Metánelnyelő maszkot adnának a szarvasmarhákra

2021 / 07 / 09 / Perei Dóra
Metánelnyelő maszkot adnának a szarvasmarhákra
A brit Zelp startup fejlesztette ki azt a metánelnyelő maszkot, amely a szarvasmarhák orra elé helyezhető. A startup a Cargill mezőgazdasági vállalat támogatását is megszerezte.

A Cargill felelős az USA marhahús-termelésének nyolcvan százalékáért, és világszerte rengeteg mezőgazdasági projektje van, amelyek közt jócskán akad a környezetvédelemmel ellentétes is (pl. pálmaolaj-üzletág), épp ezért a céget joggal szeretnék nagyon sokan egy jóval zöldebb irányba terelni.

Nemzetközi statisztikák szerint az elmúlt három évtizedben összesen mintegy hetven százalékkal nőtt a tejtermék és marhahús iránti igény a fogyasztók részéről, csakhogy globális szinten a metán-kibocsátásának közel tizenöt százaléka a szarvasmarháknak köszönhető. Ennek veszélyessége pedig valószínűleg mára senkinek sem újdonság. Az újonnan kifejlesztett eszköz, vagyis a tehenek számára készült metánelnyelő maszk azonban nem pusztán 'felszívja' a metánt, de számos olyan adatot is gyűjt az emlősökről, melyekből egyebek mellett (korai betegségfelismeréssel együtt) megállapítható annak egészségi állapota. Míg a beépített GPS nyomkövető révén a szarvasmarhák aktivitása napi szinten követhető.

A maszk folyamatosan, valós időben méri a lenyelt metán mennyiségét,

vagyis a gazdák bármelyik időpillanatban felmérhetik, hogy eleget tesznek-e a környezetvédelmi irányelveknek, illetve adott esetben a piaci igényeknek. A viselhető kütyü aztán szén-dioxiddá alakítja a metánt, ami bár szintén üvegházgáz, ám a metánhoz képest nyolcvanszor gyengébb hatású.

A maszk, akár egy kötőfék,  egyszerűen felerősíthető a szarvasmarhák fejére,  gyártója emellett egyszerre többféle mérettel készül az állatok kényelme érdekében. Ígérete szerint a készülék négy évig hatékonyan működik. Szemléltetésképp a beépített szűrő a tehén orra elé lógva kivonja a kilégzett gázt, melynek ötvenhárom százalékát megkötötte a kezdeti tesztek során.

Az eszköz energiaellátását egy napelemmel működő termoelektromos generátor biztosítja.

A Cargill a múlt évben döntött arról, hogy az általa az Amerikai Egyesült Államokban termelt marhahús metánkibocsátását harminc százalékkal csökkenti, ezért is csatlakozott támogatóként a fejlesztési folyamatokhoz. A tehenek részére legyártandó maszk egyelőre tesztidőszakát éli, a szakemberek azonban úgy vélik, a Cargill európai marhatenyésztő partnerei révén világszerte gyorsan elterjedhet.

Amiről viszont még egyik cég sem közölt információt, az a maszk ára. Annyi bizonyos, hogy az részint a még folyamatban lévő tesztektől is függ, és alighanem ez az egyik legfontosabb tényezője a gyors elterjedésének. A fejlesztők szerint ugyanakkor ha a gazdálkodók például klímabarát húst vagy tejet árulnak, többletbevételhez is juthatnak majd. Hogy végül mi jelenti majd a végső megoldást a környezeti problémára, az még a jövő zenéje, a startup mindenesetre nem bízza a véletlenre a dolgot, és a tehénmaszkon kívül speciális takarmánnyal, adalékanyagokkal is csökkentené a jövőben a metán mennyiségét.

(Fotó: Pixabay)

További cikkek a témában:

Vízágyas matracokon pihenhetnek a tehenek az optimális tejtermelés érdekében Komfortosan érezhetik majd magukat a Szent István Egyetem szarvasmarhái az intézmény Kaposvári Campusához tartozó tangazdaságában, ahol folyamatban van egy precíziós tejtermelő laboratórium megépítése. A tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd.

Már 'készülnek' a génmódosított, a klímaváltozásnak ellenálló tehenek Ausztrál zoológusok nemrégiben egyedülálló megközelítést alkalmaztak a probléma megoldására: génmódosítással próbálták megváltoztatni a tehénszőr színét, és ellenállóvá tenni az emlősöket a klímaváltozással szemben.

Teljesen átformálhatja a biotechnológia a szarvasmarhatenyésztést, de vajon mit szólnak ehhez a fogyasztók? A szakértők célja a jobb minőségű húst adó marhagének átültetése a kevésbé húsos fajtákba, valamint a tenyésztés mérséklésével az ökolábnyom csökkentése. Egy új génmódosító kísérlet egereken már működik, a tényleges bevezetésig azonban még sok kérdés válaszra vár.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Mikrofarmokkal tervez újfajta életmódot divatba hozni egy amerikai cég
Az árát nehezen hozza be, de állandóan kéznél lévő, vegyianyagmentes zöldségeket biztosít a bárhol elhelyezhető mikrofarm, ami az öntözésen kívül önállóan működik.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.