Megtalálták Shackleton több mint száz éve elsüllyedt hajóját

2022 / 03 / 09 / Bobák Zsófia
Megtalálták Shackleton több mint száz éve elsüllyedt hajóját
Az Endurance roncsait hosszas keresés után végül sikerült felfedezni a Wedell-tenger mélyén, megérkeztek az első felvételek is róla.

Ernest Shackleton 1914-ben kezdődő antarktiszi expedíciója jelentette a legnagyobb kudarcot és egyben a legnagyobb győzelmet a felfedező életében és a Déli-sark feltérképezésének történetében is: az expedíció során ugyanis a 28 fős csapat hajója, az Endurance a jég martalékává vált, így rendkívül viszontagságos utat kellett bejárniuk, először csónakokkal az egyik legviharosabb részén a Wedell-tengernek, majd Shackletonnak és két társának gyalogosan is a Déli-Georgia-szigeteken, ahová egy mentőcsónakban eveztek át segítség után kutatva. A tortúra végén azonban a legénység összes tagját sikerült élve kimenekíteni az Elefánt-szigetekről, így végül sikernek lehetett elkönyvelni a balszerencsés esetet.

Az expedíció híressé vált hajója, az Endurance, miután összeroppantották a köréje fagyó jégtorlaszok, a Wedell-tenger fenekére süllyedt, ahol, a hely sajátos jellemzői, például a fából készült szerkezetet károsító mikroorganizmusok hiánya és a nagy hideg miatt valószínűsíthető volt, hogy nagyjából felismerhető állapotban maradt fenn több mint egy évszázados eltűnése után is. A felkutatására indított programok első alkalommal eredménytelenül zárultak, mivel a kutatóhajó nehezen boldogult a barátságtalan időjárási körülmények között, de a második expedíció, az idén februárban kezdődő Endurace22

végül sikerrel járt és rátalált Shackleton hajójának roncsaira.

Az Agulhas II kutatóhajón utazó csapat, Mensun Bound vezetésével, a mai napon jelentette be, hogy 3008 méter mélységben megtalálták a hajót, körülbelül hat és fél kilométerre délre attól a ponttól, amelyet az Endurance egykori kapitánya, Frank Worsley feljegyzett a hajó elsüllyedésének idején, 1915. november 21-én.

A kutatás vezetőjének elmondása és a képek tanúsága szerint a hajó valóban épségben maradt, "érintetlen és kiváló állapotban van", még az Endurance feliratot is lehet látni a hajófarkorlát alatti részen.

"Ez a Déli-sark történelmének mérföldköve. De nem csak a múltról szól, Shackleton és az Endurance történetét újabb közönség és új generáció számára hozzuk el, akik a sarki régiók és a bolygó alapvető megóvásáért felelnek majd."

- írta Bound.

A roncsokat, ahogy korábbi cikkünkben is említettük, a Saab által fejlesztett Sabertooth járművekkel kutatták fel, amelyek kamerákkal és szonárokkal térképezték fel a tengert, de a kutatás során nem csak a víz alatt végeztek vizsgálatokat és nem csak a legendás hajót keresték, hanem a felszínen is folytattak tudományos adatgyűjtést és méréseket a helyi időjárással, a jégréteg jellemzőivel kapcsolatban, amelyek a későbbiekben a klímaváltozás Antarktisz környékére gyakorolt hatásának felmérésében is segíthet.

Az Endurance-t, mivel védett történelmi emlékműnek számít, érintetlenül kell hagynia a kutatóknak, csak felvételeket készíthetnek róla, amelyek az expedíciót szervező Falklands Maritime Heritage Trust tulajdonát képezik. A hajó utáni kutatásról több, az Agulhas II-n utazó filmes stáb mellett a National Geographic készített filmet, amelyet ősszel mutatnak be a csatornán.

(Fotó: The Falklands Maritime Heritage Trust / National Geographic)

Shackleton balsorsú hajója a Weddell-tenger jege alatt fekszik, jövőre expedíciót indítanak a felkutatására Az Endurance-t 1915-ben ejtette foglyul a jég 28 férfival, 69 kutyával és Mrs. Chippyvel a fedélzetén, majd tíz hónap után végleg a tenger martalékává vált. Eddig senkinek sem sikerült előkerítenie, de jövőre indul az Endurance 22 expedíció a felkutatására.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
Úgy néz ki, mint egy autó, de valójában bicikli
A Karbike egy mini autó-kerékpár hibrid, amivel pedálozni kell ugyan, de autó módjára véd az időjárás viszontagságaitól.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.