Mindössze négy nanométer magas a világ legkisebb karácsonyfája

2020 / 12 / 23 / Felkai Ádám
Mindössze négy nanométer magas a világ legkisebb karácsonyfája
A négy nanométer egy emberi hajszál húszezred része, és csak valamivel nagyobb, mint amilyen vastag egy DNS-szál.

Miközben a minél nagyobb karácsonyfa egyfajta státuszszimbólum, Maura Willems, aki alkalmazott fizikát hallgat a Delft University of Technology-n (TU Delft) érdekes kihívás elé állította magát: a cél éppen a minél kisebb karácsonyfa megalkotása volt. Mindehhez nem is volt szüksége másra, mint egy tökéletes kristályrácsra, valamint egy pásztázó alagútmikroszkópra. Mivel Willems a diplomamunkája kapcsán amúgy is ez utóbbin dolgozik, az eszköz adott volt.


Maura Willems és a pásztázó alagútmikroszkóp (forrás: Delft University of Technology)

Többekben felmerülhet természetesen a kérdés, hogy mégis mi a csoda az a pásztázó alagútmikroszkóp? Ez az eszköz (angolul scanning tunneling microscope/STM) nemcsak lehető teszi különböző felületekről atomi felbontásban a képalkotást, hanem még ennél is többet tud: az atomok egyedi mozgatására is használható. Willems a műszer segítségével apró struktúrákat épít fel méghozzá szó szerint atomról-atomra, hogy eztán a kvantummechanikai tulajdonságaikat tanulmányozza. Most viszont a karácsony örömére fogott egy tökéletes kristályrácsot, amiből eltávolított éppen ötvenegy atomot. Ezután készült el minden idők legkisebb karácsonyfája, ami egész pontosan tehát négy nanométer magas.

Tavaly karácsonykor egyébként a világ legkisebb mézeskalácsházát készítették el a McMaster Egyetemen, de Willems karácsonyfája még ahhoz a házhoz képest is észrevétlenül eltörpülne.

Ez a mézeskalácsház tízszer kisebb egy hajszálnál Ráadásul egy olyan miniatűr hóember fején csücsül, amelyik éppen kacsint.

(Címlapkép/nyitókép: Delft University of Technology)

További cikkek a Rakétán:

Angyalalakot fényképeztek a Mars felszínén A „figurának”, amit egy európai műhold kapott lencsevégre, nem csak szárnya, de glóriája is van. Természetesen akad hétköznapi magyarázat a képre, amely a cikkben látható.

Négy fájdalommentes tipp, amivel karácsonykor is sokat tehetsz a bolygóért Karácsonykor valószínűleg nem sokan szeretnének arról hallani, hogy a Föld egyre nagyobb bajban van (legalábbis a mi szempontunkból), de attól még nem lesz kevésbé igaz.

Miért tiltották be a karácsonyt a 17. században? Volt idő, mikor vigyázni kellett, kinek kíván az ember boldog ünnepeket. Egy koccintás, egy kis éneklés, a húsos pite kiszűrődő illata és máris kemény büntetetést hoztak az angyalkák ajándékba. De miért is volt illegális az egyik legszebb ünnep, több mint két évtizeden át?


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Nagyon közel jutottunk ahhoz, hogy mesterségesen állítsunk elő életet
Mindez nem csak az RNS Világ – az élet kialakulását magyarázó egyik elmélet alátámasztása miatt fontos, de azért is, mert így esetleg a laborban új életformákat is elkezdhetünk létrehozni.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.