Mindössze négy nanométer magas a világ legkisebb karácsonyfája

2020 / 12 / 23 / Felkai Ádám
Mindössze négy nanométer magas a világ legkisebb karácsonyfája
A négy nanométer egy emberi hajszál húszezred része, és csak valamivel nagyobb, mint amilyen vastag egy DNS-szál.

Miközben a minél nagyobb karácsonyfa egyfajta státuszszimbólum, Maura Willems, aki alkalmazott fizikát hallgat a Delft University of Technology-n (TU Delft) érdekes kihívás elé állította magát: a cél éppen a minél kisebb karácsonyfa megalkotása volt. Mindehhez nem is volt szüksége másra, mint egy tökéletes kristályrácsra, valamint egy pásztázó alagútmikroszkópra. Mivel Willems a diplomamunkája kapcsán amúgy is ez utóbbin dolgozik, az eszköz adott volt.


Maura Willems és a pásztázó alagútmikroszkóp (forrás: Delft University of Technology)

Többekben felmerülhet természetesen a kérdés, hogy mégis mi a csoda az a pásztázó alagútmikroszkóp? Ez az eszköz (angolul scanning tunneling microscope/STM) nemcsak lehető teszi különböző felületekről atomi felbontásban a képalkotást, hanem még ennél is többet tud: az atomok egyedi mozgatására is használható. Willems a műszer segítségével apró struktúrákat épít fel méghozzá szó szerint atomról-atomra, hogy eztán a kvantummechanikai tulajdonságaikat tanulmányozza. Most viszont a karácsony örömére fogott egy tökéletes kristályrácsot, amiből eltávolított éppen ötvenegy atomot. Ezután készült el minden idők legkisebb karácsonyfája, ami egész pontosan tehát négy nanométer magas.

Tavaly karácsonykor egyébként a világ legkisebb mézeskalácsházát készítették el a McMaster Egyetemen, de Willems karácsonyfája még ahhoz a házhoz képest is észrevétlenül eltörpülne.

Ez a mézeskalácsház tízszer kisebb egy hajszálnál Ráadásul egy olyan miniatűr hóember fején csücsül, amelyik éppen kacsint.

(Címlapkép/nyitókép: Delft University of Technology)

További cikkek a Rakétán:

Angyalalakot fényképeztek a Mars felszínén A „figurának”, amit egy európai műhold kapott lencsevégre, nem csak szárnya, de glóriája is van. Természetesen akad hétköznapi magyarázat a képre, amely a cikkben látható.

Négy fájdalommentes tipp, amivel karácsonykor is sokat tehetsz a bolygóért Karácsonykor valószínűleg nem sokan szeretnének arról hallani, hogy a Föld egyre nagyobb bajban van (legalábbis a mi szempontunkból), de attól még nem lesz kevésbé igaz.

Miért tiltották be a karácsonyt a 17. században? Volt idő, mikor vigyázni kellett, kinek kíván az ember boldog ünnepeket. Egy koccintás, egy kis éneklés, a húsos pite kiszűrődő illata és máris kemény büntetetést hoztak az angyalkák ajándékba. De miért is volt illegális az egyik legszebb ünnep, több mint két évtizeden át?


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.