Nagyobbat ugrik, gyorsabb és erősebb a Boston Dynamics kínai versenytársának robotkutyája

2024 / 01 / 04 / Bobák Zsófia
Nagyobbat ugrik, gyorsabb és erősebb a Boston Dynamics kínai versenytársának robotkutyája
A Unitree legújabb négylábú robotja az elődjénél több rakományt bír el és másfél métert is átugrik.

A Unitree Robotics sokféle négylábú robotjai között személyes használatra szánt, szórakoztató célú robotkutyák és ipari alkalmazásokhoz alkalmas modellek is találhatóak, a legújabb verzió pedig az egyik legnagyobb teherbírású és flexibilisebb gép, amely még a Boston Dynamics népszerű Spotjával is versenyre kelhet.

A Unitree B2 felépítését azokhoz a típusú komplex környezeti feltételekhez adaptálták, amelyek között majd feltehetően szolgálatot fog teljesíteni: stabil tud maradni csúszós és egyenetlen felületeken, könnyedén jut fel lépcsőkön, emellett robosztusabb és erőteljesebb elődjeinél. Extra képességét az ugró-, és mászótehetsége adja, ami segíti a nehezebb, kaotikus terepen való haladásban, mivel így akár 40 centiméter magas akadályokon is átjut és több mint egy méterre képes ugrani akár egy helyből állva is.

Az ipari felhasználásra való alkalmasságot a teherbíró teljesítménye emeli legjobban, aminek tekintetében nem körözi le ugyan az ETH Zürich kutatóinak robotkutyáját, Barry-t, ami egy felnőtt embert is elbír a hátán, de így is kiemelkedő a robotkutyák között: negyven kilót szállít rövidebb távon, 20 kilogrammos teherrel pedig négy órán át halad előre egyfolytában. A B2 maximális sebessége 21,5 km/h, a maximális távolság, amit keresztül tud ugrani 1,6 méter, egy helyben állva 120 kilogramm a teherbírása és több üzemmódban használható, mivel a lábait kerekekre lehet cserélni igény szerint.

A B2-t egy "teljesen új intelligens fajként" jellemzi a Unitree, de valójában a cég egy másik modelljét, a Go2-t látták el a GPT nyelvi modellel, ami által kétirányú, beszéden alapuló kommunikációra képes, vagyis az a robotkutya érti, amit a tulajdonosa mond neki és válaszol is a kérdésekre, valamint végrehajtja az utasításokat. A B2 elsődleges célja azonban nem az, hogy az embereket szórakoztassa, hanem hogy a munkájukban segítse őket, ezért ezt a típust nem ruházták fel ehhez hasonló funkcióval. A lehetséges felhasználási körét a Unitree azokon a területeken látja, ahol a robotkutyákat "hagyományosan" alkalmazni szokták, például ellenőrzési feladatoknál, biztonsági szolgálatokra vagy építkezéseken és gyárakban való használatra.

(Fotó: Unitree)


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
A Marketplace sem mentes a csalóktól - a megoldás az adásvételi szerződés
Az internetes kereskedelem széles termékpalettájával és az egyre kedvezőbb ajánlatok térnyerésével egyre csak nő az online vásárlások száma. Ezzel párhuzamosan a vásárlásokat érintő csalások és visszaélések száma is egyre gyakoribbnak bizonyul. A megoldás a megfelelő körültekintés és a tájékozódás. Nagyban növeli a vásárlás biztonságát a piactereken az adásvételi szerződés készítése, amelyet a Szerzivel ma már könnyen és egyszerűen elkészíthet otthonról.
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
Csúcstelefonok gyilkosa lett a Honor 200 Pro
A Honor visszatér ahhoz, amihez a legjobban ért: a Magyarországon július 1-től kapható Honor 200 Pro árát hajszálpontosan úgy lőtték be a mai csúcstelefonok alá, hogy az már bárki számára vonzó ajánlat legyen, miközben az okos kompromisszumoknak köszönhetően semmi olyasmiről nem kell lemondanunk, ami egy átlagos felhasználónak hiányozna.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.