Mesterséges intelligencia a műemlékvédelemben, izgalmas magyar fejlesztéssel

2021 / 07 / 03 / Justin Viktor
Mesterséges intelligencia a műemlékvédelemben, izgalmas magyar fejlesztéssel
A mesterséges intelligenciát is használó fejlesztések az élet minden fontosabb területén megjelentek már, nem kivétel ez alól a műemlék-, és örökségvédelem sem. A világon több helyütt is találtunk érdekes megoldásokat, és itthon is fejlesztenek MI alapú rendszert, védett építészeti kincseink megőrzéséért.

A homlokzat az épület arca

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói az ABZ Drone cég szakértői csapatával együttműködve

drónokkal, lézer alapú LIDAR-szkennerrel, és hiperspektrális kamerával mérte fel háromdimenziós épületfelmérést alkalmazva az egyetem babatpusztai istállókastélyának épületét.

Fenix

A mesterséges intelligencia alapú eszközöket nemzetközi projektekben is használják és fejlesztik. A Spanyolországban az EU által is támogatott Fenix például olyan kutatási projekt, melyben a mesterséges intelligenciát az ingó és ingatlan kulturális örökséget potenciálisan veszélyeztető tűzvészek és természeti és katasztrófák megelőzésére és kezelésére alkalmazzák. A fő cél az, hogy olyan szabályozást és eljárásokat fejlesszenek ki, melyek a mesterséges intelligencia technológiájának felhasználásával, a helyes vezetési gyakorlatok (Good Management Practice) alkalmazásával, a georeferált információs rendszerek adatai alapján segítenek megóvni a kulturális örökség összes formáját több forrásból származó veszélyeket szimulálva egyidejűleg. A projekt a helyi önkormányzatok minél alaposabb felkészítésére fókuszál.

Spanyolország történelmi és földrajzi adottságainak megfelelően történelme során főképp az évszázados épületekben bővelkedő városok és a bennük található műemlékek vannak kitéve a klímaváltozás, a háborúk, a földrengések, az áradások és egyéb természeti katasztrófák romboló hatásainak. Ma különösen a hosszan tartó szárazság miatti tűzveszély és a környezetszennyezés kockázata nő. A kulturális örökségre a demográfiai mozgások, az idegenforgalom vagy a társadalmi mobilitás is hatással vannak, így a kihívásra interdiszciplináris megközelítésben igyekeznek válaszokat találni, főképp azért, mert a veszélyek is többszörös formában jelentkeznek.

Visszatérve Magyarországra, a Homlokzat az épület arca projekt során  a kutatók távérzékeléssel gyűjtenek adatokat az épületek jellemzőiről, és így könnyedén felmérhetőek a felújítást igénylő részek,

később pedig 3D nyomtatás segítségével pótolhatók a bonyolultabb homlokzati elemek, amivel a műemlékrekonstrukció költséghatékonyabbá válik.

„A Homlokzat az épület arca címmel megvalósuló kutatási-fejlesztési projekt fő célja egy olyan innovatív rendszer kifejlesztése, amely épületek homlokzatának felújítását vagy rekonstrukcióját segíti speciális távérzékelési megoldásokkal, valamint a mérésekre épülő felhőalapú adatbázis kialakításával” - mondta el Dr. Máthé László szakmai koordinátor, a MATE kutatója.

Art-Risk

A szintén spanyolországi Art-Risk kutatási projektben a mesterséges intelligencia megoldásait a magyarországi fejlesztésekhez hasonló céllal, a műemlék épületek konzerválásának érdekében alkalmazzák. A fő célkitűzés szerint egy olyan új számítógépes eszközt szeretnének kifejleszteni, mellyel a városközpontokban található műemlékvédelmet emelnék új szintre, megelőző, preventív védelmi modellek alapján. Az Art-Risk eszközeit a helyreállítással és rehabilitációval foglalkozó szervezetek és vállalatok számára is elérhetővé teszik.

A műemlékek sebezhetőség-, és kockázatelemzése során itt is multidiszciplináris csapattal dolgoznak, mely az épített örökség védelmére és megőrzésére szakosodott. Az Art-Risk csapat által képviselt tudományterületek közé tartozik a kémia, az építészet, a régészet, a konzerválás, a művészettörténet, a geológia, a biológia, a matematika és az informatika. Mintha csak egy méltán népszerű Channel 4 Time Team epizód stáblistáját olvasnánk. A projektben létrehozott eszközök lehetővé teszik a tudományos szempontok alapján történő döntéshozatalt, és minimalizálják a kulturális javak veszteségeinek kockázatát.

Kallódó kastély

A babatpusztai istállókastélyt I. Grassalkovich Antal építtette 1750-ben, majd sokáig a nemtörődöm örökösök kezén pusztult. 1976-ban került az Egyetem tulajdonába, ahol 1994-ig működött vadbiológiai állomás, azóta nagyjából funkciótlan az épület. A hiperspektrális kamerák segítségével biológiai jelek (például algásodások) után kutattak az építőanyagokon, a homlokzati elemeken vagy a vakolaton.

A MATE Drón Munkacsoportja és a FEFAR hallgatói innovátor-csapat (Búza Dániel, Fórián Gergő, Vilcsek Viktor) együtt dolgoztak a felmérésen. A FEFAR szerepe az épületdiagnosztikai célú mesterséges intelligenciával és képalkotó-rendszerek használatával történő felmérés-támogatás fejlesztése. 

(Forrás: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Wikipédia, Europeanheritageawards Kép: Balázs Gusztáv, Dr. Máthé László)

Ez is érdekelhet:

Madárrajok mozgása ihlette a magyar kutatók drónraj-irányítási áttörését Az ELTE Biológiai Fizika Tanszékének kutatói azt kutatták, hogy a madárrajok miképp oldják meg a látványos, mindenki által jól ismert hihetetlen sebességű együtt-mozgással járó kihívásokat. A megoldás megtalálásával minden eddiginél több drón hasonlóan gyors, harmonikus együttes repülését sikerült koordinálni.

Drónvédett Lynxek a Magyar Honvédség kötelékében A Magyar Honvédség nemsokára új gyalogsági harcjárműveket kap, ugyanakkor a drónok szerepe a modern hadviselésben majd minden szárazföldi jármű alkalmazhatóságát átdefiniálja. Valamit tehát lépni kellett.

A drónok már a termőföldek felett dolgoznak, és ez még csak a kezdet A drónok sok mindenben segíthetnek a gazdálkodóknak a termőföldeken például gyorsan követhetik az áradások terjedését, a jégeső okozta károkat vagy akár a növénytakaró egészségéről is nyújthatnak információt.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
Világhírű román sportolóról mintázott humanoidot képeznek ki
A robot első látásra nem sok hasonlóságot mutat Nadia Comănecivel, de okkal kapta róla a nevét.
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
Tévé után már hűtőt és mosógépet is vehetünk a Hisense-től
A világ negyedik legnagyobb tévégyártója Magyarországon is elkezdi forgalmazni az intelligens nagy háztartási gépeit, köztük egy olyan hűtőszekrényt is, amelyet 21 colos táblagéppel szereltek fel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.