A világ első szemben viselhető számítógépe közel áll a megjelenéshez

2021 / 08 / 27 / Bobák Zsófia
A világ első szemben viselhető számítógépe közel áll a megjelenéshez
Az okoskontaktlencse kijelzője olyan kicsi, hogy a viselője egyáltalán nem is látja, a fejlesztőcég ígérete szerint.

A Mojo Vision évek óta dolgozik azon az okoskontaktlencsén, amely potenciálisan új útra terhelheti az AR eszközök fejlesztésének alakulását, mivel, ha sikerül valóban kényelmesen használható prototípust létrehozni, az bizonyíthatja, hogy nincs szükség nehéz és fél arcot eltakaró high-tech szemüvegekre ahhoz, hogy a kiterjesztett valóság előnyeit élvezhesse a felhasználó.

A beépített kamerát és monitort tartalmazó kontaktlencse fejlesztésével más cégek is foglalkoztak a múltban: a Samsung kifejezetten AR használatra szánta a saját verzióját, a Google 2014-es szabadalma egy napenergiával működő okoslencsét mutatott be, a Sony pedig tárolható felvételek készítését ígérte a kijelző nélküli okoseszközével, amelyet egyszerűen pislogással lehetett volna működésbe hozni, bár az utóbbi már előre felvetett néhány, a magánélet védelmével kapcsolatos kérdést. Ezekből az ötletekből azonban egyelőre egyik sem látott napvilágot, viszont a Mojo Vision már közel áll az első működő és kereskedelmi forgalomba hozható prototípusának bemutatásához. A lencse fejlesztése különlegesen nehéz feladat, nem csak azért, mert egészen apró alkatrészek felhasználásával kell egy megfelelően funkcionáló eszközt építeni, hanem azért is, mert a szemhez rendkívül közel elhelyezett elektronika egészségügyi kockázatokat is rejt.

A kijelző nagyjából homokszem méretű, fél milliméter széles és egy nagyításra szolgáló rendszer segítségével sugározza a képeket a retinára. A lencse tartalmaz egy chipet, vagyis egylapkás rendszert, amely a képfeldolgozást végzi, egy mozgásérzékelőt, ami a szem mozgását követi és ennek alapján vetíti a képeket, a kamerát, ami a külvilág látványát folyamatosan monitorozza, egy kommunikációs egységet és azokat a miniatűr akkumulátorokat, amelyek az órákon át tartó használatot biztosítják.

De hogyan lehet ilyen kis méretű akkumulátorokkal működtetni a rendszert?

A Mojo Vision fő technológiai vezetője, Mike Wiemer augusztus 24-én a Hot Chips konferencián számolt be a fejlesztések aktuális állásáról, elmondása szerint jelenleg az akkumulátor nagyjából egy órányi használatot tesz lehetővé, de a CNET beszámolója szerint a cég két órás működési időt célzott meg. Ez elég rövid időnek tűnik, ha valaki folyamatosan használni szeretné a lencsét, de az akkumulátor akár egész napos használatra is alkalmas, amennyiben a mini-számítógépet csak időről-időre veszi igénybe valaki, vagyis nem kell állandó jelleggel dolgoznia.

"A Mojo célja az, hogy amikor a terméket kiszállítja, a viselője egész nap hordhassa és rendszeresen hozzáférjen az információkhoz, majd éjszaka feltölthesse."

- magyarázta a cég. Maga a lencsében található energiatároló vékonyrétegű szilárdtest-akkumulátor és egy AirPods töltőhöz hasonló tokban lehet majd tölteni, de a későbbi verziók esetében lehetséges, hogy külső forrásból, vezeték nélkül kapja majd az energiát a készülék. A Mojo Vision egyébként jelenleg is keres olyan szakértőket a csapatába, akik az akkumulátor-technológiában jártasak, ezért nem kizárt, hogy további változtatások jönnek még az energiaellátás területén.

Az eszköz eleinte elsősorban arra lesz alkalmas, hogy a látássérültek számára jelenítse meg azokat az adatokat, amelyek a tájékozódásukat segíthetik: az éldetektálással kiemelt körvonalak jobban láthatóvá teszik a környezet berendezési elemeit, a tárgyakra vagy szövegekre való ráközelítés és a kontrasztok erősítése pedig szintén segítenek a felismerésben.

Az adatok, természetesen, csukott szemmel is láthatóak lesznek és a lencsékhez vezeték nélküli technológiával csatlakozó kiegészítő a nagyobb méretű elektronikus egységek tárolását is megoldja, melyek a bonyolultabb számítási feladatok elvégzését szolgálják, bár a valódi cél a minél kisebb, külső szemlélők számára majdnemhogy láthatatlan AR eszköz megteremtése, ezért a kiegészítő egység valamilyen kevésbé feltűnő, például nyaklánchoz hasonló formát kap majd.

Az okoskontaktlencse a toxikológiai teszteket már sikerrel vette és most az FDA engedélyére vár, de a hardver és a szoftver is nagyrészt elkészült, így a teljes prototípus már lényegében készen áll a használatra és még az idei évben megjelenik, bár kereskedelmi forgalomba egyelőre, az engedélyek megérkezéséig, még nem kerülhet.

(Fotó: Getty Images/Yuichiro Chino)

További cikkek a témában:

A számítógépek a kontaktlencsékben Terminátor látást adnak nem is olyan sokára Közeleg az idő, mikor a mini-kijelzőkön át nem csak a valóságot, hanem annak digitális mását is nézhetjük, sőt, akár sötétben is láthatunk.
Kifejlesztették a világ első kontaktlencséjét, amivel zoomolhatunk és fotózhatunk is - állítja egy brit webáruház A nagy technológiai vállalatok legalább 2014 óta igyekeznek kifejleszteni olyan kontaktlencsét, ami az okosszemüvegekhez hasonlóan képes képeket megjeleníteni az ember szeme előtt, és más hasznos funkciókkal is rendelkezik. Most viszont egy brit webáruház azt állítja, hogy mindenkit beelőztek ebben a versenyben.
Az orvosi okos kontaktlencse akár betegségeket is kiszűrhet Egy korai állapotban lévő kutatás keretében olyan kontaktlencsén dolgoznak, amely képes a szem változásai által több megbetegedést is idejekorán felismerni.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A kínai humanoid tud egy trükköt, amit még az embereknek is nehéz jól csinálni
A robotról egyelőre nem lehet sokat tudni, de a felvételek tanúsága szerint a háztartási munkák jól mennek neki és ehhez hasonló, ház körüli teendők elvégzésére szánja a gyártó.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.