A világ első szemben viselhető számítógépe közel áll a megjelenéshez

2021 / 08 / 27 / Bobák Zsófia
A világ első szemben viselhető számítógépe közel áll a megjelenéshez
Az okoskontaktlencse kijelzője olyan kicsi, hogy a viselője egyáltalán nem is látja, a fejlesztőcég ígérete szerint.

A Mojo Vision évek óta dolgozik azon az okoskontaktlencsén, amely potenciálisan új útra terhelheti az AR eszközök fejlesztésének alakulását, mivel, ha sikerül valóban kényelmesen használható prototípust létrehozni, az bizonyíthatja, hogy nincs szükség nehéz és fél arcot eltakaró high-tech szemüvegekre ahhoz, hogy a kiterjesztett valóság előnyeit élvezhesse a felhasználó.

A beépített kamerát és monitort tartalmazó kontaktlencse fejlesztésével más cégek is foglalkoztak a múltban: a Samsung kifejezetten AR használatra szánta a saját verzióját, a Google 2014-es szabadalma egy napenergiával működő okoslencsét mutatott be, a Sony pedig tárolható felvételek készítését ígérte a kijelző nélküli okoseszközével, amelyet egyszerűen pislogással lehetett volna működésbe hozni, bár az utóbbi már előre felvetett néhány, a magánélet védelmével kapcsolatos kérdést. Ezekből az ötletekből azonban egyelőre egyik sem látott napvilágot, viszont a Mojo Vision már közel áll az első működő és kereskedelmi forgalomba hozható prototípusának bemutatásához. A lencse fejlesztése különlegesen nehéz feladat, nem csak azért, mert egészen apró alkatrészek felhasználásával kell egy megfelelően funkcionáló eszközt építeni, hanem azért is, mert a szemhez rendkívül közel elhelyezett elektronika egészségügyi kockázatokat is rejt.

A kijelző nagyjából homokszem méretű, fél milliméter széles és egy nagyításra szolgáló rendszer segítségével sugározza a képeket a retinára. A lencse tartalmaz egy chipet, vagyis egylapkás rendszert, amely a képfeldolgozást végzi, egy mozgásérzékelőt, ami a szem mozgását követi és ennek alapján vetíti a képeket, a kamerát, ami a külvilág látványát folyamatosan monitorozza, egy kommunikációs egységet és azokat a miniatűr akkumulátorokat, amelyek az órákon át tartó használatot biztosítják.

De hogyan lehet ilyen kis méretű akkumulátorokkal működtetni a rendszert?

A Mojo Vision fő technológiai vezetője, Mike Wiemer augusztus 24-én a Hot Chips konferencián számolt be a fejlesztések aktuális állásáról, elmondása szerint jelenleg az akkumulátor nagyjából egy órányi használatot tesz lehetővé, de a CNET beszámolója szerint a cég két órás működési időt célzott meg. Ez elég rövid időnek tűnik, ha valaki folyamatosan használni szeretné a lencsét, de az akkumulátor akár egész napos használatra is alkalmas, amennyiben a mini-számítógépet csak időről-időre veszi igénybe valaki, vagyis nem kell állandó jelleggel dolgoznia.

"A Mojo célja az, hogy amikor a terméket kiszállítja, a viselője egész nap hordhassa és rendszeresen hozzáférjen az információkhoz, majd éjszaka feltölthesse."

- magyarázta a cég. Maga a lencsében található energiatároló vékonyrétegű szilárdtest-akkumulátor és egy AirPods töltőhöz hasonló tokban lehet majd tölteni, de a későbbi verziók esetében lehetséges, hogy külső forrásból, vezeték nélkül kapja majd az energiát a készülék. A Mojo Vision egyébként jelenleg is keres olyan szakértőket a csapatába, akik az akkumulátor-technológiában jártasak, ezért nem kizárt, hogy további változtatások jönnek még az energiaellátás területén.

Az eszköz eleinte elsősorban arra lesz alkalmas, hogy a látássérültek számára jelenítse meg azokat az adatokat, amelyek a tájékozódásukat segíthetik: az éldetektálással kiemelt körvonalak jobban láthatóvá teszik a környezet berendezési elemeit, a tárgyakra vagy szövegekre való ráközelítés és a kontrasztok erősítése pedig szintén segítenek a felismerésben.

Az adatok, természetesen, csukott szemmel is láthatóak lesznek és a lencsékhez vezeték nélküli technológiával csatlakozó kiegészítő a nagyobb méretű elektronikus egységek tárolását is megoldja, melyek a bonyolultabb számítási feladatok elvégzését szolgálják, bár a valódi cél a minél kisebb, külső szemlélők számára majdnemhogy láthatatlan AR eszköz megteremtése, ezért a kiegészítő egység valamilyen kevésbé feltűnő, például nyaklánchoz hasonló formát kap majd.

Az okoskontaktlencse a toxikológiai teszteket már sikerrel vette és most az FDA engedélyére vár, de a hardver és a szoftver is nagyrészt elkészült, így a teljes prototípus már lényegében készen áll a használatra és még az idei évben megjelenik, bár kereskedelmi forgalomba egyelőre, az engedélyek megérkezéséig, még nem kerülhet.

(Fotó: Getty Images/Yuichiro Chino)

További cikkek a témában:

A számítógépek a kontaktlencsékben Terminátor látást adnak nem is olyan sokára Közeleg az idő, mikor a mini-kijelzőkön át nem csak a valóságot, hanem annak digitális mását is nézhetjük, sőt, akár sötétben is láthatunk.
Kifejlesztették a világ első kontaktlencséjét, amivel zoomolhatunk és fotózhatunk is - állítja egy brit webáruház A nagy technológiai vállalatok legalább 2014 óta igyekeznek kifejleszteni olyan kontaktlencsét, ami az okosszemüvegekhez hasonlóan képes képeket megjeleníteni az ember szeme előtt, és más hasznos funkciókkal is rendelkezik. Most viszont egy brit webáruház azt állítja, hogy mindenkit beelőztek ebben a versenyben.
Az orvosi okos kontaktlencse akár betegségeket is kiszűrhet Egy korai állapotban lévő kutatás keretében olyan kontaktlencsén dolgoznak, amely képes a szem változásai által több megbetegedést is idejekorán felismerni.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az IBM, a Meta és ötven további szervezet helyezkedett szembe az OpenAI-jal és a Google-lel
Az MI Szövetség tagjai a nyitottabb mesterséges intelligenciában hisznek.
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
DNS-ben tárol adatokat a Biomemory nevű apró kártya, ami százötven évig garantálja az információk épségét
Egyelőre méregdrága, de hosszú távon olcsóbb lehet a DNS-alapú tárolás, mint az elektronikus.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.