Mikrohullámú fegyver okozhatta az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedéseit egy frissen napvilágot látott jelentés szerint

2023 / 04 / 03 / Bobák Áron
Mikrohullámú fegyver okozhatta az amerikai diplomaták rejtélyes megbetegedéseit egy frissen napvilágot látott jelentés szerint
A kizárólag az amerikai diplomatákat sújtó Havanna-szindróma 2016 óta tartja lázban a közvéleményt, és bár korábban a CIA kifejezetten cáfolta, hogy az elviselhetetlen tüneteket okozó megbetegedések mögött célzott támadás állhat, egy a titkosítás alól frissen feloldott dokumentum ennek ellentmondó eredményekre jutott.

Az először 2016-ban, az Egyesült Államok kubai nagykövetségének dolgozói körében azonosított betegség elszenvedői többek között elviselhetetlen fejfásáról, émelygésről, memóriazavarokról, más esetekben halláskárosodásról számoltak be, és noha azt a mai napig nem lehet tudni, hogy a tüneteket mi okozhatja, az elmúlt években számos teória látott napvilágot a Havanna-szindróma eredetével kapcsolatban. A tömegpszichózis, a nem azonosított betegségek és a stressz mellett olyan elképzelések is felmerültek, mint hogy a tüneteket a szúnyogok ellen alkalmazott vegyi anyagok vagy a karibi-térségben elterjedt rövidfarkú szöcske okozhatja, az egyik legnépszerűbb - bár szakmai körökben kevéssé valószínűnek tartott - nézet szerint viszont a megbetegedéseket célzott támadás váltotta ki, amihez az elkövetők valamilyen mikrohullámú frekvencián működő berendezést használtak. Ez utóbbi teóriát erősíti, hogy a Havanna-szindróma látszólag kizárólag az amerikai hivatalnokokat érinti, közülük viszont 2016 óta több mint ezren számoltak be különböző panaszokról a világ minden pontjáról; Kuba mellett többek között Vietnamban, Indiában és Ausztriában is azonosítottak eseteket.

Bár a CIA tavaly közzétett jelentése az esetek nagy részében határozottan elvetette annak a lehetőségét, hogy a betegséget célzott támadás okozhatta, egy a titkosítás alól frissen feloldott jelentés készítői ezzel éppen ellentétes megállapításokra jutottak. Ahogy arról a Gizmodo beszámolt, az amerikai kormány által kifejezetten a Havanna-szindróma jelenségének a feltárására felállított Intelligence Community Experts Panel on Anomalous Health Incidents nevű bizottság 153 oldalas jelentésében határozottan amellett foglalt állást, hogy a tüneteket valamilyen mikrohullámú fegyver válthatta ki.

Mikrohullámú fegyverek okozhatták a Havanna Szindrómát az USA legzavarosabb kémtörténetében 2016-ban a Kubába kihelyezett amerikai diplomatákat különös betegség támadta meg: erős zajokra, fejfájásra, memóriazavarokra, hányingerre panaszkodtak. Magyarázatot nem találtak az estekre. Tömeghisztéria vagy titokzatos mikrohullámú fegyver bevetése áll a háttérben?

Azt ugyan a jelentés is elismeri, hogy a Havanna-szindrómával kapcsolatban a rendelkezésre álló információk erősen hiányosak, ugyanakkor megállapítják, hogy az ismert tünetek tökéletesen egybevágnak azzal, amilyen tüneteket egy elektromágneses hullámokat kibocsátó eszköz okozhatna. A jelentés készítői szerint egy ilyen eszköz akár több tízezer méterről is üzemeltethető lenne alacsony energiaveszteség mellett, meg lehet építeni kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből is, az energiaellátása pedig az elektromos hálózatról vagy akár akkumulátorokkal is biztosítható.

A szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy a Havanna-szindróma tünetei meglehetősen egyediek, az orvosi szakirodalom pedig nem tart számon ehhez hasonló megbetegedéseket, ami szerintük kizárja, hogy a tünetek környezeti tényezőkkel vagy hagyományos betegségekkel magyarázhatók legyenek. A jelentés emellett azt is megállapítja, hogy a tünetek nem tulajdoníthatók pusztán tömeghisztériának, valamint a radioaktív sugárzást és a kémiai vagy biológiai anyagokat is kizárták, mint a betegség lehetséges előidézői.

A Salon nevű lap által közzétett jelentés megállapításai különösen annyak fényében meglepőek, hogy az amerikai hírszerzés vezetője, Avril Haines alig egy hónapja cáfolta nyilvánosan a mikrohullámú fegyverrel kapcsolatos spekulációkat, amikor újságírók előtt kijelentette, hogy a Havanna-szindróma tünetei nagyrészt környezeti tényezőkkel, valamint hagyományos, az áldozatoknál korábban nem azonosított betegségekkel magyarázhatóak. Haines azt is hozzátette, hogy az, hogy a megbetegedéseket egy irányított energiafegyver okozza, az esetek nagy részében “rendkívül valószínűtlen”. Ez pontosan egybevág a CIA 2022 elején kiadott jelentésével, amely több mint ezer eset alapos kivizsgálása után arra jutott, hogy a Havanna-szindrómát nem diagnosztizált betegségek, környezeti hatások vagy a munkával járó stressz okozza, igaz, azt is hozzátették, hogy nagyjából két tucat esetben nem találtak elfogadható magyarázatot a tünetekre.

(Borítókép: Az Egyesült Államok kubai nagykövetsége Havannában, Fotó: Chip Somodevilla/Getty Images)

Mikrohullámú fegyverrel támadják az amerikai állampolgárokat? Terjed a Havanna Szindróma az Egyesült Államokban, a szenátus hétfőn már az áldozatoknak járó támogatást is megszavazta.


A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
A szervátültetés után gyakran kísérteties személyiségváltozások következnek be
Az 1967-es első emberi szívátültetés óta a recipiensek nagyon sokszor fura változásokat tapasztaltak magukon.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.