Napokon belül lejár a Windows 7 biztonsági támogatása, mégis kétszázmillióan használják

2021 / 01 / 07 / Perei Dóra
Napokon belül lejár a Windows 7 biztonsági támogatása, mégis kétszázmillióan használják
Január tizennegyedike után a Microsoft leveszi kezét a Windows 7-ről, és nem készít több biztonsági javítást. Vagyis a felmerülő új hibákat bárki szabadon kihasználhatja, mintegy kétszázmillió felhasználó adatai, illetve létfontosságú szoftverei pedig veszélybe kerülnek.

A Windows operációs rendszerek története néhol felér egy kalandregénnyel, így nem is csoda, hogy igencsak megosztott a felhasználók körében, és sokan már csak érzelmi alapon is ragaszkodnak hozzá. Anno az XP volt a sztár, majd nyugdíjba vonulása után jött a Windows 7, alias a következő népszerű Windows rendszer, majd a Windows 8, ami finoman szólva nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezek után a Windows 10 sokak számára felért egy szippantásnyi friss levegővel.

Orosz hekkerek megszerezhették a Microsoft forráskódját A baj nagyobb, mint amilyennek kezdetben tűnt: a hekkerek hozzáfértek a Microsoft forráskódjához. Emiatt azonban talán még sincs ok az aggodalomra.

A ZDNET.com adatai alapján jelenleg is több, mint kétszázmillióan használják a Windows 7-et, ami komoly probléma tekintve, hogy a rendszer biztonsági támogatásának napjai meg vannak számlálva: január tizennegyedike után a Microsoft leveszi kezét a Windows 7-ről, és nem készít több biztonsági javítást.

Vagyis a felmerülő új hibákat bárki szabadon kihasználhatja, mintegy kétszázmillió felhasználó adatai, illetve létfontosságú szoftverei pedig veszélybe kerülnek.

Kivételt jelent az MSE (Microsoft Security Essentials) biztonsági rendszere, amelyen keresztül érkezhet még pár kritikus védelmi intézkedés, ám magát az MSE programot többé nem frissítik. Ez utóbbi védelem is csak annak köszönhető, hogy a Microsoft az utolsó pillanatban meggondolta magát. És bár ez szép gesztus részéről, egy célzott támadás esetén ez is csupán minimális védelmet nyújthat a felhasználóknak.

Nem mindenkinek egyszerű a váltás

És ezúttal nem a dolog érzelmi oldalára gondolunk, sokkal inkább mindazon kompatibilitási problémára, ami szintén hátráltathatja a rendszer frissítését. Rengeteg cég ugyanis egyedi szoftverekkel és hardverekkel dolgozik, amikért korábban milliókat fizettek és más operációs rendszerekkel egyszerűen működésképtelenek lennének. Sokszor az egyedi szoftver gyártója sem tudja már frissíteni a meglévő rendszert, ezért újat kellene írnia, ami szintén milliós nagyságrendű összeget jelent. Összességében viszont mindenkinek saját érdeke a váltás, hiszen egy zsarolóvírus-támadás egyrészt komoly anyagi kárral végződhet, másrészt akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek egy nem frissített operációs rendszer miatt. Az elmúlt hónapokban ugyan jelentősen csökkent a Windows 7 használók száma, de ez a kétszázmilliós nagyságrend még mindig aggasztóan sok.

További cikkek a Rakétán:

Még nincs vége az elmúlt évek legpusztítóbb hackertámadásának A Microsoft elnöke közölte: az oroszoknak tulajdonított akció negyven áldozatát azonosították eddig.

Új Windows 10 fenyegetés és a zsarolóvírusok elleni védekezés alapszabályai Úgy tűnik, hogy a veszélyes CLOP Windows folyamat-gyilkos malware fejlődik. Egy új kutatás felfedte a Windows 10 „Clop” eddig rejtve maradt képességeit, és azok nem csekélyek.

A Microsoft mostantól figyeli és pontozza, hogy mennyire dolgozunk rendesen Produktivitási pontszámot kapnak a cégek és a dolgozók.

(Fotó: Pixabay)


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
A borsószem méretű, agyba ültethető eszköz elhozhatja a jövőt, amiben az agyi beültetés rutinműtétnek számít
Az implantátummal első körben pszichiátriai és neurológiai rendellenességek kezelésére fogják haszálni. Az eszköz 9 milliméter széles és nem tartalmaz akkumulátort, nem kell mélyre helyezni, így a későbbiekben egészen könnyen lehet majd beültetni a páciensekbe a kutatók tervei szerint.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.