Mesterséges intelligencia által vezetett párt indulhat a választásokon Dániában

2022 / 10 / 17 / Pőcze Balázs
Mesterséges intelligencia által vezetett párt indulhat a választásokon Dániában
A dán Szintetikus Párt az 1970-es évek óta létrejött, a fősodoron kívül eső politikai irányzatokat tömöríti, mesterséges intelligencia-alapokon. Ha sikerül összegyűjteniük húszezer ajánlást, elindulhatnak a novemberi választásokon.

Szokatlan politikai vezetőből láttunk már jó néhányat az elmúlt években, ám a szintetikusok képviselőjéhez hasonlót még nem igazán: Leader Lars ("Vezető Lars") egy mesterséges intelligencia-alapokon működő chatbot, akivel a Discord nevű chat-szogáltatáson lehet beszélgetni. A Vice újságírója, Chloe Xiang meg is kérdezte tőle, hogy támogatja-e az általános alapjövedelmet, amire azt válaszolta, hogy igen, majd hozzátette, hogy az "csökkenthetné a szegénységet és egyenlőtlenségeket, valamint biztonsági hálót képezhetne mindenki számára". Lars jó politikusként rögtön magához is ragadná a hatalmat: szerinte az összeg meghatározásában részt kellene vennie egy mesterséges intelligenciának (MI), mert "objektíven mérné fel az igényeket, és biztosítaná, hogy mindenki megfelelő részesedéshez jusson".

De hogyan jut ilyesmi az eszébe egy szoftvernek?

A Szintetikus Párt a dánoknak azt a húsz százalékát szeretné képviselni, akik nem vesznek részt a választásokon. Ezért döntöttek úgy a megalkotói, a Computer Lars nevű kollektíva és a MindFuture Alapítvány, hogy az aprócska, a törvényhozásból kimaradó pártok elképzelései mentén alakítják ki, ezeken trenírozzák a rendszert. A szükséges ajánlásoknak eddig csak a töredékét gyűjtötték össze, de a cél talán nem is kizárólag a választásokon való részvétel, hanem a mesterséges intelligenciákkal való együttélésről zajló párbeszéd felgyorsítása. "Az MI-t eddig nem kezelték megfelelően a demokratikus keretek között" - nyilatkozta a Vice-nak Asker Staunæs kutató, a párt alapítója. Szerinte nem szabályozásokon keresztül kell beszélni a témáról, mert "a technológia fejlődését nem lehet szabályozni", inkább "művészi eszközökön és emberi társalkotókon keresztül mutatjuk be, hogy egy demokráciában hogyan létezhet felelősen egy MI".

Staunæs szerint bizonyos értelemben egy ilyen rendszer populista, hiszen az emberek által létrehozott tartalmak alapján tanul.

A gond csak annyi, hogy az MI-k ennél aktívabb szerepre egyelőre nem bátorítanak minket. Emellett azzal sem ért egyet, hogy olyan virtuális, emberszerű politikusok képében jelenítsük meg ezeket a programokat, mint a néhány napja Angliában felszólaló Ai-Da. A Szintetikus Párt nem egy emberszerű MI-t szeretne megalkotni, inkább a mesterséges intelligencia demokratizálását tűzte ki céljául Staunæs szerint. Még az sem baj, ha a rendszer néha önellentmondásba keveredik, ahogyan az alapjául szolgáló pártok elképzelései is gyakran nehezen összeegyeztethetőek. Egy szintetikus pártnál ez is belefér, hiszen "szélesíthetik az elképzeléseinket arról, hogy mi lehetséges és mi nem". Bár ezt néha a hagyományos, organikus intelligenciával működő pártok is megteszik.

(A borítókép illusztráció, Fotó: mikkelwilliam/Getty Images)

A mesterséges intelligencia már a közpénzek elosztásában is jobb, mint az emberek A DeepMind mesterséges intelligenciája korábban legyőzte a világ legjobb GO-játékosát, most pedig kiderült, hogy összetett gazdasági kérdésekben is jobb döntéseket hoz, mint az emberek - legalábbis az emberek szerint.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Rájöttek, miként lehetne valódi, a mozikban látott lézerfegyvert készíteni
Bár már ma is léteznek “lézerfegyverek”, ezek csak bizonyos légi célpontok hatástalanításához elég erősek. Most azonban megnyílt az út a tényleges lézerfegyverek előtt, amelyek képesek „megolvasztani” a távoli célpontokat.
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
Történet az autóról, ami rádióhullámokból állított elő energiát állítólag
A rádióhullámok a Földön mindenütt jelen vannak – ebből adódik az ötlet, hogy ha ezt energiaként hasznosíthatnánk, akkor nem kellene az eszközeinket tölteni. Ez az elképzelés önmagában nem új, a lépték viszont igen: egy egész autó működtetésére ugyanis sosem tűnt elégnek az így nyerhető energia. Legalábbis nem tűnt annak egészen 2015-ig.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.