Nagyobbat ugrik, gyorsabb és erősebb a Boston Dynamics kínai versenytársának robotkutyája

2024 / 01 / 04 / Bobák Zsófia
Nagyobbat ugrik, gyorsabb és erősebb a Boston Dynamics kínai versenytársának robotkutyája
A Unitree legújabb négylábú robotja az elődjénél több rakományt bír el és másfél métert is átugrik.

A Unitree Robotics sokféle négylábú robotjai között személyes használatra szánt, szórakoztató célú robotkutyák és ipari alkalmazásokhoz alkalmas modellek is találhatóak, a legújabb verzió pedig az egyik legnagyobb teherbírású és flexibilisebb gép, amely még a Boston Dynamics népszerű Spotjával is versenyre kelhet.

A Unitree B2 felépítését azokhoz a típusú komplex környezeti feltételekhez adaptálták, amelyek között majd feltehetően szolgálatot fog teljesíteni: stabil tud maradni csúszós és egyenetlen felületeken, könnyedén jut fel lépcsőkön, emellett robosztusabb és erőteljesebb elődjeinél. Extra képességét az ugró-, és mászótehetsége adja, ami segíti a nehezebb, kaotikus terepen való haladásban, mivel így akár 40 centiméter magas akadályokon is átjut és több mint egy méterre képes ugrani akár egy helyből állva is.

Az ipari felhasználásra való alkalmasságot a teherbíró teljesítménye emeli legjobban, aminek tekintetében nem körözi le ugyan az ETH Zürich kutatóinak robotkutyáját, Barry-t, ami egy felnőtt embert is elbír a hátán, de így is kiemelkedő a robotkutyák között: negyven kilót szállít rövidebb távon, 20 kilogrammos teherrel pedig négy órán át halad előre egyfolytában. A B2 maximális sebessége 21,5 km/h, a maximális távolság, amit keresztül tud ugrani 1,6 méter, egy helyben állva 120 kilogramm a teherbírása és több üzemmódban használható, mivel a lábait kerekekre lehet cserélni igény szerint.

A B2-t egy "teljesen új intelligens fajként" jellemzi a Unitree, de valójában a cég egy másik modelljét, a Go2-t látták el a GPT nyelvi modellel, ami által kétirányú, beszéden alapuló kommunikációra képes, vagyis az a robotkutya érti, amit a tulajdonosa mond neki és válaszol is a kérdésekre, valamint végrehajtja az utasításokat. A B2 elsődleges célja azonban nem az, hogy az embereket szórakoztassa, hanem hogy a munkájukban segítse őket, ezért ezt a típust nem ruházták fel ehhez hasonló funkcióval. A lehetséges felhasználási körét a Unitree azokon a területeken látja, ahol a robotkutyákat "hagyományosan" alkalmazni szokták, például ellenőrzési feladatoknál, biztonsági szolgálatokra vagy építkezéseken és gyárakban való használatra.

(Fotó: Unitree)


Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Élettelen szeretők - mik az előnyei és hátrányai, ha szexrobotokra cseréljük az embereket?
Disztópia, újfajta szórakozás, a technológia térnyerése vagy egy eszköz, ami sok problémát meg tud oldani - a szexuális célokra szánt emberszerű gépeket nagyon eltérő szemszögekből lehet nézni, de egy biztos: a robotok készülnek és egyre emberibbé válnak. Legújabb sorozatunkban partnerünkkel, Magyarország legnagyobb felnőtt áruházával, a Vágyaim.hu csapatával együtt kutatjuk, merre tart az emberiség a szexualitás egyre digitálisabb ösvényein...
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
Izomból nekiugrik a Samsungnak a Xiaomi
A Samsung Galaxy S-széria legerősebb változatának, az Ultrának évek óta nem volt komolyan vehető versenytársa Európában az androidos telefonok között, most viszont a Xiaomi megtörte a jeget a Xiaomi 14 Ultrával.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.