Magyarországra is megérkezett a Google Stadia, amivel bármilyen gépen játszhatunk a legújabb játékokkal

2020 / 12 / 08 / Bobák Áron
Magyarországra is megérkezett a Google Stadia, amivel bármilyen gépen játszhatunk a legújabb játékokkal
Már nem kell hozzá drága konzol vagy számítógép, hogy játszhassunk a legújabb játékokkal, csupán egy havi néhány ezres előfizetés - ami az első hónapban ráadásul ingyenes.

Magyarországra is megérkezett ugyanis a Google cloudgaming-szolgáltatása, a Stadia, amivel felhőn keresztül játszhatunk bármilyen játékkal. Ahogy korábban már írtunk róla, a cloud gaming lényege, hogy maga a játék egy távoli, meglehetősen nagy teljesítményű szerveren fut, és a Netflixhez vagy a Spotifyhoz hasonlóan streamelhető. Ennek megvan az az előnye, hogy gyakorlatilag bármin játszhatunk a kedvenc játékainkkal, egy belépőszintű PC vagy laptop mellett tévén, telefonon is futtathatunk olyan címeket, amik normál esetben csak egy több százezres számítógépen indulnának el. A kompatibilis telefonok listája ide kattintva érhető el.

A cloud gaming hátránya, hogy az élvezhető játékhoz elég izmos netkapcsolatra és alacsony késleltetésre lesz szükség, a Google például minimum 10 Mbps letöltési sebességet javasol, de 4K-s felbontáshoz már 35 Mbps internetre lesz szükségünk. Ez elméletben nem okozhat gondot, hiszen a Speedtest.net adatai szerint Magyarországon a szélessávú net átlagos sebessége 169,52 Mbps, míg a molobilneté 43,6 Mbps, persze a késleltetés miatt mobilnet esetében azért ütközhetünk problémákba, hiszen Magyarországon az átlagos késleltetés mobilon 25 milliszekundum, míg szélessávnál csak 15.

Melyik konzolt válasszam? – Karácsonyi konzolvásárlási tanácsadó Végre megjelent az új PlayStation és az Xbox – konzolt ajánlani pedig sosem volt még ennyire könnyű. És ennyire nehéz.

Számítógépen billentyűzettel és egérrel is játszhatunk a Stadiával, viszont ha mobilon vagy tévén akarunk nekiállni, ahhoz szükségünk lesz egy kompatibilis kontrollerre is, valamint tévéhez egy Chromecast Ultra eszközre. A játékok beszerzésére kétféle lehetőségünk van: a havi 3000 forintos előfőzetési díjú, de az első hónapban ingyenes Stadia Próhoz alapból jár valamennyi ingyenesen játszható játék, míg a többi játékot külön kell megvásárolnunk a Stadia áruházban ugyanúgy, mintha Steamen vagy más online boltban vennénk meg. Jó hír, hogy a Stadia kínálata igen széles, december 10-től már az idei év egyik legjobban várt játéka, a Cyberpunk 2077 is elérhető lesz rá, emellett olyan címekből is válogathatunk, mint az Assassin's Creed: Valhalla vagy az F1 2020.

(Borítókép: Future Publishing/Getty Images)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Kösz, Apple! Se Facebook, se Xbox játékok nem lesznek iPhone-on Az App Store szigorú szabályai újra lecsaptak.

Videójátékok és tágabb értelemben vett kultúra: mit tartogat a jövő? Virtuális koncert a Fortnite-ban, divat az Animal Crossingban – a játékok beszivárognak mindenhova, de közben ők is befogadnak rengeteg hatást. Mit tartogat a virtuális jövő főleg a divat szempontjából?

Korlátlan mobilos játék havi kétezer forintért - megéri? Január elsején megszegtünk egy korábbi fogadalmat, és kipróbáltuk az Apple Arcade-et.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Kiszámolták, milyen sebességgel szállítja az ajándékokat a Mikulás
Egy brit egyetem diákjai kiszámolták, milyen gyorsan kellene utaznia a Mikulásnak ahhoz, hogy az összes ajándékot időben kiszállítsa.
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Az autós menetrögzítő kamerák története régebben kezdődött, mint gondolnánk
Menetrögzítő kamerát már az 1930-as években is használtak, igaz, kicsit más formában, mint manapság.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.