Egy új kutatás szerint a tartós mikrogravitációtól megduzzad az űrhajósok agya

2020 / 04 / 16 / Perei Dóra
Egy új kutatás szerint a tartós mikrogravitációtól megduzzad az űrhajósok agya
A kutatók összesen tizenegy asztronauta agyát vizsgálták küldetésük előtt, illetve után. Eredményeik alapján a tartós mikrogravitáció az agy megduzzadásához vezetett, de más problémákat is tapasztaltak, amik ráadásul hazatérésük után hónapokkal is fennmaradtak.

Az űrtechnológia fejlődésével egy sor kérdés is egyre fontosabbá válik, példának okáért, hogy vajon miként befolyásolja az emberi szervezetet a hosszabb űrrepülés. Egy friss kísérlet során a szakértők megpróbálták felmérni, hogy azok milyen átalakulásokat idézhetnek elő az agyban - írja a Space.com. Nem újdonság, hogy hazatérésük után az űrhajósok látásproblémákra, elsősorban megváltozott látásra panaszkodnak. A Földön folytatott kutatások alapján látóidegeik beduzzadnak, míg mások retinavérzést és egyéb negatív változást tapasztaltak szemükben. Korábban a tudósok már felvetették, hogy a jelenség hátterében valószínűleg a koponyát érő nyomás állhat.

Larry Kramer, a Houstoni Egyetem radiológusa kollégáival most be is bizonyította, hogy ez a nyomás a mikrogravitáció hatására jelentősen nő.

A kutatógárda összesen tizenegy asztronauta agyán végzett MRI-vizsgálatot a küldetésük előtt, illetve után. Eredményeik alapján a tartós mikrogravitáció az agy megduzzadásához vezetett, az agy és a gerincvelő folyadék térfogata pedig nőtt. Sőt az agyalapi mirigyiben is változásokat tapasztaltak, ugyanis magassága és formája szintén átalakult. Ezek szerint a hosszú űrrepülések valóban növelik a koponyára nehezedő nyomást, ami megmagyarázhatja a látásromlást. Az elváltozásokat ráadásul egy évvel az űrhajósok visszatérése után is kimutathatóak voltak, vagyis elképzelhető, hogy hosszabb távon is fennmaradnak. A végleges következtetések levonásához, akárcsak a folyamat alaposabb megértéséhez azonban további elemzések kellenek. A kutatók reményei szerint idővel olyan technológiák állnak majd rendelkezésükre, melyekkel csökkenthetőek a káros elváltozások.

Miért látszik feldagadtnak az űrhajósok feje?

Az már az űrrepülés kezdete előtt is köztudott volt, hogy a mikrogravitáció, azaz a súlytalanság többféle módon kihathat az emberi szervezet működésére, hiszen azt nem az űrbéli élethez találták ki. Az egyik ilyen hatás az agyban felgyülemlő agy-gerincvelői folyadék. "A földi gravitáció során a tömegvonzás lefelé húzza a folyadékokat, így a gerincvelőt, valamint az agykamrákat kitöltő cerebrospinális folyadékot is. Az űrben ezzel szemben más gravitációs körülmények uralkodnak, emiatt a folyadékok nem a lábak felé indulnak, hanem felgyülemlenek a felsőtestben és a fejben" - magyarázza Angelique van Ombergen, az Antwerpeni Egyetem kutatója.

Ezért tűnik feldagadtnak a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó asztronauták feje.

Ombergen kollégáival tizenegy orosz űrhajós agyát vizsgálta fellövés előtt, majd ismételten hazatérésük után. Azt vizsgálták, hogy a mikrogravitáció milyen hatást gyakorol az agykamrákat kitöltő agyi-gerincvelői folyadék eloszlására. Arra jutottak, hogy visszatérésükre az agykamráik térfogata tizenegy százalékkal megnőtt. A kamratágulás oka az agyba tóduló folyadék nyomása volt.

Az elváltozás egészen tartósnak bizonyult, hiszen azok még hét hónappal később is átlagosan hat százalékkal nagyobbak voltak a kilövés előtti mérethez képest.

Bár azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mindez milyen hatással lehet az agyműködésre, a kutatócsoport korrelációt talált az egyik agykamra és az űrhajósok látásélességének csökkenése között. Hozzátették: az összefüggés még nem elég erős ahhoz, hogy biztonsággal kijelenthessék az ok-okozati kapcsolatot a két jelenség között. Az alanyok nagyjából hat hónapot töltöttek a világűrben, emellett mindannyian férfiak voltak, így az esetleges nemi különbségekre sem lehet egyértelműen következtetni a kapott eredményekből.

(Fotó: Needpix)


Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
Apró, piros objektumok tömege szerepel a JWST felvételein – de a létezésük lehetetlen
A JWST rengeteg kis piros pontot fedezett fel, de ezeket jelenleg bárhogy próbáljuk magyarázni, az ellentmond a most ismert galaktikus evolúciós modelljeinknek.
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Ezt látnánk az égen, ha a Földnek is olyan gyűrűi lennének, mint a Szaturnusznak
Nagyon látványos lenne, igaz, a valóságban pontosan így egész biztosan nem jöhetne létre.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.