Megtanították emlékezni a ChatGPT-t, rövidesen nem kell minden beszélgetést nulláról kezdenünk

2024 / 02 / 14 / Pőcze Balázs
Megtanították emlékezni a ChatGPT-t, rövidesen nem kell minden beszélgetést nulláról kezdenünk
A világ legismertebb chatbotját fejlesztő OpenAI bejelentette, hogy egy "memória" nevű funkcióval bővül mostantól a szoftver. Ennek segítségével nem kell minden beszélgetést nulláról kezdenünk, ami egyszerre lehet előny és hátrány.

Az elmúlt napokban beszámoltunk a Rakétán a Google legújabb nagy nyelvi modelljéről, azaz LLM-jéről, a mesterséges intelligencia (MI) következő időszakát fémjelző ágens programok fejlesztéséről, de mára is jutott fontos hír a témában. Az OpenAI egy blogposztban jelentette be, hogy megtanították emlékezni a ChatGPT-t.

Eddig ugyanis, még ha engedélyeztük is a programnak, hogy tárolja a beszélgetéseinket, sem volt képes arra, hogy az eszébe vésse, amit rólunk vagy az elvárásainkról feltétlenül tudni kell. Ha szeretünk receptjavaslatokat kérni a szoftvertől, újra és újra meg kell említenünk, hogy milyen alapanyagokra vagyunk érzékenyek. Ha kutatómunkához használjuk a ChatGPT-t, újra és újra meg kell említenünk, hogy milyen mélységben vagy milyen forrásokból dolgozzon. Erre azonban hamarosan nem lesz szükség.

A vállalat azt ígéri, hogy a rendszer szépen lassan meg fogja tanulni, hogy milyen formázást szoktunk kérni a feljegyzéseinknél, hogy van egy kávézónk, ezért valószínűleg azzal kapcsolatban kérünk reklámötleteket, vagy hogy a gyerekünk imádja a medúzákat, ezért ilyen témájú születésnapi dekorációt fog javasolni. Még azt is megmondhatjuk, ha valamire kifejezetten kérjük, hogy emlékezzen, például, hogy alsó tagozaton tanítunk, ezért a játékötletei ne vegyenek negyed óránál többet igénybe, vagy hogy ha arra utasítjuk, hogy programkódot írjon, mindig JavaScriptben tegye.

Mindez amennyire praktikus, adatvédelmi szempontból annyira problematikus is lehet. Ezért a közlemény hangsúlyozza, hogy kérésre a ChatGPT listát készít arról, amit rólunk tud, és abból bármit, egyesével törölhetünk, sőt, az egész funkciót kikapcsolhatjuk, ha szeretnénk. Olyan beszélgetéseket is indíthatunk, amelyeknél kikötjük, hogy ne emlékezzen semmire a program - hasonlóan a böngészőnk inkognitó üzemmódjához. Mindez magánszemélyek és vállalati előfizetők számára is elérhető lesz a jövőben, de egyelőre csak fizetős és ingyenes felhasználók egy szűk csoportján tesztelik.

(Borítókép: Growtika/Unsplash)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
Vészesen közeleg a Q-nap, amikor minden rendszer feltörhetővé válik
A Q-nap az az időpont, amikor a kvantumszámítógépek képesek lesznek feltörni a ma használt titkosítási módszereket. Ez pedig akár már jövőre is bekövetkezhet.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.