A drónok már a termőföldek felett dolgoznak, és ez még csak a kezdet

2021 / 04 / 26 / Justin Viktor
A drónok már a termőföldek felett dolgoznak, és ez még csak a kezdet
A drónok sok mindenben segíthetnek a gazdálkodóknak vagy a tudósoknak, képesek felmérni bármilyen területet, sőt akár elemezni a látottakat. A termőföldeken gyorsan követhetik az áradások terjedését, a jégeső okozta károkat vagy akár a növénytakaró egészségéről is nyújthatnak információt.

Gyümölcsöző megoldások

A drónok tevékenységével természetesen a terméshozam is növelhető, ami a nap végén több pénzt jelent a gazdálkodónak. A felmerülő problémák észlelése és ezen keresztül az elharapódzásuk megelőzése is növeli a gazdaságosságot.

Olga Walsh, az Idahói Egyetemen a drónok egy ritka felhasználási módjával foglalkozik, melynek során kutatótársaival a gyümölcstermesztésben betölthető szerepüket vizsgálta. Ez viszonylag új területnek számít, mivel a mezőgazdasági drónokat általában a gabonanövények termesztése során alkalmazzák. 

"A gabonaszenzorok bevezetése és használata a mezőgazdasági termelésben évente több ezer dollárt takarít meg sok gabonafajta esetében. A terményérzékelők a mezőgazdasági alapanyagok, például a műtrágyák és a víz alkalmazási hatékonyságának jelentős javulását is segítik. A drónok pedig minimalizálhatják a mezőgazdasági tevékenység környezetünk minőségére gyakorolt ​​negatív hatásait" - mondta Walsh. Idahó gyümölcsiparában főképp szőlőt, áfonyát, almát vagy ázsiai körtét termesztenek. Csak almából évente több mint 27 ezer tonnát termelnek.

"Tudtuk, hogy a drónokat gyümölcsösökben is fel lehet használni. De nem voltak termelői ajánlások arra vonatkozóan, hogy milyen adatokat kell gyűjteni, és milyen adatok a leghasznosabbak, a termelő célkitűzésétől függően."

Ahol már beváltak: vetés, palántanevelés

A növények életciklusának rendkívül sérülékeny szakasza a magvetés és a palánták figyelemmel kísérése, ami különösen nagy kihívást jelent az apró méret és a könnyen megkülönböztető alaktani jellemzők hiánya miatt. A palánták  időigényes számlálásában és osztályozásában sokat segíthet az olyan technológiai megközelítés, mely nagy felbontású képalkotó eszközökkel rendelkezik és gyors.

Az UAV-k nagy felbontású érzékelői és alacsony repülési magasságuk kombinációja lehetővé teszi a kis eltérések észlelését és rögzítését, bármilyen nehéz terepen vagy távoli területen. Vetésnél nagy területet képesek hatékonyan lefedni a lehető legkevesebb idő alatt, olyan területeken is, ahol nem is lehetne hagyományos módszerekkel vetni, például a túl nedves talajviszonyok miatt.

Gyümölcstermesztés drónokkal

Az idahoi kutatások szerint a drónok gyümölcsösökben és a faiskolákban történő alkalmazásának legígéretesebb módszerei a következők lehetnek:

  • a fa magasságának és a lombkorona térfogatának felmérése
  • a fák egészségének és minőségének figyelemmel kísérése
  • a víz, a tápanyagok, a kártevők és a betegségek kezelése szezonban
  • a gyümölcsfák és a csonthéjasok hozambecslése 
  • marketingeszközök létrehozása (videók a gyümölcsös népszerűsítésére, vagy fák és gyümölcsök értékesítésére)

"Az UAV-k képesek nagy felbontású képei ideálisak a különféle termésproblémák detektálására. Ezek a rendszerek lehetővé teszik a növények felülről történő szkennelését. Kiváló minőségű képeket és nagy felbontású spektrális adatokat kapunk. Ezek összefüggésben vannak a növények növekedésével, egészségi állapotával, a víz és a tápanyagok mennyiségével, és felhasználhatók a biomassza-termelés becslésére" - mondta Walsh.

Speciális műszerezettség

A drónok nem csak gyorsabbak nálunk, ha adatszerzésről van szó, de olyan felderítő eszközökkel és szenzorokkal is elláthatjuk őket, melyekkel az eddig maximum méregdrága műholdas felméréssel beszerezhető adatok is nagyon olcsón a termelők rendelkezésére állhatnak.

"Az érzékelők az elektromágneses spektrum azon részein is működhetnek, ahol az emberi szem nem képes. Ráadásul sokkal megbízhatóbbak és objektívebbek, mint a vizuális értékelés. Kvantitatív információkat (mérhető és összehasonlítható numerikus adatokat) szolgáltatnak a kvalitatív információkkal (megfigyelhető leíró adatokkal) szemben" - tette hozzá a kutató.

Walsh és kutatótársai Amerikai Agronómiai Társaság, az Amerikai Termény-tudományi Társaság és az Amerikai Termőföld-tudományi Társaság találkozóján tette közzé munkájuk eredményeit San Antonióban.

(Forrás: Eurekalert Kép: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

Virtuális-öko-valóság szimuláció a Beporzó-parkban A Pollinator Park virtuális valóság élmény, a biológiai sokféleség csökkenésére igyekszik felhívni a figyelmet. A 30 perces interaktív és érzelmileg magával ragadó virtuális valóság-élmény egy futurisztikus világba kalauzol ahol az ember és a természet harmóniában léteznek.

Csendesen Bill Gates lett az USA legnagyobb földbirtokosa. Vajon mire készül? Bill Gates feleségével együtt a bolygó egyik leggazdagabb embere, ezért minden befektetését és üzleti lépését árgus szemek figyelik. Vajon mire készül, mit szeretne megvalósítani és milyen céllal a saját magát filantrópként pozicionáló, idősödő üzletember?

Aktivált termőfölddel a magas CO2 szint ellen A fejlett és a hagyományos technológiák érdekes vegyítéséből született egy olyan új megoldás, amivel egyéb káros hatásoktól mentesen lehet megkötni a légkört szennyező szén-dioxidot. A módszernek komoly támogatói és ellenzői is akadnak.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Előfordult a valóságban, hogy egy utas vette át egy utasszállító repülőgép irányítását?
Katasztrófafilmek visszatérő motívuma, hogy a pilóták elájulnak/meghalnak, így egy utasnak kell átvennie a gép irányítását, aki aztán a földi irányítás utasításai alapján biztonságosan landol a reptéren. Na de történt-e ehhez hasonló dolog a valóságban?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.