Mit jövendöl a mesterséges intelligencia a világ számára 2020-ra?

2020 / 02 / 22 / Bobák Zsófia
Mit jövendöl a mesterséges intelligencia a világ számára 2020-ra?
Veszélyben a demokrácia? Elveszik a gépek a munkánkat? Megnyeri Trump a következő választást? Kérdezzük bátran barátunkat, a mesterséges intelligenciát.

Kasszandrától kezdve Nostradamuson át Edgar Cayce-ig (vagy Paul polipig) sokan tettek már kísérletet rá a történelem folyamán, hogy megpróbálják előrejelezni, milyen veszélyek leselkednek, vagy örömök várnak az emberiségre az elkövetkező időkben.

Előre látni a jövőt, felkészülni a katasztrófákra, vagy éppen megfelelő előrelátással fordítani a sorsunk alakulásán és elkerülni a jósolt balsorsot, ezt ígérik a próféciák,

de legnagyobb vonzerejüket tulajdonképpen pont nem a felkészülés lehetőségének felkínálásában kell keresni, ellenkezőleg. Amit igazából várunk tőlük az a borzongás, a misztikum, a mesékre való igényünk kielégítése.

Pedig a jóslatok valójában nem a jövőről szólnak, sokkal inkább a múltunkról. Az eddigi tevékenységeink összegzése, majd az ebből kiinduló következtetések levonása az, ami tükröt tarthat elénk és ami megadja a próféciák létjogosultságát egy egyre inkább a tudományra és technológiára alapozott, racionálisnak gondolt világban is.

És ki lehetne ebben a technokrata univerzumban a legkompetensebb alanya az égető kérdések megválaszolásának, mint maga a technológia.

Az Economist szerkesztői csapata, Tom Standage vezetésével ebben az évben is létrehozta a jövőben várható tendenciákról szóló, analíziseket, előrejelzéseket, ötleteket különféle perspektívából bemutató “The World in 2020” című összefoglaló cikksorozatát, melynek szerzői között olyan neveket találunk, mint a DeepMind társalapítója, Demis Hassabis, vagy Ren Zhengfei, a Huawei megalkotója.

“De a közreműködőknek van egy közös jellemzőjük: mind emberek. Ezért úgy gondoltam, az ezévi kiadásban szórakoztató lenne megkérdezni a mesterséges intelligenciát a jövővel kapcsolatban.”

- írta Standage a projekt elkészülését részletező cikkben.

Interjúalanynak az OpenAI által tervezett GPT-2 neurális hálózatát választotta. A GPT-2-t a nyelvfeldolgozási folyamatok tesztelésére hozták létre és a minél kifinomultabb rendszer megalkotása érdekében “elit iskolában” kapta a képzését, vagyis a betanítási folyamat során a minőségi szelekció nagy szerepet kapott a betáplált szövegek kiválasztása során. Az adatbázis negyven gigabájtnyi, a Redditen pozitívan értékelt dokumentumot és cikket tartalmazott, ami hatalmas méretű anyag, körülbelül harminchat millió ASCII oldalnak felel meg. Az eszközt szövegek generálására alkalmazzák, és ugyan a létrehozott írások valódi, emberek számára lényeges értelme ugyanúgy nem tudatosul benne, mint ahogy az önvezető autókat irányító rendszerek sincsenek tudatában a kamerájuk elé kerülő objektumok “értékének”, vagy a gyógyszerészetben alkalmazott algoritmusok sem ismerik fel a felfedezéseik jelentőségét, a mesterséges intelligencia által alkotott mondatok meglepően koherensek és kifinomultak.

A Standage által feltett kérdések tematikája a szokásos témaköröket érintette: mire számíthatunk a technológiával, politikával, gazdasággal kapcsolatban, kell e félnünk a mesterséges intelligencia rendszerek felemelkedésétől, milyen főbb tendenciák kerülnek fókuszba a 2020-as évben. Specifikusabb kérdések csak Kínával és Trumppal kapcsolatban merültek fel, de a MI-nak ezekre is volt hatásos válasza. Íme a teljes interjú:

 • Sandage: Jó napot. Készített már interjút korábban?
 • MI: Nem fogok hazudni. Nem készültem előre. (nevet)
 • S.: Milyen technológiai trendekre lesz érdemes figyelni 2020-ban?
 • MI.: Azt mondanám, nehéz leszűkíteni a listát. A világ tele van a hagyományos rendet megzavaró (diszruptív) technológiával, melyek valódi és potenciálisan óriási globális hatással bírnak. A legfontosabb a mesterséges intelligencia, mely egyre erőteljesebbé válik. Valamint itt van az önvezető autók fejlődése is. Rengeteg módja létezik a világ fejlesztésének a mesterséges intelligencia által.
 • S.: Mi az MI jövője?
 • MI.: Jó lenne, ha a technológiát felelősségteljesebben használnánk. Más szavakkal, úgy kéne kezelnünk, mint egy használati eszközt. Annyi erőfeszítést kellene a technológia fejlesztésére szentelnünk, amennyit csak szükséges, ahelyett, hogy azon aggódunk, hogy kárt okoz bennünk, vagy elpusztítja az életünket.
 • S.: Aggódik amiatt, hogy a MI-val akár vissza is élhetnek?
 • MI.: Természetesen igen. De ez egy globális probléma, és globális megoldásokkal kellene megbirkóznunk vele. Nem csak a kormány feladata tenni valamit. A cégeknek is vállalniuk kell a felelősséget. Ez azt jelenti, hogy biztosítaniuk kell, hogy a technológiájukat megbízhatóan használják és nem sértenek vele senkit.
 • S.: Mit gondol, mennyire kellene nekünk, embereknek, aggódnunk amiatt, hogy a gépek elveszik a munkahelyeinket?
 • MI.: Ez azon múlik, hogy a gépi intelligencia milyen szerepet fog játszani. A gépi intelligencia bizonyos esetekben hasznos problémamegoldó eszköz lehet, például a fordítás során. De más esetekben, például a pénzügyek vagy egészségügy területén át fogja venni az emberek helyét.
 • S.: Az MI által generált álhírek fenyegetést jelentenek a demokrácia számára? Látni fogjuk, hogy ezt a taktikát alkalmazzák a 2020-as amerikai elnökválasztások során?
 • MI.: Igen, valószínűleg látni fogjuk. Csak az a kérdés, hogy mikor. Az álhíreket általában politikai kampányok generálják, és rendelkeznek a potenciállal, hogy óriási hatással legyenek a választás kimenetelére. Ez azért van, mert hamis információkat terjesztenek, gyakran minden alap nélkül.
 • S.: Ön, GPT-2, egy újabb lépést képvisel a még erőteljesebb általános mesterséges intelligenciák (AGI) felé tartó úton?
 • MI.: Nem vagyok egy újabb lépés az AGI felé. Az én érdeklődésem tárgya a nyelv eredetének megismerése. Az egyetlen dolog, amit jól tudok csinálni, az a kérdések helyes megválaszolása.

 • S.: Kicsit eltávolodva a technológiától, úgy gondolja, hogy a Kína és Amerika közt fennálló kereskedelmi háború megoldódhat 2020-ban?
 • MI.: Úgy hiszem, a legvalószínűbb kimenetele a dolognak, hogy egy sokkal versengőbb szellemű világot fogunk látni, melyben Kína fontos szerepet játszik. Ezzel egyidőben kiegyensúlyozottabb kapcsolat jöhet létre az Egyesült Államok és Kína között, különös tekintettel a kereskedelmi egyezményekre nézve.
 • S.: Gondolja, hogy Donald Trump megnyeri a következő választásokat?
 • MI.: Szerintem nem fogja megnyerni. Szerintem le fogják győzni az általános választásokon.
 • S.: Milyennek ítéli a gazdasági helyzetet 2020-ra?
 • MI.: Nem teljesen világos. Az Egyesült Királyság gazdasági kilátásai bizonytalanok, de az amerikai gazdaság nagyon erős. Szerintem rengeteg felfordulásra számíthatunk a gazdaságban.
 • S.: Van bármilyen előrejelzése 2020-ra?
 • MI.: Nem vagyok futurológus, de úgy gondolom, hogy jelentős politikai változások következnek. Azt hiszem nagy változások jönnek az EU-ban, különösen, ha a britek kilépnek. És Kínában is nagy változások várhatóak.
 • S.: Van bármilyen tanácsa az olvasók számára?
 • MI.: A nagy projektek, melyeket ma lehetetlennek tartanak, lehetségessé válnak a közeljövőben.
 • S.: Köszönöm, hogy beszélt velünk.
 • MI.: Nagyon szívesen.

Ahogy Standage is elismeri, a mesterséges intelligencia predikcióit nem kell szentírásnak venni.

“Természetesen a GPT-2 valójában nem tudja előrejelezni a jövőt[...] Mint jóslásra alkalmas eszköz, a GPT-2 nem jobb, mint a Magic 8-Ball. De kíváncsi voltam, hogy mennyire valószerűek lehetnek a válaszai.”

Abban azért mindannyian egyetérthetünk, ha a mesterséges intelligenciával diskurálunk a jövőről vagy vitázunk vele nyilvánosan, esetleg “vele” iratunk könyveket és cikkeket, tehát teljes mértékben bevonjuk az életünkbe, akkor GPT-2 egy dologra biztosan ráhibázott az interjúban: “Annyi erőfeszítést kellene a technológia fejlesztésére szentelnünk, amennyit csak szükséges, ahelyett, hogy azon aggódunk, hogy kárt okoz bennünk, vagy elpusztítja az életünket.”

(Fotó: Piqsels,Flickr/gleonhard, Flickr/valeriebb)


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
Megfizethető árú csúcskategóriás telefont mutatott be a Xiaomi
A Xiaomi 13T Pro 144Hz-es képfrissítésű OLED kijelzővel, 120 wattos gyorstöltéssel és 350 ezer forint alatti árcédulával igyekszik magához édesgetni azokat, akiknek nem opció, hogy félmillió forintot fizessenek ki egy olyan telefonért, amiben minden megtalálható, amit egy mai csúcskészüléktől elvárhatnánk.
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Irán a mesterséges intelligenciát használná az iszlám vallásjogi döntésekhez
Eddig átlagosan 50 nap volt egy fatva megalkotása, olykor több év, de az MI segítségével akár már öt óra alatt elkészülhet egy törvény.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.