Megvan az iPhone, ami szinte mindenkinek megfelel

2020 / 10 / 13 / Pőcze Balázs
Megvan az iPhone, ami szinte mindenkinek megfelel
Steve Jobs, ha nem is forog, de kicsit mocorog a sírjában. Az Apple alapítója, amikor 1997-ben visszatért cégéhez, hogy ráncba szedje azt, az egyszerűséget mindenek elé helyezte. Még az Apple számítógép portfólióját is le tudta egyszerűsíteni mindössze négy gépre. Az első iPhone megjelenése után tizenhárom évvel a felhozatal összetettebb lett, mint valaha.

A szokásos szeptemberi iPhone-bemutató ugyan októberre csúszott, de nem szabad elfelejteni, hogy idén kaptunk már új telefont az Apple-től, nem is akármilyet: az akkori legmodernebb chipükkel szerelt és egyszerre legolcsóbb készüléküket, az új iPhone SE-t, ami toronymagasan a legjobb ár-érték arányú telefon a cég kínálatában. A bemutató talán legfontosabb kérdése az volt, hogy lesz-e annyi újdonság az új iPhone-okban, amelyek letaszítják a belépő szintű készüléket a trónjáról.

Eleinte nehéz volt elhinni a szokásosnál sokkal több és sokkal részletesebb pletykát az új iPhone-okkal kapcsolatban, de a híresen jól értesült elemző, Ming-Csi Kuo után a nagy hírügynökségek és híroldalak sorra erősítették meg, hogy négy telefont fognak bemutatni október közepén Tim Cookék. Valószínűnek tűnt, hogy mindegyik 5G képes lesz, és ez be is jött: mostantól az iPhone tulajdonosok is örülhetnek, ahogy a szolgáltatók egyre növelik az újgenerációs hálózatok lefedettségét és minőségét. Ezt tehát minden új Apple telefon tudja - de emiatt váltani Magyarországon egyelőre csak keveseknek érdemes. Szintén közös az új iPhone-okban a chip: a tavalyi A13-ast, amely a cég állítása szerint jelenleg is a leggyorsabb okostelefon chip, az A14 Bionic modell váltja. A világ első 5 nanométeres technológiával készült chipje az Apple állítása szerint 50%-kal gyorsabb, mint bármely versenytársa. Közös még az új készülékekben, hogy nem jár hozzájuk sem fülhallgató, sem fali töltő, csak egyetlen USB-C-végű töltőkábel.

Az iPhone 12 és az iPhone 12 Mini

A legolcsóbb, illetve talán legkevésbé drága új készülék az itthon 300 000 forintos iPhone 12 mini. A kijelzője a nevének megfelelően 5,4 hüvelykes, ami jó két centivel kisebb, mint a 340 000 forintos, 6,1 hüvelykes, a kistestvérrel amúgy tökéletesen azonos iPhone 12. Utóbbi mérete megegyezik az eddigi iPhone 11 illetve Xr modellekével, már ami a kijelzőt illeti, de a készülék maga könnyebb, kisebb és vékonyabb lett bumfordi elődeinél. Ehhez az LCD helyett OLED kijelző kellett, ami a méretcsökkenés mellett precízebb, kontrasztosabb és élénkebb színeket eredményez. A képernyőt ráadásul “kerámia pajzzsal” látták el, így az ígéretek szerint lényegesen ellenállóbb lesz a korábbi iPhone-okénál, de ez persze majd a valódi zsebekben, valódi kulcscsomók mellett derül ki igazán. Mindkét telefon hátán két optika kapott helyet, egy széles és egy ultraszéles látószögű. Előbbi az elődeinél több fényt enged be, így sötétben jobb képeket tud készíteni - ráadásul most már az összes lencsén működik majd az éjszakai felvételeket javító Night Mode.

Az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max

Az amúgy sem olcsó alap modellek mellett az Apple egy éve kezdte el használni a “Pro” kifejezést a még drágább és még egy kicsit többet tudó készülékeire. A bemutatón idén kimondták kerek-perec, hogy a kisebbet fotósoknak, a nagyobbat filmeseknek ajánlják. A Pro pontosan akkora, mint a sima iPhone 12, míg a Pro Max az eddigi legnagyobb iPhone a maga 6,7 hüvelykes kijelzőjével. A készülékek hátán kettő helyett három optika kapott helyet, a széles és az ultraszéles mellett egy telefotó is, a Pro Max esetében még több, egyedül szakemberek számára érdekes újdonsággal. A három optika mellé az önvezető autókból ismert LIDAR szenzor is került, amellyel a telefon környezetéről keletkezik gyors és részletes mélységi térkép. Ez a gyorsabb fókuszálás mellett egészen sajátos ipari megoldásokat is lehetővé tesz - ami kell is, hiszen 440 000, illetve 480 000 forintot kérnek majd el a Pro készülékekért.

Trónfosztás?

Hiába választhatunk már hét modell közül az Apple-nél, a választás egyszerűbb lett, mint volt. Aki szeretne egy megfizethető iPhone-t, változatlanul a 180 000 forintos SE-t kell, hogy válassza. Ugyan nincs rajta 5G, arcfelismerés, és csak egyetlen optika árválkodik rajta, de a legtöbbünknek még mindig ez a tökéletes Apple telefon. Az új Pro modellek pedig kizárólag a profiknak és az indokolatlanul túlfizetetteknek jelentenek reális alternatívát. A még mindig forgalmazott iPhone 11 és iPhone Xr modelleket fölösleges számításba venni, az iPhone 12 szerencsére lépett akkorát előre, hogy megéri a 40, illetve 80 000 forint pluszt.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
Ez a génmódosított pókselyem hatszor olyan erős, mint a golyóálló kevlár
A pókfonalakat nehéz “termeszteni” szemben mondjuk a selyemhernyók által előállított selyemmel. Génmódosítás után azonban a hernyók nem selymet, hanem “pókselymet” termeltek – ez az anyag pedig hihetetlen mechanikai tulajdonságokkal bír.
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Ruha, támadj! - Magyarországon járt a high-tech divat úttörője
Anouk Wipprecht tervezett már olyan ruhát, ami érzékeli a viselője hangulatát, és olyan alkotása is van, ami karmokkal támad rá arra, aki túl közel merészkedik. A holland divattervező a Brain Baron többek között azt is elárulta, hogy miért nem rak kamerát a ruhákra és miért lenne nehéz olyan ruhát tervezni, ami nem csak a boldogságot, de például az irigységet is érzékeli.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.