Mesterséges intelligencia figyeli a gyerekek olvasási készségeit

2021 / 05 / 10 / Pőcze Balázs
Mesterséges intelligencia figyeli a gyerekek olvasási készségeit
Arról nehéz újat mondani, hogy mekkora kihívás elé állította a diákokat és a tanárokat az online oktatás. Javítani az így kialakult helyzeten pedig még nehezebb, de a Microsoft most megpróbálkozott vele. Fejlesztettek egy alkalmazást a Teams szoftverükhöz, amely a diákokat az olvasás gyakorlásában, a tanárokat az értékelésben segíti.

Mindannyian emlékszünk rá, hogy a hangos olvasás az osztály egyik fele számára hatalmas sikerélmény, másik felének viszont kellemetlen, akár megszégyenítő tapasztalat is lehetett. A nyomás valószínűleg a Zoom-órákon sem lett kisebb, ráadásul így a technikai nehézségek is könnyen megzavarhatták a diákokat. A Microsoft oktatási oldalán megjelent bemutató szerint Reading Progress, vagyis Olvasási fejlődés nevű programjuk az otthon tanuló gyerekeknek gyakorlási lehetőséget biztosít, míg a tanáraiknak egyéni és csoportos statisztikákat állít össze a diákjaik teljesítményéről.

"Nem kell aggódnom amiatt, hogy mások figyelnek, bámulnak. Olyan, mintha magamnak olvasnék, csak a kamera előtt." - fogalmaz Brielle Taylor negyedikes általános iskolás tanuló a Microsoft termékbemutató videójában. A program használatakor a tanárok először kiválasztják, hogy egyénenként különböző, vagy mindenki számára azonos feladatot szeretnének kiadni az osztálynak, ezt követően feltöltik a gyakorlásra szánt dokumentumokat. A diákok ezután bekapcsolják a webkamerájukat, majd a társaik számára nem látható módon felolvassák a képernyőn folyamatosan megjelenő szöveget. A hallottakat egy mesterséges intelligencia elemzi, ami olyan adatokat ad vissza a tanároknak, mint a felolvasás pontossága, a percenkénti helyes szavak, rossz kiejtések, kihagyások, ismétlések, szóbeillesztések vagy önjavítások száma. Ezeket a statisztikákat a pedagógus egyénenként és csoportosan is megnézheti, illetve követheti az alakulásukat a tanév során - vagyis

a Reading Progress nem helyettesíti, csak segíti a tanári értékelést és visszajelzést.

A megoldás a Microsoft blogja szerint angolul tanulók és angol anyanyelvűek számára is elérhető lesz a nyár végétől, vagyis a jövő tanévtől. Nemrég beszámoltunk arról, hogy a Microsoft tizenhatmilliárd dollárért megvásárolta a Nuance Communications-t, elsősorban az egészségügyben alkalmazott szövegfelismerési- és értelmezési termékei miatt. Ha az így megszerzett tudást Redmondban más területeken is használni kezdik, akkor valószínűleg egyre többször hallhatunk hasonló kísérletekről és szolgáltatásokról a Microsofttól.

(Fotó: Microsoft via Tech Community, Unsplash/Ben_White)

További cikkek a témában:

Miért költ a Microsoft 16 milliárd dollárt egy cégre? A Nuance akvizíciójával Redmond jelentős egészségügyi szolgáltatóvá válhat.

Valós időben generált meeting-átiratokat kap a Teams A funkciót az adott Teams csoport adminisztrátorai engedélyezhetik, majd az online megbeszélés szervezői, vagy az éppen prezentáló felhasználók kapcsolhatják be, illetve ki.

Így hozzunk létre saját profilt Chrome-ban, Microsoft Edge-ben és Mozilla Firefox-ban A profilok segítségével elkülönítve tárolhatjuk Chrome-adatainkat, beleértve a könyvjelzőket, előzményeket, jelszavakat és egyéb beállításokat, ezáltal kettéválaszthatjuk munkahelyi és személyes fiókunkat.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
Épphogy megépült egy 3D-nyomtatással készült ház az Egyesült Államokban, máris le kellett bontani
A 3D-nyomtatott házak egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, de nem mindig érik el a megfelelő minőséget.
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
A Google geotermikus energiával működteti két adatközpontját is
Ez a Google első geotermikus projektje, amely a cég két, Nevadában lévő adatközpontját látja el tiszta energiával.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.