Mesterséges intelligencia igazítaná a színészek ajakmozgását a különböző nyelvű szinkronokhoz

2021 / 05 / 08 / Felkai Ádám
Mesterséges intelligencia igazítaná a színészek ajakmozgását a különböző nyelvű szinkronokhoz
Talán még többen emlékeznek arra, hogy a hazai szinkron egykor legendás volt.

A nyolcvanas- és még valamennyire a kilencvenes években is a legtöbben eleve nehezen jutottak volna hozzá a különböző filmek eredeti nyelvű változataihoz, így vagy maradtak a vállalati üdülők, valamint korai filmklubok vetítőszobáiból ismerős, rettenetes alámondásos verziók, vagy pedig szinkronizáltan tekinthettük meg az adott filmet. A hazai szinkronipar akkoriban erősen odatette magát, és még az elhíresült leiterjakabokkal együtt is több maradandó, „magyarosított” változat született ekkor.

A jelenlegi helyzet persze más, azzal sokan egyetértenek, hogy hazai szinkron bizony túljutott a zenitjén, valamint a nyelvtudás szempontjából is jól jöhetne az idegen nyelvű műsorok fogyasztása, ami manapság ráadásul, a korlátlan streaming korában nagyon könnyen megvalósítható. Ennek ellenére a hazai közönség érezhetően a szinkront favorizálja, aminek egyik lakmuszpapírja, hogy még a fővárosban sem könnyen lehetett (már a járvány előtt) egy-egy filmnek az eredeti nyelvű változatát megtekinteni. Közben ráadásul nagyot fejlődött a számítástechnika is, és például a videójátékok esetén nem ritkaság, hogy a karakterek ajakmozgását a választott nyelvhez igazítják. A levegőben lógott tehát, hogy ez a megoldás utat talál magának a vászonra/tévéképernyőre is.

Az úttörő pedig a Flawless elnevezésű cég, amely mesterséges intelligencia segítségével alakítaná a színészek ajakmozgását az adott nyelvű szinkronhoz. Apróságnak tűnhet a dolog, de bárki próbálja ki, hogy szinkronosan néz egy filmet, és elkezd figyelni a szájmozgásra – az óhatatlan eltérés nagyon gyorsan fog rettenetesen zavaróvá válni, amit ráadásul onnantól többé „nem lehet nem észrevenni”. A vállalat mindezt a TrueSync mesterséges intelligenciával orvosolná, amely az ígéretek szerint nem csak tökéletesen igazítja az ajakmozgást az adott nyelv jellegzetességeihez, de ráadásul az eredeti színészi játék nüanszait és érzelmi töltetét is megőrzi – végső soron azt ígérik tehát, hogy vizuálisan is lefordítják az adott filmet. Maga a TrueSync szoftver egyébként ugyanazokat az eszközöket használja, amelyeket a deepfake videókat létrehozó rendszerek.

A Flawless célja kettős: egyrészt szeretnék, ha egy adott filmet többen tudnának élvezni, és ezzel egyszerre a filmkészítőknek extra piacokat ígérnek.

Alapvetően nem is lenne egyébként baj azzal, ha valaki elkezdi visszabontani egy-egy művészeti ágban az ott meredező Bábel tornyát, és nyilván sok – elsősorban nem angol anyanyelvű – filmkészítő venné szívesen, ha még egy fokkal könnyebben juttathatná el a művét egy nagyobb célközönséghez. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ha már maga a szinkron is megváltoztat (adott esetben elvesz) valamit az eredeti játékból, akkor ezzel a szoftveres megoldással nem veszítünk-e még többet az adott játék művészeti értékéből, egyediségéből. Illetve a hazai piac kapcsán az is megfogalmazódhat, hogy ha már most is szakmányban készülnek a szinkronok, azok minőségén a szoftveres rásegítés nem fog-e még tovább rontani, mondván, hogy eggyel kevesebb dologra kell figyelni, illetve kell erre a tevékenységre szakembert felfogadni/megfizetni.

További cikkek a témában:

A legjobbnak ígérkező scifi és tudományos filmek, televíziós sorozatok 2021-ben 2020-ban érthető okokból nem sűrűn voltunk moziban, azonban az előttünk álló évben ez remélhetőleg megváltozik. Számos izgalmas mozi és tévéfilm érkezik majd, mi értelemszerűen a tudományos művekből és a tudományos-fantasztikum legjobb meséiből válogattunk ajánlót.

Nemsokára kiválasztják a színésznőt, aki az első Nemzetközi Űrállomáson forgatott mozifilmben fog szerepelni Valószínűleg mégsem Tom Cruise, hanem a Roszkoszmosz lesz, aki először forgat filmet az ISS-en, a Vizov (Kihívás) című film főszereplőjét hamarosan kiválasztják.

James Bond elavult mobillal menti meg a világot következő filmjében 2020-ra még Őfelsége ügynöke sem volt felkészülve. Bond a jamaicai nyugdíjából idejétmúlt kütyükkel térhet vissza, hacsak nem forgatják újra a Nokia 8.3-at szerepeltető részeket.


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Fontos változás jön a Facebook Messengerben, ami minden magyar felhasználót érint
Az EU új jogszabályához igazodva a Meta mostantól lehetővé teszi, hogy Facebook-fiók nélkül is használhassuk a chatalkalmazást.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.