Mostantól bárki játszhat Xbox játékokkal a számítógépe vagy telefonja böngészőjében

2021 / 06 / 29 / Pőcze Balázs
Mostantól bárki játszhat Xbox játékokkal a számítógépe vagy telefonja böngészőjében
Minden népszerű böngészőn, és az összes iOS eszközön nyilvános bétába lépett az XBox Cloud Gaming. Végre az iPhone tulajdonosok is játszhatnak több mint száz, a platformra készült játékkal - igaz, az Apple szigora miatt csak a böngészőjükben.

A Microsoft három éve jelentette be a Project xCloudot, amelynek segítségével a Microsoft konzolok tulajdonosai nemcsak otthon, a tévé előtt, hanem más eszközökön is játszhatnak a játékaikkal. Korábban a Rakétán többször írtunk a felhőalapú játékok működéséről, illetve az itthon elérhető lehetőségekről; a technológia lényege, hogy a látványos, hatalmas számítási kapacitást megkövetelő játékok nem a nappalinkban ücsörgő, százezres gépen futnak, hanem a szolgáltató szerverein. A nálunk lévő, akár szerényebb képességű hardver így csak azért felel, hogy megjelenítse az onnan érkező képet, és rögzítse, hogy milyen gombokat nyomkodunk. Így lehetővé válik, hogy

egy egyszerűbb mobil vagy számítógép is elfuttat, helyesebben megjelenít lélegzetelállító programokat.

Bizonyos Android eszközökön már tavaly ősz óta elérhető az időközben XBox Cloud Gamingre keresztelt platform, a hét eleje óta pedig már az Apple telefonok és tabletek, illetve a Windows 10 PC-k tulajdonosai is játszhatnak XBox játékokkal - írja az Ars Technica. Persze követelmények azért akadnak. Elő kell fizetni a Game Pass Ultimate-re, ami itthon havi négyezer-százkilencven forint, illetve nem árt a számítógéphez vagy telefonhoz külön irányítót csatlakoztatni, bár bizonyos játékoknál a Microsoft megoldotta, hogy érintőképernyőről is irányíthassuk azokat. A gyors internet kapcsolat szintén elvárás, hiszen a játék minden egyes képkockája online érkezik a gépünk kijelzőjére.

Aki szeretné kipróbálni a szolgáltatást az iPhone-ján, annak nem az App Store-ban kell keresgélnie: korábban az Apple kikötötte, hogy csak akkor fogadják el az ilyen appokat, ha az azokban futtatható összes játékot egyesével jóváhagyhatják. A Microsoft nem állt kötélnek, így egy weboldalt kell a kedvenceinkhez adnunk, gyakorlatilag a Safariban fognak futni a játékaink. Hogy milyen minőségben, mennyire megbízhatóan, mennyire élvezhetően, az a következő hetekben kiderül.

(Fotó: Xbox)

További cikkek a témában:

Öt mondatban: mi az a cloud gaming és mi köze anyósom lexikonjaihoz? Netflix videojátékoknak? Hamarosan ez már nem csak egy álom lesz.

Játsszunk felhőben felhőtlenül? A cloud gaming lehetőségei Magyarországon Magyarországon már több cloud gaminget kínáló szolgáltató közül is választhatunk. Hol tudjuk a Cyberpunk 2077-et nyomni megfelelő gép hiányában? Mutatjuk.

Magyarországra is megérkezett a Google Stadia, amivel bármilyen gépen játszhatunk a legújabb játékokkal Már nem kell hozzá drága konzol vagy számítógép, hogy játszhassunk a legújabb játékokkal, csupán egy havi néhány ezres előfizetés - ami az első hónapban ráadásul ingyenes.


memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Intel olyan nagy teljesítményű szuperszámítógépet épített, amilyet rajta kívül csak egy gyártónak sikerült eddig
Az Aurora a világ második exaflopos szuperszámítógépe, de a Frontiert nem sikerült megszorongatnia.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.