Mekkora szerep jut a nőknek a tech szakmákban?

2022 / 11 / 05 / Támogatott Tartalom
Mekkora szerep jut a nőknek a tech szakmákban?
A fordítási szakma gyakorlása manapság már nem csak nyelvi, hanem egyre több technológiai ismeretet is kíván. Létezik egy olyan magyar fejlesztésű szoftver, amely jelentősen megkönnyíti a szakemberek dolgát, anélkül, hogy teljesen a gépek "kezébe" adná az irányítást. A szoftvert megalkotó memoQ a Lányok Napja alkalmából szervezett rendezvényén az érdeklődők a világ egyik legismertebb sorozatának feliratozásával próbálhatták ki, hogyan működik a rendszer. Emellett betekintést nyerhettek egy olyan vállalat működésébe, ahol a nők aránya átlag felettinek mondható a fejlesztési, programozói vagy éppen vezetői pozíciók területén.

A fordítók legjobb barátja

A fordítási munkát gépi algoritmusokkal elvégezni lehetséges ugyan, de az eredmény minősége kétséges: vannak olyan kifejezések, hasonlatok, szófordulatok és szóviccek, amelyek automatikus fordítása majdhogynem lehetetlen, emiatt a fordítói szakma emberi jelenlétet és kreativitást kíván, főként a művészeti alkotások, irodalom vagy éppen filmek területén.

Hogyan lehet megkönnyíteni a fordítók helyzetét és felgyorsítani a munkafolyamatokat, úgy, hogy a feladat elvégzését minél hatékonyabban tudják megoldani?

A megoldást a fordítástámogató szoftverek jelentik, amelyek beépített memóriával és számos más funkcióval segítik az emberi tevékenységet és amelyekkel például a sorozatok fordítása is egyszerűvé, sőt, szórakoztatóvá válhat. A fordítói körökben nagy népszerűségre szert tett, magyar fejlesztésű fordítástámogató szoftver, a memoQ prediktív szövegbeviteli funkcióval, a szövegkörnyezet monitorozásával, valamint az eredmény ellenőrzését végző minőségbiztosítási modullal teszi lehetővé a hatékony munkavégzést.

Lányok technológiai pályán

Azt, hogy hogyan működik a szoftver és milyen érzés a saját fordításunkban látni az általunk nézett sorozat szereplőinek mondatait, az érdeklődők élőben is kipróbálhatták a memoQ bemutatójának keretében a Lányok Napja alkalmából rendezett fesztiválon október 18-án. A helyszínen Nagy Marianna, a cég egyik termékmenedzsere, a marketing részéről Nagy Éva és Kolcsár Erzsébet, a HR csapat tagja nyújtott betekintést nem csak a fordítói szakma rejtelmeinek egy kis szegletébe, hanem egy nemzetközi, számos országban jelenlévő és széleskörű felhasználói bázissal rendelkező terméket készítő szoftverfejlesztői cég működésébe is.

A cég életében nagy szerepet játszik a nemek közötti egyenlőség megteremtése és azoknak a feltételeknek a megalapozása, amelyek hozzájárulnak, hogy a nők ne érezzék magukat bármilyen szempontból hátrányosabb helyzetben a férfiaknál a technológiai jellegű munkakörökben, ez a folyamat pedig már az új kollégák keresésében is megnyilvánul. Az álláshirdetések szövegének megfogalmazásában aktívan részt vettek a női munkatársak, hogy női szemmel nézve is vonzó leírást tudjanak adni a fejlesztői, programozói állásokkal kapcsolatos elvárásokról.

Ahogy azt a Lányok Napja rendezvényen is megtudhattuk, a céghez való jelentkezéshez nem minden pozíció esetében szükséges széleskörű technológiai ismeretekkel rendelkezni, a kódolási képességek hiánya nem jelent feltétlenül hátrányt például a data hub vagy termékmenedzseri pozíciók területén. Mindenesetre a technológiai munkakörök széles spektruma miatt a tech szakma iránt érdeklődők sok olyan feladatot találhatnak maguknak, amelyek nem kifejezetten a programozásról szólnak - ilyen az egyik legszínesebb szakma, a termékmenedzseri munka is.

Egy termékmenedzser feladata, hogy összekapcsolja az üzleti és technológiai szempontokat a felhasználói igényekkel. A harmóniához vezető út kiépítésében kulcsfontosságú szerepet játszik egy olyan képesség, ami nélkül nehezen működhet a kapcsolatok kialakítása: ez pedig a hatékony kommunikáció állandó jellegű gyakorlása.

"Ez a szakma folyamatos tanulás"

- mondta el Nagy Marianna a bemutatón.

Bemutatjuk a tech szakma egyik legváltozatosabb munkakörét - hogyan dolgozik egy termékmenedzser? A memoQ termékmenedzsere, Pándi Veronika ennek a nehezen behatárolható, jó kommunikációs készségeket igénylő pozíciónak a szépségeibe és nehézségeibe avatott be minket és az is kiderült, hogy miért alkalmaznak még mindig olyan kevés nőt a cégek a technológiai területeken.

Egyenlőség karnyújtásnyira

A memoQ-nál a női munkatársak jelenlegi aránya nem számít rossznak a technológiai szektorban tevékenykedők nemek szerinti eloszlásának általános mértékét tekintve: a körülbelül 120 kolléga közül 40 női munkatársat alkalmaz a cég és a vezetőségi tagok között öt férfi és négy nő található. A cég a magyarországi irodája mellett számos más országban is rendelkezik kirendeltségekkel és a nemek közti egyenlőség mindenhol az alapvető irányvonalat jelenti a vállalati struktúrában.

Annak érdekében, hogy minél több nő találhassa vonzónak a tech jellegű szakmákat, a memoQ is sokat tesz a rendszeres megrendezett Lányok Napi rendezvényeivel, ahol a pályaválasztás előtt álló lányok maguk is kipróbálhatják, hogy a fordítástámogatási program milyen egyszerűen kezelhető és milyen nagy segítséget tud nyújtani a szövegek más nyelvekre való átültetésének komplex feladatában. A filmes tartalmak fordítása mellett az ezerszámra megjelenő videójátékok szövegének magyarítása vagy más nyelvre való adaptálása is kihívást jelenthet, amit a rendszer jelentősen megkönnyít. Emellett a szoftver nagyszámú különböző fájlformátummal is megbirkózik, ezek kezelésével és a rengeteg támogató funkcióval a fordítók arra tudnak koncentrálni, amihez a legjobban értenek: a nyelvi feladatokra.

Ahogy az a bemutatón is bebizonyosodott, a memoQ-nál nagy hangsúlyt fektetnek a diverzitás ösztönzésére és a csapatszellem építésére, ezek a törekvések pedig nem csak a nemi egyenlőség elérésében és az ideális munkakörnyezet megteremtésében játszanak fontos szerepet, de adott esetben a technológiai jellegű feladatokat is érdekes kihívássá teszik.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a memoQ, a világ egyik vezető fordítástámogató szoftverének készítője.

(Fotó: memoQ, Getty Images/Klaus Vedfelt/Hinterhouse Productions)

Nincs több „lánylétedre”: fiatal hölgyek bizonyították, hogy a műszaki pálya nincs nemhez kötve Az a bizonyos „lánylétedre”, még mindig jelen van napjainkban is, és néha még el is tántorítja a hölgyeket a műszaki, vagy informatikai pályától. Ennek a ma már idejétmúlt felfogásnak a megváltoztatására született meg a Lányok Napja kezdeményezés, melynek keretében a fordítástechnológiai eszközöket fejlesztő memoQ programjára látogattunk el.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Digit, Phoenix, Apollo - jönnek a robotmunkások, Magyarországra is
Az Agility Robotics Digit gépe az Amazonnál dolgozik, de hamarosan munkába áll egy másik kereskedelmi ellátó cég raktáraiban is. A hozzá hasonló robotokat az árupakolás mellett autógyártók telepein használják egyre gyakrabban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.