7 tipp, hogy ne betegedj le a repülőúton

2020 / 03 / 17 / Perei Dóra
7 tipp, hogy ne betegedj le a repülőúton
Influenzaszezontól és koronavírustól függetlenül bárkivel megtörténhet, hogy repülőútja betegséggel ér véget. A helyzet ugyanakkor nem teljesen reménytelen: eláruljuk, mit tehetsz a saját kereteiden belül, hogy felvértezd magad a kórokozók ellen.

A Popular Science 2019-es felmérése szerint az utasok zöme a repülőkön keringetett levegőt okolja az orrfújásos, köhögős megbetegedésekért, míg egy 2002-es - nem reprezentatív - felmérésben a megkérdezők egészen más eredményre jutottak. Miután a kutatók kifaggattak ezeregyszáz utast – az alanyok fele keringetett, másik fele friss levegőt használó járaton utazott –, úgy találták, hogy húsz százalékuk a belélegzett levegőtől függetlenül is meghűléses tünetekre panaszkodott utazása utáni első héten. Vagyis a jelek szerint a hiba valószínűleg nem a HEPA filterekben keresendő. Na de nézzük, mit tehetünk mi magunk egészségünk megőrzése érdekében.

Ha tehetjük, üljünk ablak mellé

Nyilván, ha a körülmények úgy hozzák, hogy a közelünkbe kerül egy beteg utas, akkor nehéz kikerülni a fertőzést, de pontosan ezért az általános szabály értelmében - és a lehetőségeinkhez mérten - próbáljunk meg a lehető legkevesebbet érintkezni másokkal. Egy kutatás szerint, ami az utasok viselkedését modellezte repülőgépen, ez leginkább az ablak mellett valósulhat meg. (Feltéve, ha nem kelünk fel tízpercenként, hiszen ez esetben minden igyekezet hiábavaló.)

Kapcsoljuk be a ventillátort

Dr. Mark Gendreau, fertőző betegségekre specializálódott szakorvos azt tanácsolja, hogy a fúvóka folyamatos működtetésével távol tarthatjuk magunktól a kisebb kórokozókat, amikor az arcunk körül keringve könnyen a szervezetünkbe juthatnak: ehhez csupán alacsony vagy közepes fokozatra kell állítanunk a ventilátort, és az ölünk irányába engedni a levegőt.

Töröljük le az asztalt

Az ördög sosem alszik, vagyis az ember sosem lehet elég óvatos. Ráadásul kutatások szerint a repülőkön a székzsebek és a kartámaszok a legnagyobb baktériumtenyészetek, de a fedélzeti szórakoztató rendszerek és a lehajtható asztalkák is ide tartoznak. Éppen ezért érdemes magunknál tartani egy csomag fertőtlenítő kendőt, és elővigyázatosságból áttörölni az ülésünk közvetlen környezetében lévő felületeket.

Ne tapizzuk a magazinokat, és egyéb, a járat felszereléséhez tartozó dolgokat

A légitársaságok takarításai szokásai olykor hagynak némi kívánnivalót maguk után, vagyis nem tudhatjuk mikor lettek megtisztítva a dolgok. Ezért inkább vigyünk saját holmit - takarót, párnát, ilyesmit - és felejtsük el a járat kiegészítőit.

Igyunk eleget

Az általános egészség egyébként is alapvető feltételéről az utastérben sem érdemes megfeledkeznünk, ahol ráadásul alacsony a páratartalom és száraz a levegő, így könnyen kiszáradhat a nyálkahártya, ami védtelenné tehet a vírusokkal és baktériumokkal szemben. Kellő folyadékbevitellel viszont nedves marad az orrjárat, ami megerősíti a szervezet védelmét.

Éljen a kézfertőtlenítő

Ez az, amit még a kézmosás után is célszerű megejteni, a repülős víz ugyanis tökéletes terepe a kórokozóknak. És ez nemcsak a mosdó használatára vonatkozik: jobban járunk, ha nem rendelünk a fedélzeten készült kávéból, és csakis olyasmiért fizetünk, amit üvegből vagy palackból töltenek ki.

El a kezekkel az arcunktól

Erről sokan megfeledkeznek, pedig a vírusok terjedése nem pusztán a szennyezett felületek összefogdosásának következménye, hanem az állandó arctapizásnak is. Ezt talán mondanunk sem kell, de ne együnk úgy, hogy előtte nem fertőtlenítettük kezeinket, és ha lehet, a szemeinket se dörzsöljük.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
Tíz évvel ezelőtt történt az egyik legmegrázóbb emberrablási eset
A Boko Haram terroristacsoport 2014. április 14-én rabolt el 276 diáklányt egy középiskolából és sokan közülük azóta sem kerültek elő.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.