Mégsincs halálra ítélve a belvárosi bérrollerezés

2020 / 11 / 21 / Pőcze Balázs
Mégsincs halálra ítélve a belvárosi bérrollerezés
Az elmúlt években többször keltették már halálhírét a bérrollerezésnek, most mégis úgy tűnik, hogy a technológia üzletileg életképes lehet: a Lime vezérigazgatója bejelentette, hogy a cég az elmúlt negyedévben cash-flow pozitív volt, vagyis több pénzt keresett, mint amennyit költött. Korábban ez lehetetlennek tűnt.

2018-ban, amikor a bérelhető elektromos rollerek kezdtek egyre népszerűbbek lenni, a befektetők több mint egymilliárd dollárt öntöttek a Lime-ba, a Birdbe és a hozzájuk hasonló a startupokba. Akkor a világ legnagyobb roller gyártójának az egyik vezetője a Financial Times-nak azt mondta: nem biztos benne, hogy önfenntartó tud lenni az ötlet - pedig ha valahol, akkor náluk tudják, hogy mennyibe kerül és mit bír ki egy roller.

A cégek ettől még működtek tovább, sem a beléjük pumpált pénz, sem a vásárlóik lelkesedése nem akart elfogyni - pedig voltak, akik a számok hosszas nézegetése után arra jutottak, hogy a járgányok nem nagyon bírnak az utcán egy hónapnál többet. Amikor aztán idén tavasszal a koronavírus-járvány is lecsapott, a Rakétán is arról írtunk, hogy lehet, hogy ütött az utolsó órája a Lime-nak és versenytársainak. A cég értéke a hatodára esett vissza, leépítették a csapatuk egy részét, több városból kivonultak, később még a szintén veszteséges Ubertől is pénzt kellett kérniük.

Szembeszélből hátszél

A nagy leállás után aztán váratlan fordulatot vett a Lime sorsa. A The Verge októberi cikkében kiemelték, hogy míg az első százmillió útjuk 28 hónap alatt jössze, a következtő százmillióhoz már csak alig több mint egy év kellett. A rollerezés az egyik legbiztonságosabbnak tűnő közlekedési mód lett - már ami a vírusfertőzések elkerülését illeti. A népszerűség pedig hozta a számokat: Wayne Ting vezérigazgató most egy konferencián azzal büszkélkedett, ami minden háztartásnál elvárás, de egy startupnál meglepetés, egy közlekedési startupnál pedig állításuk szerint példátlan: hogy már nem költenek többet, mint amennyit megkeresnek. 2021-re azt remélik, hogy még közelebb kerülhetnek a profitabilitáshoz.

Ehhez elengedhetetlen, hogy a rollereiket is fejlesszék: a franciák nemsokára kipróbálhatják a Lime negyedik generációját. Az ígéretek szerint kényelmesebb lesz a fogantyúja, biztonságosabb a fékje, alacsonyabb a súlypontja, de ami a legfontosabb: cserélhető akkumulátorokat tesznek a gépekbe. Azzal, hogy a cégnek nem kell teherautókkal összeszedni, elvinni tölteni, majd visszaszállítani a rollereket, csak a lemerült akksit kell kikapni, és a helyére betenni egy feltöltöttet, olcsóbb és egyszerűbb lesz a flottájuk fenntartása. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy a cég nyereséges legyen jövőre - feltéve, hogy ha a vírushelyzet változik is, a népszerűségük nem.

(Fotó: Lime, Pixabay)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
Még meg sem jelent, de máris komoly konkurenciát kapott az OpenAI csodaszámba menő videógenerátora
A Kuaishou nevű cég generatív mesterséges intelligenciája a Sorához hasonló minőségű videókat készít a beírt parancsok alapján, ráadásul korlátozottan már a nagyközönség számára is elérhető - igaz, egyelőre csak Kínában.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.