mutatott be, amelyek növelik a katonák erejét és csökkentik a lábakra és térdízületekre nehezedő terhet.

Tajvan Nemzeti Védelmi Minisztériuma a héten mutatta be azt az új katonai eszközt, amely lehetővé teszi, hogy a harcosok a technológia segítségével még erősebbé és ellenállóbbá váljanak, és kevesebb problémát okozzon számukra a nagyobb súlyok emelése vagy hosszabb távok megtétele nehéz terepen. A Chung-Shan Nemzeti Tudományos és Műszaki Intézet által fejlesztett robotváz az exoszkeletonok családján belül az egyszerűbb kategóriát képviseli, a raktári munkákra vagy éppen szórakoztatási célokra kialakított egész testet beborító hatalmas monstrumokkal ellentétben ez az eszköz egyáltalán nem feltűnő módon simul bele a katonák felszerelésébe és csak a lábak számára nyújt plusz erőt és a térdízületeket kíméli a terhek emelése során.

A Focus Taiwan leírása szerint a szerkezet 10 kilogrammos és 6 km/h sebességű haladást biztosít a viselője számára, az akkumulátor pedig hat órás használatot tesz lehetővé egy feltöltéssel. Az exoszkeleton-projekt vezetője, Jen Kuo-kuang a bemutatón elmondta: az eszköz a nehéz terepen való haladást, guggolást és térdelést is megkönnyíti, ezzel csökkenti a fáradságot a küldetések alatt. A szerkezetet az elmúlt időszakban több mint száz felhasználón tesztelték, így kifejezetten a tajvani katonák méreteihez és igényeihez tudták igazítani a kialakítást, bár a jövőben nem csak militáns célokra, hanem például katasztrófák esetén a mentési munkák segítésére is szeretnénk alkalmazni.

A 2020-tól 2023 végéig tartó fejlesztési program további fázisaiban a robotvázat még tovább módosítják, így a fejlettebb verziók már akár száz kiló emelésére is képessé tehetik a viselőjüket, bár arról nem árultak el részleteket, hogy a felső testen hordható kiegészítőt is terveznek-e készíteni hozzá. A projekt egyelőre még csak az első, kezdeti fázisában tart és az exoszkeletonokat még nem alkalmazzák terepen, sőt, arról sem adtak információt, hogy mikorra tervezik a tömeggyártást vagy a fejlettebbek típusok tesztelését, de az biztos, hogy a technológia egyre nagyobb figyelmet kap a világ minden táján és közel sem a tajvani hadsereg az egyetlen, amelynek tagjai a robotizált vázakkal egyre szorosabb fizikai közelségben végezhetik majd a feladataikat az elkövetkező időkben.

Az Egyesült Államok vagy Japán mellett Kína is fejleszt hasonló eszközöket katonai felhasználásra is, a kínai állami televízió tavaly év végén és idén januárban is bemutatott olyan felvételeket, amelyen szintén a lábakon viselhető robotvázzal felszerelt katonák láthatóak. A Task and Purpose novemberi beszámolója szerint a képek tanúsága alapján a hadsereg többek között olyan speciális célokra is szánja a kiegészítőket, mint például a sérült katonák elszállítása a harcmezőről, ami nehéz feladat lehet, főként emelkedőn vagy más komplexebb terepen.

(Focus Taiwan Fotó: CNA)

További cikkek a témában:

Az evolúció következő lépcsőfoka, a viselhető robotváz A robbanásszerű fejlődésnek köszönhetően az exoszkeletonok ma már az élet számos területén könnyítik meg az emberek mindennapjait, többek között stroke-on átesett betegeknek segítenek újra járni, vagy egyenesen szupererőt adnak a használójuknak.
Kétszáz kilométert gyalogolt egy deréktól lefelé lebénult férfi exoszkeletonnal A férfi 2013-ban deréktól lefelé teljesen lebénult, ennek ellenére februárban naponta hat kilométert tett meg a robotvázzal. 2018-ban pedig a londoni maratont is lesétálta.
Robotizált „exoszkeletont” épített egy apa a mozgáskorlátozott fiának Az eszközt már kórházak is használják, és a mérnökként dolgozó apa szerint a hasonló rendszerek segítségével 10 éven belül visszaszorulhat a kerekesszékek használata. Utánajártunk, mekkora lehet egy ilyen eszköz anyagi szempontból vett realitása hazánkban.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.