Nem szabad halogatni: így lehet egy perc alatt leszedni a Flash-t a számítógépről

2021 / 01 / 03 / Pőcze Balázs
Nem szabad halogatni: így lehet egy perc alatt leszedni a Flash-t a számítógépről
Több mint huszonöt éven át tette színessé, izgalmassá, mozgalmassá és bazárivá a world wide webet a Flash technológia, de a mobileszközökkel nem tudott lépést tartani. A gyártó Adobe már nem készít biztonsági frissítéseket a platformhoz, így itt az ideje, hogy minden számítógépről lekerüljön a program.

A diszkrét menüanimációktól az epilepsziás rohamokat beindító weboldalakig; az idétlen és megunhatatlan, böngészőkben játszható játékoktól az első videó- és hangstreamekig a Flash-re épülő megoldások mindenki retinájába beleégtek, akik előbb tapasztalták meg az internetet egy asztalon mint a tenyerükben. Tavasszal lesz tíz éve, hogy az Apple akkori vezérigazgatója, Steve Jobs egy nyílt levélben ásta meg a platform sírját. Akkoriban sokan panaszkodtak, leghangosabban persze az Adobe, hogy a néhány éve debütált iPhone miért nem támogatja a Flash-t. Jobs a levelében kitért a technológia megbízhatóságára, biztonságosságára, a fejlesztők kiszolgáltatottságára, de a döntő probléma valószínűleg az volt, hogy a platform asztali gépekre született, ezért apró érintőképernyős eszközökön nem csak hogy nehéz lett volna vezérelni, de az akkumulátort is pillanatok alatt megette volna. Három évvel ezelőtt az Adobe belátta, hogy nem érdemes tovább próbálkoznia a termék életben tartásával, és bejelentették: 2020 végével már nem fognak frissítéseket készíteni a Flash-hez, miközben akkor még a Chrome és az Adobe Reader után a világ harmadik legtöbbet telepített programja volt.

Ez viszont azt jelenti, hogy mindenkinek le kell szednie a gépéről a szoftvert, mielőtt egy később felszínre kerülő hiba komolyabb problémákat okozna.

Windows-on a Vezérlőpultot megkeresve a Programok kategórián belül találjuk meg a Flash-t, ott kell az Eltávolításra böknünk. Ha ez bonyolult lenne, akkor az Adobe-tól letölthetünk egy külön erre a célra készült programocskát.

MacOS-en az Applications mappa Utilities almappájában találjuk az Adobe Flash Player Install Managert, azt elindítva tudjuk eltávolítani a programot. A 9to5Mac készített egy párlépéses útmutatót, de az Adobe a maceseknek is elérhetővé tett egy eltávolító szoftvert.

(Borítókép: Sean Gallup/Staff/Getty Images)

További cikkek a témában:

Ha a telefonodon ott az életed, akkor nem árt hozzá életbiztosítás Adatbiztonsági kisokos kezdőknek.

Már az FBI is aggódik az okostévék miatt Jó reggelt, holnap van - és érdemes megfogadni néhány tanácsot, ha féltjük a nappalink nyugalmát

WhatsAppot használsz? Fontos biztonsági funkciókat mutatunk A WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás sokkal több információt lát rólunk, mint hinnék, így többek között az akkumulátor töltöttségi szintjét, a térerőt és az operációs rendszert is. Pár egyszerű lépésben azonban tehetünk ellene, hogy a telefonunk közösségi átjáróházzá váljon.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.