Modern kori Atlantisszá válhat egy óceániai állam, ahol arra készülnek, hogy teljesen elnyeli őket a víz

2021 / 11 / 09 / Bobák Zsófia
Modern kori Atlantisszá válhat egy óceániai állam, ahol arra készülnek, hogy teljesen elnyeli őket a víz
Tuvalu igazságügyi minisztere elmondta: próbálják kitalálni, hogyan őrizhetnék meg jogi státuszukat akkor is, ha az óceán elnyeli a szigeteket.

Tuvalu egy kis óceániai állam alig 12 000 lakossal és 26 négyzetkilométernyi szárazföldi területtel, hamarosan azonban lehet, hogy ennyi hely sem marad az ott lakók számára, mivel a folyamatosan növekvő tengerszint egyre többet vesz el a lakhatásra alkalmas területekből. A sok kis szigetből álló államok régen szembesültek azzal, hogy valamilyen módon fel kell készülniük a változó körülményekre, mivel a szigeteik alig emelkednek néhány méterrel a tengerszint fölé, ezért az évi néhány milliméteres (Palau esetében például nagyjából évi 9mm-es) emelkedés is hosszú távon nagy károkat okozhat és jelentősen csökkentheti az élhető területek kiterjedését a környéken.

Tuvalu valamivel lassabban 'süllyed' Palaunál, de statisztikák szerint itt is megközelítőleg évi 4-5 milliméteres tengerszint emelkedéssel kell számolni, a különböző klímaforgatókönyvek pedig más-más előrejelzést adnak azzal kapcsolatban, hogy az elkövetkező évtizedekben mekkora változásra kell számítani. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének fejlesztési részlege, az ESCAP (Economic and Social Commission for Asia and the Pacific) által 2014-ben publikált jelentés szerint a szigetország lakossága növekedik ugyan, de a lakók nagy része így is sokat költözik élete során, a jövőben pedig akár jelentős vízellátási hiányt is okozhat az éghajlatváltozás következtében kialakuló aszály és 50-100 éven belül végleg eltűnhetnek a szigetek a víz alatt. A helyi lakosok 2019-ben a Guardiannek úgy nyilatkoztak, hogy körülöttük szemmel láthatóan egyre kevesebb a homokos part és az szárazság is gyakoribb.

A helyzetre Simon Kofe, Tuvalu igazságügyi, külügyi és kommunikációért felelős minisztere a Glasgowban megrendezett éghajlatváltozási konferencián, a COP26-on hívta fel újfent a figyelmet, mikor az eseményre készített felvételen térdig vízben állva mondta el beszédét a klímaváltozás hatásairól és kifejtette véleményét, miszerint ideje tenni valamit, nem csak beszélni a megoldásokról.

"Süllyedünk, ahogy mindenki más is. És nem számít, hogy ma érezzük-e meg a hatását, mint mi itt Tuvalun, vagy száz év múlva, egy nap mindannyian érzékelni fogjuk a súlyos következményeit ennek a globális krízisnek."

- figyelmeztetett Kofe a felvételen, amelyet a főváros, Funafuti szigetének egy olyan pontján készítették, amely nem is olyan régen még nem állt víz alatt, ezzel hangsúlyozva a szituáció komolyságát. A miniszter később a Reutersnek elmondta: nem számítottak a nagy figyelemre, amit a beszéd kapott a közösségi média oldalakon, ahol a videót azonnal osztani kezdték az emberek, de reméli, hogy ez segít eljuttatni az üzenetet mindenkihez az állam helyzetéről.

Kofe elmondása szerint jelenleg a kormány a legrosszabb forgatókönyvre próbál felkészülni, és felmérik, hogy hogyan tudná az ország fenntartani a jogi státuszát és tengeri zónáinak tulajdonjogát, akkor is, ha a lakosoknak el kell majd költözniük és a szigeteket elborítja a víz. A miniszter üzenete a COP26-on résztvevő vezetők számára egybecsengett Palau elnökének, Surangel Whipps Jr.-nak a szavaival, aki szintén arra világított rá beszédében, hogy a szigetországok nehéz helyzete nem független a többi állam, különösen a nagy kibocsátók tevékenységeitől.

"Nincs méltóság a lassú és fájdalmas halálban.

Ugyanennyi erővel akár le is bombázhatnák a szigeteinket, ahelyett, hogy szenvedésre ítélnek, hogy végignézhessük lassú és végzetes elmúlásunkat." - mondta az elnök korábbi felszólalásában.

Egy 2018-as tanulmány szerint a valóság némileg ellentmond azoknak a jövőképeknek, amelyektől félnek az emberek, mivel a műholdas felvételek tanúsága szerint Tuvalu nyolc szigetének kiterjedése valójában nőtt, nem csökkent az elmúlt években, annak ellenére, hogy a tengerszint folyamatosan emelkedik, azonban az állam miniszterelnöke, Enele Sopoaga szerint a kutatók nem vették figyelembe, hogy az élhető területek nagysága számít, nem a hordalékos régióké.

(Reuters)

További cikkek a témában:

Egy csendes-óceáni országot lassan elnyel a tenger, de egy építésziroda szerint lenne megoldás a megmentésére A Kiribati Köztársaságot a folyamatos emelkedő tengerszint miatt lassan a megszűnés fenyegeti, de az UOOU építésziroda vízen lebegő házai a tervezők szerint megoldást nyújthatnának az egyre csökkenő földterület problémájára.
Mennyivel csökkenne a tengerszint, ha az összes hajó eltűnne a vízből? A globális felmelegedés miatt a tengerszint évente több milliméterrel emelkedik, de vajon mennyivel járul hozzá ehhez a hajók által kiszorított víz?
Súlyos mértékű tengerszint-emelkedésre figyelmeztet az Európai Bizottság friss jelentése A Bizottság szerint nem söpörhetjük tovább az asztal alá a problémát, a klímaváltozás miatt ugyanis a tengerek és óceánok szintje alapból gyorsabban emelkedik, mindezt pedig tetézik az olvadó gleccserek és jégtömbök.


Hurrikánok erejéből termel áramot a brutális szélturbina
A hihetetlen szerkezet nem csak ellenáll a legrémesebb ítéletidőnek, de áramtermelésre használja annak erejét.
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Különös fényeket rögzített a Föld légkörében az ISS asztronautája
Mégis mik lehetnek ezek?
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.