Megszületett az ítélet, száztíz év börtön várhat a kriptovilág egykori sztárjára

2023 / 11 / 06 / Pőcze Balázs
Megszületett az ítélet, száztíz év börtön várhat a kriptovilág egykori sztárjára
Mind a hét, ellene felhozott vádpontban bűnösnek találta az esküdtszék Sam Bankman-Friedet, aki az FTX nevű kriptotőzsde vezetőjeként lett eleinte híres, majd hírhedt. Ez ráadásul nem is az utolsó per a férfi ellen.

Közel egy éve, 2022 decemberében írtunk arról a Rakétán, hogy több bűncselekménnyel vádolják a Bahamákon elfogott Bankman-Friedet, egy hónappal azután, hogy bedőlt a világ egyik legnagyobb és legismertebb kriptopiaca. Az általa alapított FTX fizetésképtelenné vált, majd csődbe ment, nagyjából nyolcmilliárd dollárnyi adósságot hagyva maga mögött, és úgy tűnt, nem egyszerűen a "kriptotél", azaz a csökkenő befektetői kedv kényszerítette térdre a vállalatot.

A rendkívül ismert, szinte sztárként kezelt vezérigazgató gyakorlatilag fogta a felhasználók pénzének egy részét, és továbbította azt az általa birtokolt befektetési alapnak, az Alameda Research-nek, ahol aztán a befektetések nagy része elvesztette az értékét. "Nincs ebben semmi finomság. Ez sima, klasszikus sikkasztás" - fogalmazott a csőd után kinevezett vezérigazgató, John Ray III, aki látott már egyet s mást, például ő felügyelte a világ legnagyobb könyvelési botránya, az Enron-eset utáni csődeljárást. Mint azóta kiderült, a többtízmilliárd dolláros pénzügyi szabálytalanságok mellett az FTX-alapító arra is százmilliókat költött, hogy demokrata és republikánus politikusokat győzködjön a kripto-szabályozással kapcsolatban, sőt, a saját "működési költségeit", így luxusingatlanok vásárlását is mások vagyonából finanszírozta. Az ügyvédei most azzal érveltek, hogy a védencük "rossz üzleti döntéseket hozott", de ettől még nem lett belőle bűnöző.

Most az esküdteken volt a sor, hogy ítéletet mondjanak Bankman-Fried fölött

Az Ars Technicán olvasható hír szerint mind a hét vádpontban bűnösnek találta őt a szövetségi esküdtszék, melynek tagjai négy és fél órán át elemezték az elmúlt hetekben elhangzott tanúvallomásokat, érveket és ellenérveket. Arról kellett dönteniük, hogy a férfi bűnös-e az FTX ügyfeleivel, befektetőivel, illetve az Alameda Research hitelezőivel szemben számítógépes csalás és értékpapír-csalás, illetve azokra irányuló összeesküvés bűntettében, valamint pénzmosásban. A csalással, összeesküvéssel és pénzmosással kapcsolatos bűncselekmények húsz-húsz, míg az értékpapírokkal kapcsolatos szabálytalanságok öt-öt éves börtönbüntetéssel járhatnak, így összesen száztíz évnyi szabadságvesztéssel sújthatják Bankman-Friedet. Hogy pontosan hány évet kell ebből letöltenie, arról a bíró márciusban fog dönteni, majd újabb, öt vádpontból álló per indul a férfi ellen.

Az iparág egyes szereplői üdvözölték az esküdtszék döntését, arra hivatkozva, hogy szerintük bebizonyosodott, hogy nem a kriptovalutákkal, vagy az azok mögött álló technológiával van a baj, hanem a bűnözőkkel. Ugyanakkor, amint arra a The Verge emlékeztet, jelenleg is számtalan per zajlik ilyen vállalatokkal, illetve azok vezetőivel szemben - vagyis könnyen elképzelhető, hogy nem Sam Bankman-Fried lesz az utolsó kriptomogul, akiről kiderül, hogy bűncselekményeket követett el.

(Fotó: Michael M. Santiago/Getty Images)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Hány ember élt eddig összesen a világon?
Hány ember élt eddig összesen a világon?
"Ahány ember él ma, mind mögött harminc szellem sorakozik; ez az élők és holtak számaránya. Az idők hajnala óta nagyjából-egészéből százmilliárd ember taposta a Föld nevű bolygót." - írta Arthur C. Clarke az 1968-ban megjelent Űrodisszeia című könyvének nyitányában. Igaza volt az írónak? És hogyan változtak azóta a becslések?
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.