Milyen gyakran kell kikapcsolni a számítógépet?

2022 / 07 / 17 / Bobák Áron
Milyen gyakran kell kikapcsolni a számítógépet?
A lassú számítógép mindenki rémálma, de csak kevesen gondolnak rá, hogy a problémák jelentős része megoldható egy egyszerű szokással.

Valószínűleg elég sokan vannak, akik nem is emlékeznek rá, mikor kapcsolták le utoljára a számítógépüket, hiszen manapság már éppen elég, ha lecsukjuk a laptop tetejét, esetleg megnyomjuk a bekapcsoló gombot, és ha újra szükségünk van a gépre, néhány pillanat után mindent ott folytathatunk, ahol abbahagytuk.

Alvó állapot és hibernálás

Az alvó állapotot valamint a hibernálást valóban jó ötlet rendszeres szokásunkká tenni, ha hosszabb-rövidebb időre elszakadunk a számítógéptől, ugyanakkor nem váltják ki teljesen azt, hogy újraindítsuk, vagy adott esetben le is kapcsoljuk a gépet. Az alvó állapot és a hibernálás között a legfontosabb különbség, hogy míg előbbinél a számítógép a memóriába, utóbbinál a merevlemezre menti a munkamenetet, ennek megfelelően pedig alvó állapotból gyorsabban tudjuk "felébreszteni" a gépet, viszont valamivel több energiát is fogyaszt.

Energiafelhasználás szempontjából a mai gépeknél már azt sem éreznénk meg igazán, ha tényleg 0-24-ben bekapcsolva tartanánk őket, viszont ahogy azt Ajay Gupta, a HP műszaki igazgatója a Digital Trendsnek kifejtette, a számítógép számos alkatrésze csak meghatározott időtartamig működik megbízhatóan, így adott esetben a kijelző, az akkumulátor és a merevlemez élettartamát is meghosszabbíthatjuk azzal, ha legalább alvó módba tesszük a gépet, amikor éppen nem használjuk (Ezeket a funkciókat Windowsban a Vezérlőpultban, az Energiagazdálkodás menüpontban, Maceken a Rendszerbeállításokon belül az Akkumulátor menüpontban állíthatjuk be).

Miért fontos időről-időre mégis kikapcsolni a számítógépet?

Az egyik ok, hogy a gép természetesen akkor fogyasztja a legkevesebb áramot, ha teljesen ki van kapcsolva, ami viszont gyakorlati szempontból ennél fontosabb, hogy a számítógép kikapcsoláskor megszakítja az éppen futó folyamatokat és törli a gyorsítótárat, amit felfoghatunk úgy is, mint egy nagytakarítást. Az újraindítás arra is jó alkalmat biztosít, hogy elgondolkozzunk rajta, tényleg szükségünk van-e arra, hogy egyszerre hatvan lapot tartsunk megnyitva a Chrome-ban vagy ugyanennyi dokumentumot, ami szintén rengeteg memóriát tud lekötni.

Nem szabad halogatni: így lehet egy perc alatt leszedni a Flash-t a számítógépről Pár éve még az egyik legtöbbet letöltött program volt, mára komoly biztonsági veszély lett.

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy legalább hetente egyszer érdemes kikapcsolni és újraindítani a gépet,

habár Steven Leslie, a BestBuy áruházlánc technológiai részlegének munkatársa hozzáteszi, hogy a túl gyakori, napi többszöri újraindítás szintén nem tesz jót a gépnek, de ez inkább csak a régebbi számítógépeket érinti.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ez a módszer visszafelé is elsülhet, ha indításnál túl sok program indul el automatikusan, így a Gépházban az Alkalmazások, majd az Indítópult menüpontra kattintva érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy újraindítás után valóban csak a fontos programok induljanak el, a többit pedig kilőni. A Gizmodo megjegyzi, hogy míg a Maceken nincs különbség az újraindítás valamint a teljes kikapcsolás és újraindítás között, PC-k esetében már nem ugyanazt jelenti a kettő, hiszen az újraindításkor (restart) a számítógép nem állítja le az összes folyamatot, vagyis néha érdemes teljesen kikapcsolni a gépet, és csak ezután újra bekapcsolni.

Ez a cikk eredetileg 2021. 01. 10-én jelent meg a Rakétán.

(Digital Trends, Reader's Digest, Gizmodo, Fotó: Getty Images)

Kémkedik utánad a telefonod? Van egy módszer, amivel kiderítheted Lehallgatnak-e minket az elektronikus eszközeink? Manapság, amikor a telefonunktól kezdve a lakásunkban található okoseszközökön keresztül a kocsinkig lassan minden rá van kötve az internetre és tele van szenzorokkal, ez a kérdés egyre aktuálisabbá válik.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
OGA: az UFO-kat állítólag begyűjtő szervezet és az együttműködésük Amerika nagyvállalataival
A CIA alá tartozó OGA eddig világszerte legalább kilenc űrjárművet gyűjtött be – ebből kettő tökéletes állapotban van – állítja több tanú is. Mindettől nem függetlenül a Szenátus után most a Képviselőházon múlik az “UFO-törvény sorsa”, ami kihívásokkal néz szembe elsősorban annak kapcsán, hogy nehezményezik, hogy a magánszereplőknek is ki kellene adniuk a nem emberi intelligenciára utaló tárgyi és biológiai bizonyítékokat.
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
Jövőre ChatGPT-képzés indul egy magyar egyetemen
A kecskeméti Neumann János Egyetem az eddig online ChatGPT-kurzusokat kínáló magyar startuppal, a Promptmasterrel együtt indítja a szabadon választható képzést 2024 tavaszán.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.