Magyarországra is megérkezett a Google Stadia, amivel bármilyen gépen játszhatunk a legújabb játékokkal

2020 / 12 / 08 / Bobák Áron
Magyarországra is megérkezett a Google Stadia, amivel bármilyen gépen játszhatunk a legújabb játékokkal
Már nem kell hozzá drága konzol vagy számítógép, hogy játszhassunk a legújabb játékokkal, csupán egy havi néhány ezres előfizetés - ami az első hónapban ráadásul ingyenes.

Magyarországra is megérkezett ugyanis a Google cloudgaming-szolgáltatása, a Stadia, amivel felhőn keresztül játszhatunk bármilyen játékkal. Ahogy korábban már írtunk róla, a cloud gaming lényege, hogy maga a játék egy távoli, meglehetősen nagy teljesítményű szerveren fut, és a Netflixhez vagy a Spotifyhoz hasonlóan streamelhető. Ennek megvan az az előnye, hogy gyakorlatilag bármin játszhatunk a kedvenc játékainkkal, egy belépőszintű PC vagy laptop mellett tévén, telefonon is futtathatunk olyan címeket, amik normál esetben csak egy több százezres számítógépen indulnának el. A kompatibilis telefonok listája ide kattintva érhető el.

A cloud gaming hátránya, hogy az élvezhető játékhoz elég izmos netkapcsolatra és alacsony késleltetésre lesz szükség, a Google például minimum 10 Mbps letöltési sebességet javasol, de 4K-s felbontáshoz már 35 Mbps internetre lesz szükségünk. Ez elméletben nem okozhat gondot, hiszen a Speedtest.net adatai szerint Magyarországon a szélessávú net átlagos sebessége 169,52 Mbps, míg a molobilneté 43,6 Mbps, persze a késleltetés miatt mobilnet esetében azért ütközhetünk problémákba, hiszen Magyarországon az átlagos késleltetés mobilon 25 milliszekundum, míg szélessávnál csak 15.

Melyik konzolt válasszam? – Karácsonyi konzolvásárlási tanácsadó Végre megjelent az új PlayStation és az Xbox – konzolt ajánlani pedig sosem volt még ennyire könnyű. És ennyire nehéz.

Számítógépen billentyűzettel és egérrel is játszhatunk a Stadiával, viszont ha mobilon vagy tévén akarunk nekiállni, ahhoz szükségünk lesz egy kompatibilis kontrollerre is, valamint tévéhez egy Chromecast Ultra eszközre. A játékok beszerzésére kétféle lehetőségünk van: a havi 3000 forintos előfőzetési díjú, de az első hónapban ingyenes Stadia Próhoz alapból jár valamennyi ingyenesen játszható játék, míg a többi játékot külön kell megvásárolnunk a Stadia áruházban ugyanúgy, mintha Steamen vagy más online boltban vennénk meg. Jó hír, hogy a Stadia kínálata igen széles, december 10-től már az idei év egyik legjobban várt játéka, a Cyberpunk 2077 is elérhető lesz rá, emellett olyan címekből is válogathatunk, mint az Assassin's Creed: Valhalla vagy az F1 2020.

(Borítókép: Future Publishing/Getty Images)

Kapcsolódó cikkek a Rakétán:

Kösz, Apple! Se Facebook, se Xbox játékok nem lesznek iPhone-on Az App Store szigorú szabályai újra lecsaptak.

Videójátékok és tágabb értelemben vett kultúra: mit tartogat a jövő? Virtuális koncert a Fortnite-ban, divat az Animal Crossingban – a játékok beszivárognak mindenhova, de közben ők is befogadnak rengeteg hatást. Mit tartogat a virtuális jövő főleg a divat szempontjából?

Korlátlan mobilos játék havi kétezer forintért - megéri? Január elsején megszegtünk egy korábbi fogadalmat, és kipróbáltuk az Apple Arcade-et.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Szenzációs bejelentésre készül az Apple és az OpenAI
Úgy tűnik, hogy az OpenAI-nak egy fontos csatát sikerül megnyernie a Google-lel szemben.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.