Mi és az MI a tengerparton

2021 / 08 / 03 / Justin Viktor
Mi és az MI a tengerparton
Kevés kiábrándítóbb dolog van annál, mint ha eljutva a vágyott tengerpartra azt tapasztaljuk, hogy az szemetes és lépten nyomon a homok alá ásott cigarettacsikkekbe nyúlunk. A BeachBot névre keresztelt robot és az agyaként szolgáló MI éppen ezen segíthet.

Apró strandtakarító

Az apró robot ugyanis összeszedi az eldobott cigarettacsikkeket és a kiürítéséig biztonságosan tárolja is azokat. A BeachBot csikkekről készített fotók segítségével tanulja meg felismerni, hogy pontosan mi után is kell kutatni a homokban. Edwin Bos és Martijn Lukaart feltalálók robotja az első demonstrációs üzembe helyezése során harminc perc alatt húsz darab cigarettacsikket szedett össze.

A mérgező és rendkívül környezetszennyező szemetet a robot egyelőre csak eltárolja, de jelen verziójában biztonságos helyen kiüríteni még nem tudja, ahhoz ember segítsége is szükséges. A feltalálók elképzelése szerint a csikk mint célpont csak a kezdet, a jövőben számos más típusú hulladék összegyűjtése is bekerülhet a repertoárba, melyekre megtanítják majd a BeachBotot.

Az apró szemetes konvolúciós neurális hálózatot (CNN) használ, melyeket általában a képanalitikában alkalmaznak. Ez egyfajta mesterséges neurális hálózat, egy mesterséges neuronháló ami biológiai ihletésű szimuláció. Főképp gépi tanulásra alkalmazzák, melynek a hálózat tanuló rendszerként történő gyakorlati alkalmazása. Az algoritmus betanításához jó minőségű, sokféle fényviszonyban készült, nagy mennyiségű csikk-fotóval tréningezték, hogy minden lehetséges formában és méretben felismerje a csikkeket.

Közösségi szemét-azonosítás

A mesterséges intelligencia szoftverének köszönhetően a robot meg tudja becsülni, hogy mi található előtte, ebben egy valószínűségi algoritmus segíti. Ha nem teljesen biztos abban, hogy mi található előtte, GPS-címkével ellátott fényképet készít róla.

A tervek szerint ilyen esetekben a  nyilvánossághoz fordul majd, hogy egy applikáción keresztül tanácsot kérjen, amiben egy vegyes-valóság játék is támogatja. A BeachBot felteszi a "mi ez? kérdést, majd a felhasználók felcímkézhetik és kommentelhetik a fotót. Ez az információ visszakerül a BeachBothoz, és alapvetően hozzájárul az adatokkal való tréningezéséhez.

A strandtakarítás mellett a BeachBot adatokat gyűjt az adott környéket jellemző szemetelési szokásokról. Mivel nyilvános és közösségi tereken működhet, találkozik majd az emberekkel és így a tevékenységével hozzájárulhat a társadalmi vitához és a szemetelés hatásaival kapcsolatos tudatossághoz is.

(Forrás: ProjectBB Kép: ProjectBB Youtube)

Ez is érdekelhet:

Hétvégi hírcsokor a robotok világából Hétzáró összefoglalóként a logisztika világából érkezett hírcsokorban bemutatunk néhány robotot azok közül, melyek a nagy raktárakban és depókban dolgoznak.

Ma akár egy cég is chatbotot készíthet halott szeretteink adataiból, mivel a jogi környezet szabályozatlan Újabb hullámokat kavart a Microsoft technológiája ami lehetővé teheti, hogy a mesterséges intelligencia segítségével digitálisan feltámasszuk elhunyt szeretteinket, majdnem úgy, ahogy azt a Black Mirror sorozatban láthattuk, bár android test egyelőre nem járna a szolgáltatáshoz. De ez nyilván csak idő kérdése.

Ehető robot, életmentő robot, és egy iráni humanoid robot a robotika világából érkezett hírcsokorban A robotika világának három rövidebb történetében életmentő robotok, iráni humanoid külsejű robotok és végül ehető robotok állnak a fókuszban.


 


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
Rejtély a jég alatt: elveszett Ran, a végítélet gleccserét felderítő merülőeszköz
A Ran nevű legénység nélküli merülőlőeszköz Antarktikánál veszett el, mélyen a jég alatt. Hogy miért, azt nem tudni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.