Mesterséges intelligencia által vezetett párt indulhat a választásokon Dániában

2022 / 10 / 17 / Pőcze Balázs
Mesterséges intelligencia által vezetett párt indulhat a választásokon Dániában
A dán Szintetikus Párt az 1970-es évek óta létrejött, a fősodoron kívül eső politikai irányzatokat tömöríti, mesterséges intelligencia-alapokon. Ha sikerül összegyűjteniük húszezer ajánlást, elindulhatnak a novemberi választásokon.

Szokatlan politikai vezetőből láttunk már jó néhányat az elmúlt években, ám a szintetikusok képviselőjéhez hasonlót még nem igazán: Leader Lars ("Vezető Lars") egy mesterséges intelligencia-alapokon működő chatbot, akivel a Discord nevű chat-szogáltatáson lehet beszélgetni. A Vice újságírója, Chloe Xiang meg is kérdezte tőle, hogy támogatja-e az általános alapjövedelmet, amire azt válaszolta, hogy igen, majd hozzátette, hogy az "csökkenthetné a szegénységet és egyenlőtlenségeket, valamint biztonsági hálót képezhetne mindenki számára". Lars jó politikusként rögtön magához is ragadná a hatalmat: szerinte az összeg meghatározásában részt kellene vennie egy mesterséges intelligenciának (MI), mert "objektíven mérné fel az igényeket, és biztosítaná, hogy mindenki megfelelő részesedéshez jusson".

De hogyan jut ilyesmi az eszébe egy szoftvernek?

A Szintetikus Párt a dánoknak azt a húsz százalékát szeretné képviselni, akik nem vesznek részt a választásokon. Ezért döntöttek úgy a megalkotói, a Computer Lars nevű kollektíva és a MindFuture Alapítvány, hogy az aprócska, a törvényhozásból kimaradó pártok elképzelései mentén alakítják ki, ezeken trenírozzák a rendszert. A szükséges ajánlásoknak eddig csak a töredékét gyűjtötték össze, de a cél talán nem is kizárólag a választásokon való részvétel, hanem a mesterséges intelligenciákkal való együttélésről zajló párbeszéd felgyorsítása. "Az MI-t eddig nem kezelték megfelelően a demokratikus keretek között" - nyilatkozta a Vice-nak Asker Staunæs kutató, a párt alapítója. Szerinte nem szabályozásokon keresztül kell beszélni a témáról, mert "a technológia fejlődését nem lehet szabályozni", inkább "művészi eszközökön és emberi társalkotókon keresztül mutatjuk be, hogy egy demokráciában hogyan létezhet felelősen egy MI".

Staunæs szerint bizonyos értelemben egy ilyen rendszer populista, hiszen az emberek által létrehozott tartalmak alapján tanul.

A gond csak annyi, hogy az MI-k ennél aktívabb szerepre egyelőre nem bátorítanak minket. Emellett azzal sem ért egyet, hogy olyan virtuális, emberszerű politikusok képében jelenítsük meg ezeket a programokat, mint a néhány napja Angliában felszólaló Ai-Da. A Szintetikus Párt nem egy emberszerű MI-t szeretne megalkotni, inkább a mesterséges intelligencia demokratizálását tűzte ki céljául Staunæs szerint. Még az sem baj, ha a rendszer néha önellentmondásba keveredik, ahogyan az alapjául szolgáló pártok elképzelései is gyakran nehezen összeegyeztethetőek. Egy szintetikus pártnál ez is belefér, hiszen "szélesíthetik az elképzeléseinket arról, hogy mi lehetséges és mi nem". Bár ezt néha a hagyományos, organikus intelligenciával működő pártok is megteszik.

(A borítókép illusztráció, Fotó: mikkelwilliam/Getty Images)

A mesterséges intelligencia már a közpénzek elosztásában is jobb, mint az emberek A DeepMind mesterséges intelligenciája korábban legyőzte a világ legjobb GO-játékosát, most pedig kiderült, hogy összetett gazdasági kérdésekben is jobb döntéseket hoz, mint az emberek - legalábbis az emberek szerint.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A robotkutya bármilyen körülmények között talpra áll
A Deep Robotics alapos tesztelésnek vetette alá az általuk fejlesztett négylábú robotot, de a gép jól vette az akadályokat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.