Miért egy ezüstből készült Snoopy-kitűző a NASA egyik legbecsesebb kitüntetése?

2020 / 12 / 06 / Felkai Ádám
Miért egy ezüstből készült Snoopy-kitűző a NASA egyik legbecsesebb kitüntetése?
Évente az űrrepülő-program munkatársainak mindössze egy százaléka kapja meg a közismert kutyust ábrázoló ezüstkitűzőt. Mik az elbírálás feltételei, és mi a díj története?

Snoopy a Mercury- és a Gemini-projekteket követően lett a NASA hivatalos figurája. Legalábbis egy kitűző erejéig. Snoopy ugyan az amerikai popkultúra hasonló ikonja, mint Garfield, de a látszólagos komolytalanság ellenére az ő képmására formált ezüstkitűző átvétele az egyik legnagyobb tisztesség, ami az űrhivatal munkatársát érheti. Hogy a díj fontosságát hangsúlyozzák, azt asztronauták szokták átnyújtani, és a kitűző is megjárta az űrt is.

A NASA az említett projektek után a dolgozóinak és beszállítóinak a figyelmét szerette volna felhívni arra, hogy milyen fontos a munkájuk, különösen az űrrepülések biztonsága és a missziók végkimenetele szempontjából. Az Ezüst Snoopy így egyike azon díjaknak, melyeket a Space Flight Awareness (SFA) program fog össze a NASA-nál. A díj ötlete Al Choptól származik, aki a Manned Spacecraft Center (ez ma a Lyndon B. Johnson Űrközpont) igazgatója volt. Olyan figurát szeretett volna az űrrepülés szimbólumaként, amely széles körben ismert és elfogadott. Snoopy pedig nagyjából olyan státusznak örvendett, mint a szocialista Magyarországon a Kisvakond figurája. Szerencsére Charles M. Schulz, (a Peanuts képregény, így Snoopy alkotója is) az USA űrprogramjának lelkes támogatója volt. Az elképzelés pedig a United Feature Syndicate-nek (ők voltak a Peanuts terjesztői) is tetszett, így megszületett a megállapodás, hogy a NASA ingyen használhatja figurát. Sőt Schulz maga rajzolta azt a szkafanderes Snoopy-t, amely a kitűzőn látható.

A díjat az arra érdemesek személyesen vehetik át a NASA egyik asztronautájától, mivel ez a szimbólum úgy általában jelképezi az űrhajósok elismerését. A díjat az illető a munkahelyén, a kollégái előtt kapja meg. A díj maga a következőkből áll: a sterling ezüstből készült Snoopy kitűző, valamint egy, az elismerésről szóló tanúsítvány és egy dicsérő levél (ebben van leírva az is, hogy a Snoppy-kitűző mikor és melyik misszión járt az űrben) – ez utóbbi kettőt a díjat átadó űrhajós maga írta alá. A díjat az a munkatárs kaphatja meg, aki jelentős mértékben járult hozzá az emberi űrutazás programjához, annak biztonságához és a missziók sikeréhez. Ezen kívül a díjazottnak az alábbi kritériumokból legalább kettőnek meg kell felelnie:

  • A normál munkaköri követelményein felül jelentős mértékben járult hozzá az emberes űrutazás ügyéhez.
  • Elért egyetlen, specifikus eredményt, amely hozzájárult valamelyik programcél teljesítéséhez.
  • Munkájával nagyobb mértékben segítette egy vagy több ponton a költségmegtakarítást, vagy a felesleges kiadások elkerülését.
  • Kiemelkedő szerepe volt a programok olyan módosításában, melyek a minőséget, a megbízhatóságot, a biztonságot, a hatékonyságot vagy a teljesítményt fokozták.
  • Kifejlesztett vagy asszisztált olyan működőképes ötlet tető alá hozatalánál, amely növelte a hatékonyságot és a teljesítményt.
  • Valamely folyamatot tökéletesítette jelentős mértékben.

(Címlapkép/nyitókép: NASA)

További cikkek a Rakétán:

Kétperces videóba sűrítette a NASA az amerikai űrhajózás legújabb mérföldkövét Az előkészületektől a Nemzetközi Űrállomásra való megérkezésig követhetjük nyomon a Crew-1 útját.

Jövőre rendezik meg az első autóversenyt a Holdon Persze „csak” távirányítású autók versenyeznek majd, de így is elég megdöbbentő az esemény. Különösen, hogy a Forma-1 legnagyobb nevei érintettek a tervezésben.

Megfejthették, hogy pontosan miért okoz annyi egészségügyi problémát a hosszas tartózkodás a világűrben Keringési problémák, alvás zavarok – minél hosszabban tartózkodik valaki a világűrben, annál nagyobb eséllyel jelennek meg nála ezek a problémák. Most már talán azt is tudják, miért.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Szivar-galaxisban szédületes tempóban keletkeznek a csillagok
A Messier 82-ben tízszer olyan gyorsan keletkeznek a csillagok, mint a Tejútrendszerben. A különleges galaxist a James Webb Űrteleszkóp térképezte fel az infravörös tartományban mérő műszereivel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.