Mintegy száz hideg barna törpe kering a Nap körül

2020 / 08 / 22 / Perei Dóra
Mintegy száz hideg barna törpe kering a Nap körül
A Backyard Worlds amatőr csillagászainak projektje során derült fény a páratlan felfedezésre.

A szakértők a hawaii W. M. Keck Obszervatóriummal tanulmányozták a Backyard Worlds projekt kapcsán felfedezett barna törpe égitesteket – olvasható a Phys.orgon. A barna törpék a bolygóknál nagyobb, a csillagoknál kisebb objektumok, és bár kialakulások hasonlít a bolygókéhoz, előbbiek belsejében nem történik magfúzió. Az újonnan megismert barna törpék között több, rendkívül hideg fajta is található, amelyeken akár még vízfelhők is kialakulhatnak.

A kutatók szerint a Naphoz közeli égitestek elemzése kulcsfontosságú az univerzumban elfoglalt helyük megértésének szempontjából. A szakértők azonban úgy tűnik hiába igyekeznek minél jobban feltérképezni a Naprendszer környezetét, az még napjainkban is tartogat felfedezésre váró dolgokat. Aaron Meisner, az amerikai Nemzeti Tudományos Alapítvány munkatársa szerint a most azonosított hideg objektumok vizsgálata hozzájárulhat annak megismeréséhez, hogy miként fejlődnek a Naprendszeren kívüli bolygók, valamint azok légköre. A barna törpék felfedezése emellett a csillagközi térben keringő magányos égitestek feltárásában is segíthet.

A csapat a W. M. Keck Obszervatórium NIRES nevű infravörös műszerével mérte fel az objektumok hőmérsékletét, többek között a Spitzer űrtávcsővel. A hasonló vizsgálatok nem egyszerűek, hiszen - magfúzió nélkül - a barna törpék nem bocsátanak ki fényt, csupán infravörös sugárzást.

Emellett, minél kisebb, annál hidegebb is egy adott törpe, így az infravörös sugárzásuk is gyengébb.

A Backyard Worlds világszerte mintegy százezer amatőr csillagászt számol: az önkéntesek a teleszkópok adatai között keresik a csillagok, barna törpék és a bolygók jeleit. A projektnek köszönhetően eddig több mint ezerötszáz csillagot és barna törpét fedeztek fel a Naprendszer közelében. Az amatőrök munkáját a hivatásosok is elismerik, húsz tagjuk önkéntes társzerzőként szerepel majd az eredményeket ismertető tanulmányokban.

(Fotó: Wikimedia)


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb adag Starlink műholdat bocsátottak fel, így már közel 5 ezer darab kering a Föld körül
Újabb 22 darab Starlink műhold állt alacsony Föld körüli pályára pénteken, a Falcon 9 rakéta első fokozata pedig ezután 8 és fél perccel visszaérkezett a Földre, és sikeres landolást hajtott végre a SpaceX drónhajóján.
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Már huszonhat nap alatt elérhetné a Marsot ez a napvitorlás
Persze egy ilyen eszköz csak rendkívül alacsony tömegű rakományt tud szállítani, de nem is ez a lényeg, hanem a gyorsaság. Az ilyen napvitorlásokkal nagyon gyorsan fel lehetne fedezni akár a szomszédos csillagrendszert is – sőt erre már tervek is vannak.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.