Műanyaghulladékért cserébe ingyen ételt ad egy indiai étterem

2020 / 01 / 06 / Perei Dóra
Műanyaghulladékért cserébe ingyen ételt ad egy indiai étterem
Szinte naponta érkeznek újabb hírek arról, hogy lassacskán belefulladunk a műanyaghulladékba, a Garbage Cafe munkatársainak tapasztalatai szerint azonban a puszta számadatok ritkán ösztönzik valódi cselekvésre az embereket. Ezért -kreatív módon-a gyomrukon keresztül próbálják megfogni őket.

Az étterem szlogenje, "Több hulladék, jobb íz" elsőre meglehetősen furán hangzik, de valójában annyit tesz, hogy minél több műanyag szeméttel érkezel, annál jóllakottabban távozol. Kortól, nemtől, munkától, és minden egyébtől függetlenül. TS Singh Deo, Cshattíszgarh állam egészségügyi minisztere a Garbage Cafe tavaly októberi megnyitóján elmondta, hogy egy ingyen kávé már fél kilogramm hulladék leadása után is jár, ám ha szorgalmasan gyűjtjük a műanyagot, a dolgozók akár egész családunkat vendégül látják.

"Az akciónak nagyon gyorsan híre ment, ami részben a vendéglátóhely frekventáltságának köszönhető, az ugyanis a legforgalmasabb buszmegálló mellé épült. Naponta több tucat vendégük van, előfordult például, hogy egy család hét kiló szeméttel érkezett." - mondta Ajay Tirkey, Ambikapur polgármestere a Guardiannek.

Indiának nagy szüksége van hasonló kezdeményezésekre, mert bár az ország célja 2022-re az egyszer használatos műanyagok teljes felszámolása, lakossága naponta jelenleg mintegy huszonötezer tonna műanyagot termel, amiből csak tizennégyezer tonna kerül szemétlerakóba, a többi az utcák szennyezettségét növeli. Ambikapur viszont az előrehaladott városok közé tartozik, ahol száz százalékban úgynevezett háztól-házig hulladékgyűjtés és -szelektálás zajlik. Egyúttal ez lett az ország második legtisztább városa 2019-ben. Az újrahasznosított műanyagok és papírok eladása ráadásul havonta 1,2 millió indiai rúpia hasznot jelent a településnek. A begyűjtött műanyagból utakat építenek majd, ahogy arra már 2015-ben is volt példa; a polgármester akkori nyilatkozatában rendkívül strapabírónak nevezete az elkészült utat, ami az erős esőzésnek is ellenállt.

A jó példa ragadós

A Garbage Cafe kezdeményezését több indiai település átvette. Siliguriban például az egyik iskola öregdiákjai szombatonként ingyen ételt osztogatnak fél kiló műanyagszemétért cserébe. Míg Muluguban az önkormányzat részéről egy kiló rizs jár egy kiló hulladékért. Mulugu vezetése egyébként elsőként kíván felhagyni az egyszer használatos műanyagokkal.

A Guardian úgy tudja, hogy Új-Delhiben étteremláncként működtetnék a Garbage Cafet, vagyis egyszerre többet is nyitnának. Ennek legfőbb oka a város súlyos pazarlása: műanyag szemetének mintegy hetven százaléka egyszer használatos, ami többségében szántóföldeken és csatornákban végzi. A körülmények ráadásul az állatokra is súlyos veszélyt jelentenek. Csak egy példa a sok közül, amikor 2018-ban egy helyi állatorvos boncoláskor hetven kilogramm műanyagot talált egy szarvasmarha gyomrában. Egy másik lényeges probléma, amire legalább részben megoldást jelenthetnek a 'meleg ételt hulladékért cserébe' típusú kezdeményezések, az az éhezés. Hiszen ezáltal az alacsony keresetű családok is tápanyagban gazdag ételekhez juthatnak.

(Fotó: Pixabay)

 


Gamernek keresel karácsonyi ajándékot? Mondjuk a tuti tippeket!
Ha nem szoktál játszani, akkor gamer barátodnak vagy családtagodnak karácsonyi ajándékot választani extra kihívást jelent, ezért az Acer segítségével mondunk öt tippet, amivel sikert arathatsz.
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.