Mi kerüljön az okoskonyhába karácsonyra?

2020 / 12 / 07 / Justin Viktor
Mi kerüljön az okoskonyhába karácsonyra?
Az okoskonyha jó esetben egy okos házban található, ami leegyszerűsítve automatizált otthont jelent. Egy okos házban alkalmazott épületautomatizálás során a ház összes erőforrását könnyen, összehangoltan, és költséghatékonyan vezérelhetővé teszik. Összeállításunkban bemutatjuk az okoskonyha néhány alapvető eszközét.

Mitől okos egy otthon?

Az otthonainkban számos gép és elektromos berendezés található, ezek vagy ki-be kapcsolhatóak, vagy távirányíthatóak, és a működés közbeni jellemzőik is beállíthatók. Mindezt folyamatosan kezelnünk kell, de persze megteheti helyettünk az okos ház is.

Az okosotthonok központi rendszere, ami képes ezt elvégezni, egy miniszerver, mely az épület villamos elosztóközpontjában található, ahol az irányított és vezérelt eszközök csatlakoznak hozzá. Az okosotthon nem csupán kényelmes, de környezettudatos életet is biztosít, a rendszere tanítható, képes érzékelni a környezetét, és reagálni az érzékelt eseményekre. Az okosotthon piac ma már funkcionálisan felosztható okosnappali, okoshálószoba, vagy okoskonyha szegmensekre is, hiszen mindegyik helység saját, specifikus felhasználási esetekkel és jellemzőkkel rendelkezik.

Az okoskonyha

A konyha központi szerepet játszik a lakásban, épp úgy, mint ahogy az étkezés az életünkben. Az okoskonyha megoldások kényelmesebbé teszik a táplálkozással kapcsolatos teendőinket és megcélozzák az automatizálható feladatokat.

Ma már talán nincs is olyan nagyobb piaci szereplő, aki ne gyártana vagy fejlesztene intelligens konyhai gépeket. Ezek a készülékek általában képesek vezeték nélkül kapcsolódni más eszközökhöz, és az internethez.

Az okos háztartási eszközöket az okosotthonnál megismert módon, távolról vezérelhetjük, a telefonunk, tabletünk vagy notebookunk, esetleg óránk - gyakorlatilag egy számítógép - segítségével. Például hazaérkezés előtt már jó előre bekapcsolhatjuk az intelligens sütőt, az okos mikrót, és mire hazaértünk, már vár bennünket a meleg vacsora.

Az eszközök üzenetet küldenek, ha elkészültek a feladatukkal, a mosogatógép üzen ha lejárt a program, vagy akár bekukkanthatunk a sütőbe is a beépített kamera segítségével, ellenőrizve a szufflé állapotát anélkül hogy kinyitnánk az ajtót, ami amúgy is tönkretenné.

A hűtőszekrényeknél is elterjedtnek mondható már, hogy érintésérzékeny kijelzővel szerelik fel őket, ami internetre kapcsolódik, youtube videók, receptek, vagy email olvasásához, de akár az okostévé műsora is megjeleníthető rajta. Ha fejlett MI rendszer is található benne, vagy ha magunk beállítottuk a megvásárolt áruk listáját, a kedvenc áruházunkból utánrendelheti a fogyóban lévő termékeket.

Jó példa erre az LG csúcskategóriás InstaView hűtője a ThinQ technológia második generációjának alkalmazásával. Ebben a készülékben a belehelyezett és kivett élelmiszereket továbbfejlesztett vizuális technológia segítségével tartja számon a mesterséges intelligencia. A készletinformációk birtokában a készülék még javaslatokat is tesz rá, hogy a hűtőben található alapanyagokból milyen ételek készíthetőek. A hűtő természetesen figyelmezteti a tulajdonosát, ha valamelyik élelmiszer fogyóban van, és egyben fel is ajánlja, hogy időben megrendeli az utánpótlást.

Itt veheted meg: Katt!

Az okos termékek természetesen egymással is képesek kommunikálni, például a főzőlap bekapcsolása bekapcsolhatja az elszívót is, ezt követően pedig az okos levegőminőség-szenzor kiszellőztetheti a felesleges páratartalmat, bekapcsolva a szagelszívót. Adott esetben beállítható az is, hogy ha a központi számítógép a mozgásérzékelők jelei alapján úgy ítéli, hogy üres a konyha, kigördül rejtekhelyéről és mozgásba lendül az okos-robotporszívó és összegyűjti a lehullott részeket.

Ez a technológia is elérhető már a hazai boltokban, például a BOSCH Home Connect formájában. Ennek segítségével egy mobil applikáció biztosít egyszerű hozzáférést az innovatív főzési és ételkészítési technikák online választékához.

Itt veheted meg: Katt!

A Miéle is kiszemelte magának a jövő konyhájának szerelmeseit, a cég olyan főzőlapokat gyárt, melyek kommunikálnak a páraelszívóval a Con@ctivity-nek keresztelt funkció használatával. A folyamat során a pára és szagelszívó automatikusan reagál a főzőlap beállításaira.

Itt veheted meg: Katt!

MI

A mesterséges intelligenciával felruházott okoskonyhai eszközök is terjedőben vannak, egy ilyen borhűtő például a palackokon található címkéket analizálva képes adatbázist készíteni arról, hogy mi található benne, sőt, fogyasztási szokásaink elemzésével még azt is megjósolhatja, hogy mindez meddig lesz elég, és ha megengedjük neki, az általunk preferált pincészetektől, áruházakból online rendeléssel feltöltheti  a kifogyónak ítélt készleteinket.

Okos borhűtőt Magyarországon a Caso forgalmaz, ez a készülék a CASO-app segítségével bárhonnan kényelmesen kontrollálható, Wi-Fi-n keresztül vezérelhető, az app figyeli a készüléket és értesítést küld bármely hibáról.

Itt veheted meg: Katt!

Ezeket az eszközöket hangalapú vezérléssel is irányíthatjuk, az olyan elterjedt személyi asszisztens szolgáltatások mint a Google Assistant, az Amazon Alexa, a Samsung Bixby vagy az Apple Siri rendelkezésre állnak.

A Z-Wave FIBARO Swipe egy akár konyhában is felhasználható kiegészítő intelligens otthoni rendszerekhez, beépített mesterséges intelligenciával. A táblagép külsejű eszköz gesztusfelismerő funkciókkal rendelkezik, kezünk balra, jobbra, felfelé, lefelé csúsztatásával, vagy elforgatásával vezérelhetjük a különböző beállított elektronikai eszközöket, le- vagy felkapcsolhatjuk a lámpákat, elhúzhatjuk a függönyöket, vezérelhetjük a tévét vagy a zenét.

Itt veheted meg: Katt!

Apple HomeKit

Az Apple HomeKit használatához nincs szükség központi egységre, ezt az Apple iPhone, iPad vagy iPod Touch és az iOS operációs rendszer szolgáltatja, ha a készüléken megtalálható a “Works with Apple HomeKit“ logó. Ide tartozik a Vocolinc Smart Air Purifier légtisztító is, ami analizálja a bennünket körülvevő levegő minőségét, és ez alapján becsüli meg, hogy szükséges-e a szűrés. A különböző funkciók beállítása applikáción keresztül is elérhető.

Itt veheted meg: Katt!

Hogy a mosógépek se maradjanak ki, jöjjön egy felokosított készülék a Boschtól. A WAY287W5 mosógép automatikusan beállítja a hőmérsékletet, a dob forgását és az áztatási időt a foltokhoz, programokat tölthetünk le rá a vállalat szerveréről, és a Home Connect mobil-applikációval vezérelhetjük a futó programokat, például, hogy mennyi öblítőt, mosószert és vízlágyítót használjon fel.

Itt veheted meg: Katt!

Az okosotthon kiépítése nem olcsó mulatság, elsőre talán költségesnek tűnhet, viszont az intelligens vezérlés komoly megtakarítást eredményezhet, rendkívül nagy mértékű energiaspórolást, és a kényelmi szempontok is számíthatnak a döntésnél. Az okosotthon kiépítése nem pusztán az otthonteremtés jövője, de olyan otthon megteremtése, ami óvja a jövőt.

(Kép: Williams-Sonoma)

Ez is érdekelhet:

12 technológia, ami minden okosotthonban ott lehet 10 éven belül A technológia az elmúlt 10 évben forradalmasította a háztartásokat, de az igazi nagy átalakulás még csak most jön. Öveket bekötni, kapcsford!

CES 2020 - a Voiceitt startup segíti a sztrókbetegeket az okosotthonok kezelésében A startup nem szabványos beszédfelismerési technológiáját integrálja a hang által aktivált eszközökbe.

Új okosotthon szabvány mögött az Apple, Google, Amazon és a Zigbee Az Apple, a Google, az Amazon és a Zigbee Alliance összeálltak egy új okosotthon-szabvány kidolgozása érdekében. Az új munkacsoport Project Connected Home over IP (CHIP) néven született meg.


Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Kolosszális napfolt növekszik a Napon és a Föld felé néz
Az AR 3664 napfoltcsoport már több mint 200 000 kilométer széles és rendkívül intenzív koronakidobódásokat produkál, amelyek a Föld felé irányulnak.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.