Napelemes óceántakarító drónhajócskákat fejleszt a Razer és a Clearbot

2021 / 06 / 12 / Rácz Tamás
Napelemes óceántakarító drónhajócskákat fejleszt a Razer és a Clearbot
A Razer környezetvédelmi támogatási alapjának segítségével komoly lökést kapott a Clearbot vízi szemétgyűjtő drónhajó-flottás projektje.

A Razer Inc. egy szingapúri-amerikai szórakoztató elektronikai termékeket fejlesztő-gyártó vállalat, melyet elsősorban gamer laptopjairól, PC-perifériáiról ismerhetünk. Alaptevékenysége mellett viszont a Razer több izgalmas zöld projektet is támogat; ezek közül a legújabb egy óceántakarító robot kifejlesztése.

A működéséhez szükséges energiát napelemekből szerző kis drónhajókból álló szemétgyűjtő flotta ötletét a Clearbot nevű startup vetette fel. Az első működő példányok már el is készültek; így dolgozik egy Clearbot-drón:

A kis hajó AI-algoritmusa a vízfelszínt figyelő kamerák képein azonosítja a hulladékdarabokat majd bordázott felhordószalaggal emeli be őket egy gyűjtőkosárba. Ha a kosárkája megtelik, a partközeli gyűjtőhelyre viszi a "termést" és újra útnak indul egy üres kosárral. A Clearbot a hajói által begyűjtött műanyaghulladék feldolgozásának, újrahasznosításának folyamatát is menedzseli.

A Razer támogatásával a Clearbot projektje komoly lökést kaphat, aminek nagyon örülhetünk, ha fontosnak tartjuk az óceáni hulladékterhelés kezelésének ügyét. A Clearbot jelenlegi tervei szerint ugyanis kis flottájuk 2021-22-ben összesen 100 tonna lebegő szemetet tud majd kiszedni a vizekből, miközben az emberi civilizáció évente 11 millió tonna műanyaghulladékot juttat a folyókba, tengerekbe...

A Razer támogatásával készülő újabb gyűjtőrobotok sokkal jobban fognak kinézni, mint a prototípus, hiszen a Razer imidzsének alapeleme egerei, billentyűzetei, laptopjai menő megjelenése. Ennél persze fontosabb, hogy az új Clearbotok felskálázhatók lesznek, napelemes energiaellátással megnövelhető a hatótávolságuk illetve a munkával tölthető idejük. A nagy drónhajók által begyűjtött több hulladék egy részét pedig akár a Razer termékeinek gyártásához is fel lehet használni.

Ez is érdekelhet:

Műanyag hulladékból üzemanyag és a földgáznál is hatékonyabb fűtőanyag Miskolcon A Miskolci Egyetemen komoly eredményeket értek el a műanyag hulladék folyékony üzemanyaggá alakításával. A folyamat során melléktermékként keletkező gáz fűtőértéke pedig 40 százalékkal meghaladja a lakossági földgázét.

A Lego végre elhagyja a műanyagot a műanyag építőkockák csomagolásából A túlzásba vitt tobzódó műanyag csomagolás korában, szerveinktől szöveteinktől kezdve a Föld óceán óceánjainak élővilágáig, szinte mindenhol minden életet fenyeget ez a szuperszemét, a LEGO is lemondott a műanyag zacskók használatáról műanyag játékainak becsomagolásához.

Egy Google Chrome kiterjesztés több mint 100 tonna tengeri műanyag szemetet számolt fel A műanyag hulladék mára az óceán szinte minden területére eljutott. Évente 8 és 12 millió tonna műanyag kerül az óceánjainkba, ami nem csak sokféle tengeri állat életét veszélyezteti, de hosszú távon a saját életünket is, amikor mikroműanyagokra bomlik, amelyek bejutnak ivóvízünkbe, ételeinkbe, sőt a belélegzett levegőnkbe is.


Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
Újradefiniálná egy amerikai cég a tengeri szélerőművek működését
A T-Omega Wind egy kis méretű prototípussal már teszteli a piramis alakú, vízen lebegő szélturbina életképességét.
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Egy kutatóhajó a világ legnagyobb jéghegyének útjába került, így sikerült videóra venni
Az A23a közvetlen közelében haladt el az RSS Sir David Attenborough, a találkozást a kutatók meg is örökítették.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.