Nagyjából százhúszezer forintért már lehet robotizált sakktáblánk

2021 / 07 / 15 / Perei Dóra
Nagyjából százhúszezer forintért már lehet robotizált sakktáblánk
Minden rosszban van valami jó, a koronavírus-járványban például az, hogy az ember rájön, hogy az interneten segítségével akkor is hódolhat szenvedélyének - esetünkben a sakknak -, ha a személyes érintkezés nem ajánlatos.

A Wonder Substance nevű startup fejlesztői csapata ennek apropóján előállt egy újdonsággal a sakkrajongók legnagyobb örömére. Mivel tapasztalataik szerint a játékosok szívesebben tologatnak fából készült huszárokat és futókat az egér kattintgatása helyett, elkészítették a Phantom robotizált sakktáblát. Az eszköz látványra sem utolsó élmény, de ami ennél is fontosabb, hogy szenzoraival minden egyes bábu helyét érzékeli, majd a sakkfigurákat utasításra gyorsan és egy hang nélkül a kívánt mezőre mozgatja. Akárcsak Harry tette a Harry Potter és a Bölcsek Kövében: "Huszár a H háromra!" Vagy mintha egy láthatatlan kéz végezné az irányítást, ami egyszerre hátborzongató és lenyűgöző.

A sakktábla másik különlegessége, hogy amennyiben a játékos az online lehetőséget választja, akkor az okostábla a sakkpartner lépéseit is valós időben képezi le. A partnerek okostelefonnal, vagy laptopról csatlakozhatnak a játékhoz, és természetesen ők is valós időben látják a mi lépéseinket. Mivel a bábuk hangvezérléssel is működnek, a verseny teljes egészét lebonyolíthatjuk anélkül, hogy fizikailag egyszer is hozzáérnénk a figurákhoz.

A tervezők emellett arra az eshetőségre is gondoltak, hogy mi van ha nem sikerül emberi partnert találni, ezért kifejlesztették Maiat, a sakkmotort, ami mesterséges intelligenciával működik, és automatikusan alkalmazkodik a sakkozó tudásszintjéhez. Míg a Phantom Tutor nevű applikáció egyfajta trénerként funkcionál, mivel

elmenti a játékos minden lépését, a játszmák visszanézésekor pedig javaslatokat ad a további fejlődéshez.

Emellett saját tárháza is van, köztük a sakktörténelem legnagyobb játszmáival, de a tulajdonosa is feltöltheti játszmáit a több mint száz játékot tartalmazó adatbázisba, hogy aztán újra bemutassa partnereinek, és együtt elemezzék lépéseiket.

A fejlesztők szerint a sakk több egy szimpla társasjátéknál, az valóságos művészet, ezért úgy is kell bánni vele. Ennek megfelelően, ahogy már említettük, a játék megjelenésére is kiemelt figyelmet fordítottak. Nem volt egyszerű feladat, mert egy autonóm táblán az összes bábunak képesnek kell lennie arra, hogy bármely másik kettő között mozogjon, így szó sem lehetett arról, hogy tipikus, széles talpú sakkfigurákat tervezzenek. Ehelyett minőségi anyagokból készült, kecses, csendesen mozgó, mégis felismerhető formákat alkottak. A készletet minimalista és klasszikus stílusban lehet megrendelni, ez utóbbi a hivatalos sakkversenyeken használt szabványos Staunton-féle készlet, egy apró huszonegyedik századi csavarral.

A fejlesztők továbbá azt is lehetővé teszik, hogy a nyílt forráskódú protokolljuk segítségével bárki kommunikálhasson a Phantom Boarddal, és platformként használhassák a táblát a projektjeikhez. A bevezető áron, a tábla fájának típusától függően négyszáz dollártól (nagyjából százhúszezer forinttól) kínált szettek iránt óriási az érdeklődés. A fejlesztők szerényen hatezer dollárt (1,8 millió forintot) szerettek volna összegyűjteni a Kickstarteren, ehhez képest kilenc nappal a kampány vége előtt az 1,1 millió dollárt (háromszázharmincmillió forintot) is meghaladta az előrendelések értéke.

(Fotó: Kickstarter)

További cikkek a témában:

Ez az új mesterséges intelligencia direkt hibázik, hogy tanulhassunk tőle Maia nem azért sakkozik, hogy jobb legyen nálunk, hanem, hogy mi jobbak legyünk.

Bárkiből profi sakkozót farag ez a high-tech sakktábla A készítők szerint a ChessUp több millió stratégia elemzésével számítja ki az ideális lépéseket, és ezt különböző színekkel jelzi nekünk a táblán.

Rasszizmusnak nézheti a fekete-fehér sakkbábukról szóló kommenteket a mesterséges intelligencia A YouTube 2020 júniusában egy napra letiltotta egy sakkcsatorna fiókját, de magyarázatot nem adtak a történtekre. Most kiderült, nem kizárt, hogy a fekete, fehér, támadás vagy ütés szavakat értelmezte félre a túlbuzgó algoritmus.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
A memoQ az egyik legnépszerűbb fordítástámogató szoftver a szakmabeliek körében, a 10.1-es verzió óta pedig a szoftver webes változata már a képernyő-felolvasó programokkal is kompatibilis, így biztosítva, hogy a vakok és gyengénlátók is önállóan, külső segítség nélkül tudják használni a szolgáltatást.
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Google bemutatta a jövő AI-asszisztensét, ami már nem is a telefonunkon fut
A Project Astra úgy válaszol a kérdéseinkre, mintha egy mindentudó ismerőssel beszélgetnénk videochaten, okosszemüvegekkel kombinálva pedig egészen új távlatokat nyithat a chatbotok használatában.
Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.