Milliókat csaltak ki áldozataiktól az olasz maffiának dolgozó hackerek

2021 / 09 / 21 / Perei Dóra
Milliókat csaltak ki áldozataiktól az olasz maffiának dolgozó hackerek
A napokban csapott le az Europol, valamint a spanyol és az olasz rendőrség egy több mint száz fős, feltehetően az olasz maffiának dolgozó kiberbűnözői csoportra, akiket internetes csalással, pénzmosással, és más bűncselekményekkel vádolnak.

A gyanúsítottak több száz gyanútlan felhasználót átvertek adathalászattal, telefonkártyacserés stiklikkel, illetve hamis üzleti elektronikus levelekkel, majd zsákmányukat illegális fedőcégek kiterjedt hálózatán keresztül tisztára mosták.

Csak 2020-ban mintegy tízmillió eurót kaszáltak.

A hatóságok számos elektronikus eszközt, több mint kétszáz hitelkártyát, telefonkártyákat, és egyebek mellett marihuánatermesztéshez szükséges felszereléseket foglaltak le a házkutatások során.

Szoros kapcsolat fűzi a bűnözőket az olasz maffiához

Az Europol közleményében úgy reagált, hogy a tenerifei székhelyű kiberbűnözői csoport jól szervezett, különböző területekre szakosodott, valószínűleg a piramis elv szerint működött.

Nagyon vigyázzunk, hogy milyen naptáreseményt nyitunk meg a böngészőben A vírusterjesztő kiberbűnözők egy már-már zseniális módszert találtak arra, hogyan juttassák el a fertőző vagy adathalász linkjeiket a potenciális áldozatok készülékeire: tömegesen megosztott naptáreseménnyel támadnak.

A gyanúsítottak között több számítógépes, illetve kriptovaluta-szakértő is van. A tagok többsége olasz állampolgár, néhányukat pedig szoros kapcsolat fűzi az olasz maffiaszervezetekhez.

Az Europol a nyomozások során két elemzőt és egy igazságügyi szakértőt delegált Tenerifére, egy elemzőt pedig Olaszországba. Ezenkívül három olasz nyomozót küldött Spanyolországba, hogy támogassák a spanyol hatóságokat az akció során. A hágai székhelyű szervezet számítástechnikai bűnözési munkacsoportja szintén támogatta a műveletet.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Hat dolog, amivel lepattinthatod magadról a kiberbűnözőket Beállításuk mindössze pár percet kíván az életünkből, ám ha megtesszük, hosszú távon hálásak leszünk majd magunknak, hiszen megnehezíthetjük velük a hackerek dolgát, hogy bejussanak az eszközeinkre.  

Bakot lőttek a kiberbűnözők: az áldozatok e-mail címes listáját is kiküldték célpontjaiknak Az eset Magyarországon történt 2021. augusztus tizennyolcadikán.

Apránként a routerek felett is átveszik az irányítást a hackerek A veszély routerek millióit, és legalább húsz márkát érint: az automatizált támadás során a kiberbűnözők komplett intézményeket megbéníthatnak.  


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
A testen belül lehet három dimenzióban nyomtatni ezzel az ultrahang alapú eljárással
Képzeljünk el egy világot, ahol az implantációk behelyezése, törött csontok kezelése komoly műtéti beavatkozás helyett lényegében annyit jelent, hogy az implantációt befecskendezzük a testbe, ahol az felveszi a szükséges alakot! A mostani fejlesztés épp ezt teszi egyszer lehetővé.
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
Utánunk gurul a napelem, hogy bárhol energiához jussunk
A robot elkíséri az embert a túrákra és kiválasztja a legoptimálisabb helyet és pozíciót a minél jobb energiatermeléshez.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.