Milliókat csaltak ki áldozataiktól az olasz maffiának dolgozó hackerek

2021 / 09 / 21 / Perei Dóra
Milliókat csaltak ki áldozataiktól az olasz maffiának dolgozó hackerek
A napokban csapott le az Europol, valamint a spanyol és az olasz rendőrség egy több mint száz fős, feltehetően az olasz maffiának dolgozó kiberbűnözői csoportra, akiket internetes csalással, pénzmosással, és más bűncselekményekkel vádolnak.

A gyanúsítottak több száz gyanútlan felhasználót átvertek adathalászattal, telefonkártyacserés stiklikkel, illetve hamis üzleti elektronikus levelekkel, majd zsákmányukat illegális fedőcégek kiterjedt hálózatán keresztül tisztára mosták.

Csak 2020-ban mintegy tízmillió eurót kaszáltak.

A hatóságok számos elektronikus eszközt, több mint kétszáz hitelkártyát, telefonkártyákat, és egyebek mellett marihuánatermesztéshez szükséges felszereléseket foglaltak le a házkutatások során.

Szoros kapcsolat fűzi a bűnözőket az olasz maffiához

Az Europol közleményében úgy reagált, hogy a tenerifei székhelyű kiberbűnözői csoport jól szervezett, különböző területekre szakosodott, valószínűleg a piramis elv szerint működött.

Nagyon vigyázzunk, hogy milyen naptáreseményt nyitunk meg a böngészőben A vírusterjesztő kiberbűnözők egy már-már zseniális módszert találtak arra, hogyan juttassák el a fertőző vagy adathalász linkjeiket a potenciális áldozatok készülékeire: tömegesen megosztott naptáreseménnyel támadnak.

A gyanúsítottak között több számítógépes, illetve kriptovaluta-szakértő is van. A tagok többsége olasz állampolgár, néhányukat pedig szoros kapcsolat fűzi az olasz maffiaszervezetekhez.

Az Europol a nyomozások során két elemzőt és egy igazságügyi szakértőt delegált Tenerifére, egy elemzőt pedig Olaszországba. Ezenkívül három olasz nyomozót küldött Spanyolországba, hogy támogassák a spanyol hatóságokat az akció során. A hágai székhelyű szervezet számítástechnikai bűnözési munkacsoportja szintén támogatta a műveletet.

(Fotó: Getty Images Hungary)

További cikkek a témában:

Hat dolog, amivel lepattinthatod magadról a kiberbűnözőket Beállításuk mindössze pár percet kíván az életünkből, ám ha megtesszük, hosszú távon hálásak leszünk majd magunknak, hiszen megnehezíthetjük velük a hackerek dolgát, hogy bejussanak az eszközeinkre.  

Bakot lőttek a kiberbűnözők: az áldozatok e-mail címes listáját is kiküldték célpontjaiknak Az eset Magyarországon történt 2021. augusztus tizennyolcadikán.

Apránként a routerek felett is átveszik az irányítást a hackerek A veszély routerek millióit, és legalább húsz márkát érint: az automatizált támadás során a kiberbűnözők komplett intézményeket megbéníthatnak.  


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.