Nagyon közel vagyunk a rák elleni vakcinák kifejlesztéséhez - mondta Vlagyimir Putyin egy moszkvai konferencián

2024 / 02 / 16 / Bobák Áron
Nagyon közel vagyunk a rák elleni vakcinák kifejlesztéséhez - mondta Vlagyimir Putyin egy moszkvai konferencián
Az orosz elnök a hét elején megrendezett Future Technologies Forum konferencián tett meglepő kijelentést, de részletekbe nem bocsátkozott.

"Nagyon közel kerültünk az úgynevezett rákvakcinák és új generációs immunmoduláns gyógyszerek megalkotásához. Remélem, hogy a jövőben ezeket hatékonyan fogják tudni használni az egyéni terápiákban" - idézi Vlagyimir Putyin szavait a Reuters, hozzátéve, hogy az elnök semmilyen részletet nem osztott meg azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú daganatos megbetegedésekre fejlesztett gyógyszerekről van szó, és ezek milyen hatásmechanizmussal működnek.

Putyin bejelentése azért meglepő, mert bár a világon már számos cég folytat előrehaladott kísérleteket a rák különböző típusaira kifejlesztett vakcinákkal, Oroszországból korábban nem érkezett hír ilyen kutatásokról. A helyzet így némileg emlékeztet arra, mint amikor 2020 augusztusában az orosz elnök az állami tévében bejelentette, hogy a világon elsőként fejlesztettek ki vakcinát a koronavírusra, miközben a bejelentés idején még semmilyen nyilvános adat nem volt elérhető a Szputnyik V-ről, aminek a klinikai tesztjei sem zárultak le. Putyin bejelentése éppen ezért jókora vihart kavart tudományos körökben, igaz, a Szputnyik V a későbbiekben valóban hatékonynak bizonyult a Sars-COV-2-vel szemben.

Ahogy a Reuters megjegyzi, jelenleg csak a májrák kialakulásában szerepet játszó hepatitis B-re valamint a többféle daganatos megbetegedést okozó human papilloma vírusra (HPV) létezik engedélyezett oltóanyag, ám a jövőben az mRNS-alapú eljárásoknak köszönhetően a jövőben jelentősen megemelkedhet a daganatos betegségekre kifejlesztett, teljesen személyre szabott terápiás készítmények száma. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a Moderna orvosigazgatója, Dr. Paul Burton tavaly tavasszal úgy nyilatkozott, hogy akár öt éven belül sikerülhet kifejleszteni olyan mRNS-alapú vakcinát, amely a daganatos megbetegedések számos változatára nyújthat hatékony gyógymódot. A cég a melanómára, vagyis a bőrrák legveszélyesebb fajtájára kifejlesztett oltást már embereken is teszteli, az eddigi eredmények alapján pedig a készítmény a Merck által kifejlesztett Keytruda immunterápiás gyógyszerrel együtt az első három évben felére csökkenti a bőrrák miatt bekövetkező halálozások számát, valamint a bőrrák újbóli megjelenésének az esélyét. Mindeközben a BioNTech tavaly a brit kormánnyal írt alá egy megállapodás, amelynek értelmében 2030-ig mintegy tízezer páciens fog "személyre szabott rákkezelést" kapni klinikai tesztek keretében.

(Borítókép: Contributor/Getty Images)

Könnyen gyógyítható, mégis ezrek halnak bele Magyarországon Bár a prosztatarák az egyik legkönnyebben gyógyítható daganatos megbetegedés, Magyarországon mégis évente mintegy 1500-an halnak bele a betegségbe, ami lakosságarányosan az egyik legmagasabb szám az egész Európai Unióban. A Novartis által szervezett kerekasztal beszélgetésen szakértők és hírességek beszélgettek arról, hogy mi lehet ennek az oka, és mit lehetne tenni annak érdekében, hogy kevesebb áldozatot követeljen a prosztatarák.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Az egész világot elláthatná inzulinnal egy nagy csorda génmódosított tehén teje
Olcsóbb és több inzulin – ezt ígéri a biotechnológiai csoda, a barna tehén, amely nem csak tejet, de mellette humán inzulint is termel.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.