Vízágyas matracokon pihenhetnek a tehenek az optimális tejtermelés érdekében

2020 / 11 / 23 / Perei Dóra
Vízágyas matracokon pihenhetnek a tehenek az optimális tejtermelés érdekében
Meglehetősen komfortosan érezhetik majd magukat a Szent István Egyetem szarvasmarhái az intézmény Kaposvári Campusához tartozó tangazdaságában, ahol folyamatban van egy precíziós tejtermelő laboratórium megépítése. A tehenek fejését, takarmányozását, valamint a trágya eltávolítását és kezelését is robotok végzik majd – számol be a forradalmi fejlesztésről dr. Húth Balázs, a Szent István Egyetem Kaposvári Campus Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszék vezetője.

A  Kaposvári Campuson épülő automatizált istállóban a  tehenek vízágyas matracokon pihenhetnek majd. Erre azért van szükség, mert az állatok akkor termelnek tejet, ha pihennek, így az  állattartónak az  az érdeke, hogy a  tehén minél többet pihenjen, hiszen ekkor termeli a  profitot a  gazdaságnak – számol be az egyedülálló fejlesztésről dr. Húth Balázs, az Állattenyésztés-technológia és Menedzsment Intézeti Tanszék vezetője. Ennek érdekében megpróbálnak a  tejelő teheneknek olyan kényelmes környezetet teremteni, ahol a  genetikai képességeik maximálisan kihasználhatók. Vannak tehenek, amelyek akár napi hetven-nyolcvan  liter tejet termelnek. Egyértelmű, hogy ezeknek az  állatoknak már teljesen más a  bioritmusuk, mint a  harminc-negyven évvel ezelőtt élt, feleennyi tejet termelő teheneknek.

"Ezzel pedig az  alkalmazott technológiának is lépést kell tartania" – tájékoztat a szakértő.

Az elmúlt években hatalmas innováció valósult meg az agráriumban, amely az állattenyésztést is érintette. Oktatási intézményként úgy vélik, felelősségük van abban, hogy a leendő mérnököket megtanítsák a legkorszerűbb technológiák használatára, ehhez pedig tan- és kísérleti üzemre van szükség. A szakértő elmondása szerint a fejlesztések a robotika irányába mozdultak el, így jelenleg

egy teljes mértékben robotizált tejtermelő laboratórium építése zajlik a Kaposvári Campuson.

Az automatizált klímatechnológiával ellátott helyiség hatvannégy férőhellyel rendelkezik majd, ahol a legkorszerűbb tartástechnológiai megoldások szolgálják a tehenek kényelmét. A már jelenleg is működő teljesítményvizsgáló objektumokban egyedi takarmányfogyasztást, takarmányhasznosítást, valamint teljesítményre vonatkozó méréseket is tudnak végezni a szakemberek.

Ami jó a tehénnek, jó az embernek és a Földnek

A hagyományos tartási rendszerekkel ellentétben a precíziós tejtermelő laboratóriumban az állatok – minimalizált humán befolyás mellett – stresszmentesen, kötött „munkarend” nélkül, saját bioritmusoknak megfelelően elégíthetik ki biológiai igényeiket, genetikai képességük maximális kihasználtsága mellett. Az állatok önállóan mennek a fejőrobotokhoz, és veszik igénybe a robot szolgáltatásait, amikor úgy érzik, hogy szükségük van rá.

A fejőrobot a munka minden fázisát elvégzi, a tőgy előkészítését, a fejést, a fertőtlenítést – emberi beavatkozás nélkül.

Egy robot hatvan-nyolcvan tehenet képes ellátni. A fejési intervallum a tehén saját biológiai ritmusához igazodik, így nem okoz stresszt az állatnak, aki jól érzi magát a fejőállásban.

Fő az élelmiszerbiztonság

A projekt megvalósításának élelmiszerbiztonsági szempontból is kulcsszerepe van. Céljuk, hogy a lakosságot, illetve az emberiséget minél jobb minőségű élelmiszerrel lássák el. Ezt úgy tudják megtenni, hogy a sokszor hibafaktornak számító humán befolyást a minimálisra csökkentik, és az egyes munkafolyamatokat automatizálják.

Ezáltal precíziós jelleggel be tudnak avatkozni egy-egy termelési folyamatba, melynek segítségével elkerülhető a gyógyszeres kezelés

vagy éppen az elhullásból származó veszteség. Ha kevesebb gyógyszert, antibiotikumot alkalmaznak a termelés során, a fogyasztók egészségesebb termékekhez juthatnak, így ezek a precíziós technológiák élelmiszerbiztonsági szempontokat is szolgálnak – tájékoztat a Kaposvári Campus tanszékvezetője. A Szent István Egyetem Kaposvári Campusának kollégái a Fino-food Kft. munkatársaival karöltve olyan egyedülálló, a piacon jelenleg nem forgalmazott tejtermékeket fejlesztenek, mely élelmiszerek bevezetése hozzájárul az egyes táplálkozással összefüggő civilizációs megbetegedések megelőzéséhez.

Ez is érdekelhet:

Már 'készülnek' a génmódosított, klímaváltozásnak ellenálló tehenek

Krémes, ízletes, és abszolút tehénmentes: ez bizony a jövő teje

Új wellness trend a stresszoldó tehénölelgetés

(Fotó: Pixabay)

 


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az EU előírta az olcsóbb, akár jótálláson túli szervizelést
Az Európai Parlament megszavazta a javaslatot, ami két éven belül lép életbe a tagországokban.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.