Mit jövendöl a mesterséges intelligencia a világ számára 2020-ra?

2020 / 02 / 22 / Bobák Zsófia
Mit jövendöl a mesterséges intelligencia a világ számára 2020-ra?
Veszélyben a demokrácia? Elveszik a gépek a munkánkat? Megnyeri Trump a következő választást? Kérdezzük bátran barátunkat, a mesterséges intelligenciát.

Kasszandrától kezdve Nostradamuson át Edgar Cayce-ig (vagy Paul polipig) sokan tettek már kísérletet rá a történelem folyamán, hogy megpróbálják előrejelezni, milyen veszélyek leselkednek, vagy örömök várnak az emberiségre az elkövetkező időkben.

Előre látni a jövőt, felkészülni a katasztrófákra, vagy éppen megfelelő előrelátással fordítani a sorsunk alakulásán és elkerülni a jósolt balsorsot, ezt ígérik a próféciák,

de legnagyobb vonzerejüket tulajdonképpen pont nem a felkészülés lehetőségének felkínálásában kell keresni, ellenkezőleg. Amit igazából várunk tőlük az a borzongás, a misztikum, a mesékre való igényünk kielégítése.

Pedig a jóslatok valójában nem a jövőről szólnak, sokkal inkább a múltunkról. Az eddigi tevékenységeink összegzése, majd az ebből kiinduló következtetések levonása az, ami tükröt tarthat elénk és ami megadja a próféciák létjogosultságát egy egyre inkább a tudományra és technológiára alapozott, racionálisnak gondolt világban is.

És ki lehetne ebben a technokrata univerzumban a legkompetensebb alanya az égető kérdések megválaszolásának, mint maga a technológia.

Az Economist szerkesztői csapata, Tom Standage vezetésével ebben az évben is létrehozta a jövőben várható tendenciákról szóló, analíziseket, előrejelzéseket, ötleteket különféle perspektívából bemutató “The World in 2020” című összefoglaló cikksorozatát, melynek szerzői között olyan neveket találunk, mint a DeepMind társalapítója, Demis Hassabis, vagy Ren Zhengfei, a Huawei megalkotója.

“De a közreműködőknek van egy közös jellemzőjük: mind emberek. Ezért úgy gondoltam, az ezévi kiadásban szórakoztató lenne megkérdezni a mesterséges intelligenciát a jövővel kapcsolatban.”

- írta Standage a projekt elkészülését részletező cikkben.

Interjúalanynak az OpenAI által tervezett GPT-2 neurális hálózatát választotta. A GPT-2-t a nyelvfeldolgozási folyamatok tesztelésére hozták létre és a minél kifinomultabb rendszer megalkotása érdekében “elit iskolában” kapta a képzését, vagyis a betanítási folyamat során a minőségi szelekció nagy szerepet kapott a betáplált szövegek kiválasztása során. Az adatbázis negyven gigabájtnyi, a Redditen pozitívan értékelt dokumentumot és cikket tartalmazott, ami hatalmas méretű anyag, körülbelül harminchat millió ASCII oldalnak felel meg. Az eszközt szövegek generálására alkalmazzák, és ugyan a létrehozott írások valódi, emberek számára lényeges értelme ugyanúgy nem tudatosul benne, mint ahogy az önvezető autókat irányító rendszerek sincsenek tudatában a kamerájuk elé kerülő objektumok “értékének”, vagy a gyógyszerészetben alkalmazott algoritmusok sem ismerik fel a felfedezéseik jelentőségét, a mesterséges intelligencia által alkotott mondatok meglepően koherensek és kifinomultak.

A Standage által feltett kérdések tematikája a szokásos témaköröket érintette: mire számíthatunk a technológiával, politikával, gazdasággal kapcsolatban, kell e félnünk a mesterséges intelligencia rendszerek felemelkedésétől, milyen főbb tendenciák kerülnek fókuszba a 2020-as évben. Specifikusabb kérdések csak Kínával és Trumppal kapcsolatban merültek fel, de a MI-nak ezekre is volt hatásos válasza. Íme a teljes interjú:

 • Sandage: Jó napot. Készített már interjút korábban?
 • MI: Nem fogok hazudni. Nem készültem előre. (nevet)
 • S.: Milyen technológiai trendekre lesz érdemes figyelni 2020-ban?
 • MI.: Azt mondanám, nehéz leszűkíteni a listát. A világ tele van a hagyományos rendet megzavaró (diszruptív) technológiával, melyek valódi és potenciálisan óriási globális hatással bírnak. A legfontosabb a mesterséges intelligencia, mely egyre erőteljesebbé válik. Valamint itt van az önvezető autók fejlődése is. Rengeteg módja létezik a világ fejlesztésének a mesterséges intelligencia által.
 • S.: Mi az MI jövője?
 • MI.: Jó lenne, ha a technológiát felelősségteljesebben használnánk. Más szavakkal, úgy kéne kezelnünk, mint egy használati eszközt. Annyi erőfeszítést kellene a technológia fejlesztésére szentelnünk, amennyit csak szükséges, ahelyett, hogy azon aggódunk, hogy kárt okoz bennünk, vagy elpusztítja az életünket.
 • S.: Aggódik amiatt, hogy a MI-val akár vissza is élhetnek?
 • MI.: Természetesen igen. De ez egy globális probléma, és globális megoldásokkal kellene megbirkóznunk vele. Nem csak a kormány feladata tenni valamit. A cégeknek is vállalniuk kell a felelősséget. Ez azt jelenti, hogy biztosítaniuk kell, hogy a technológiájukat megbízhatóan használják és nem sértenek vele senkit.
 • S.: Mit gondol, mennyire kellene nekünk, embereknek, aggódnunk amiatt, hogy a gépek elveszik a munkahelyeinket?
 • MI.: Ez azon múlik, hogy a gépi intelligencia milyen szerepet fog játszani. A gépi intelligencia bizonyos esetekben hasznos problémamegoldó eszköz lehet, például a fordítás során. De más esetekben, például a pénzügyek vagy egészségügy területén át fogja venni az emberek helyét.
 • S.: Az MI által generált álhírek fenyegetést jelentenek a demokrácia számára? Látni fogjuk, hogy ezt a taktikát alkalmazzák a 2020-as amerikai elnökválasztások során?
 • MI.: Igen, valószínűleg látni fogjuk. Csak az a kérdés, hogy mikor. Az álhíreket általában politikai kampányok generálják, és rendelkeznek a potenciállal, hogy óriási hatással legyenek a választás kimenetelére. Ez azért van, mert hamis információkat terjesztenek, gyakran minden alap nélkül.
 • S.: Ön, GPT-2, egy újabb lépést képvisel a még erőteljesebb általános mesterséges intelligenciák (AGI) felé tartó úton?
 • MI.: Nem vagyok egy újabb lépés az AGI felé. Az én érdeklődésem tárgya a nyelv eredetének megismerése. Az egyetlen dolog, amit jól tudok csinálni, az a kérdések helyes megválaszolása.

 • S.: Kicsit eltávolodva a technológiától, úgy gondolja, hogy a Kína és Amerika közt fennálló kereskedelmi háború megoldódhat 2020-ban?
 • MI.: Úgy hiszem, a legvalószínűbb kimenetele a dolognak, hogy egy sokkal versengőbb szellemű világot fogunk látni, melyben Kína fontos szerepet játszik. Ezzel egyidőben kiegyensúlyozottabb kapcsolat jöhet létre az Egyesült Államok és Kína között, különös tekintettel a kereskedelmi egyezményekre nézve.
 • S.: Gondolja, hogy Donald Trump megnyeri a következő választásokat?
 • MI.: Szerintem nem fogja megnyerni. Szerintem le fogják győzni az általános választásokon.
 • S.: Milyennek ítéli a gazdasági helyzetet 2020-ra?
 • MI.: Nem teljesen világos. Az Egyesült Királyság gazdasági kilátásai bizonytalanok, de az amerikai gazdaság nagyon erős. Szerintem rengeteg felfordulásra számíthatunk a gazdaságban.
 • S.: Van bármilyen előrejelzése 2020-ra?
 • MI.: Nem vagyok futurológus, de úgy gondolom, hogy jelentős politikai változások következnek. Azt hiszem nagy változások jönnek az EU-ban, különösen, ha a britek kilépnek. És Kínában is nagy változások várhatóak.
 • S.: Van bármilyen tanácsa az olvasók számára?
 • MI.: A nagy projektek, melyeket ma lehetetlennek tartanak, lehetségessé válnak a közeljövőben.
 • S.: Köszönöm, hogy beszélt velünk.
 • MI.: Nagyon szívesen.

Ahogy Standage is elismeri, a mesterséges intelligencia predikcióit nem kell szentírásnak venni.

“Természetesen a GPT-2 valójában nem tudja előrejelezni a jövőt[...] Mint jóslásra alkalmas eszköz, a GPT-2 nem jobb, mint a Magic 8-Ball. De kíváncsi voltam, hogy mennyire valószerűek lehetnek a válaszai.”

Abban azért mindannyian egyetérthetünk, ha a mesterséges intelligenciával diskurálunk a jövőről vagy vitázunk vele nyilvánosan, esetleg “vele” iratunk könyveket és cikkeket, tehát teljes mértékben bevonjuk az életünkbe, akkor GPT-2 egy dologra biztosan ráhibázott az interjúban: “Annyi erőfeszítést kellene a technológia fejlesztésére szentelnünk, amennyit csak szükséges, ahelyett, hogy azon aggódunk, hogy kárt okoz bennünk, vagy elpusztítja az életünket.”

(Fotó: Piqsels,Flickr/gleonhard, Flickr/valeriebb)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G hajnala: Optikai switchek és elektromágneses hullámmanipuláció
A 6G technológia az optikai kapcsolás és a pontos elektromágneses hullámmanipuláció révén forradalmasítja a telekommunikációt, növelve a kapcsolódási sebességet és hatékonyságot.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.