Négy- és háromkerekű városi kisautókkal törne be a Kalasnyikov az EV-k piacára

2021 / 11 / 26 / Felkai Ádám
Négy- és háromkerekű városi kisautókkal törne be a Kalasnyikov az EV-k piacára
Talán ezek lesznek a városi autózás AK–47-esei.

Valószínűleg a Kalasnyikov az a cég, melyről a legkevésbé feltételeztük, hogy bevásárlásra és iskolába-óvodába vitelre fabrikál járművet a nagyvárosi szülőknek, illetve a huzatra nem érzékeny egyedülállóknak, de úgy tűnik, hogy az AK–47 gépkarabélyról elhíresült vállalat éppen ebbe az irányba tapogatózik. Mint arról az Interesting Engineering beszámol, a Kalasnyikov az UV–4 nevű négyajtós elektromos járművet még 2018-ban jelentette be. Az UV–4 bár úgy hangzik, mint egy szupertitkos fegyver, ami után James Bond nyomoz, valójában a paraméterei alapján tipikus, európai értelemben vett városi autó: a maximális sebessége 80 km/h és egy feltöltéssel 150 km-t képes megtenni. A kocsi 3,4 m hosszú, 1,5 m széles és 1,7 m magas.

Nemrég azonban felbukkant néhány új kép egy szabadalom részeként az illetékes orosz hivatal nyilvános adatbázisában, így tehát egyre valószínűbb, hogy a koncepciót nem engedte el a cég. Sőt immár a négyajtós változat mellett feltűnt egy kétajtós (pontosabban: kétajtótlan) változat talán azoknak, akik nem tudják kihasználni a négy ülést, ellenben jól bírják azokat a szentpétervári szeleket, melyek szegény Akakij Akakijevics halálát is okozták.

A nyugati kollégáknak nem igazán nyerte el a dizájn a tetszését, az IE újságírója például lényegében egy vidám részektől megfosztott Mario Kartnak nevezte a járműveket, azonban itt a káeurópai miliőben szerintem értékelhető ez az alapvetően ártatlan kisautó, melynek szögletes formavilágából azonban valahogy mégis előbukik a hadászati jelleg. Ráadásul ki tudja, talán az ajtókat is azért spórolták ki a kétszemélyes változatból, hogy könnyebben lehessen leadni egy-egy sorozatot a tötyörgő a moszkvai dugóban.

(Fotó: Kalasnyikov)

További cikkek a témában:

Az elektromos törpeautó lehet a városi közlekedés sztárja A Microlinót a BMW Isetta ihlette, csak ez ugye elektromos, de hasonlóan pici, városi közlekedésre szánt „nem autó”.

Soha többé nem kell üzemanyagra költeni, jön a napelemekkel felszerelt városi kisautó A Squad mindössze kétmillió forintba kerül, és a tetején elhelyezett napelemeknek köszönhetően napi húsz kilométert is meg tud tenni anélkül, hogy valaha tölteni kéne.

Az autó, ami maga alá húzza a kerekeit, hogy jobban elférjen a városi utcákban A City Transformer kisautója nagy tempónál képes megnövelni, szűk helyeken csökkenteni nyomtávjait.


Ismerd meg a ROADSTER magazint!
AUTÓK - DESIGN - GASZTRO - KULT - UTAZÁS - TECH // Ha szereted a minőséget az életed minden területén, páratlan élmény lesz!
Autót vennél mostanában? Nézz bele a PLAYER AUTÓTESZT ROVATÁBA!
Minden friss és izgalmas autót kipróbálunk, amit csak tudunk, legyen az dízel vagy elektromos, olcsó vagy luxus, kétszemélyes vagy kisbusz!
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Hidrogénbuszokkal utazhatunk decembertől néhány helyen az országban
Két darab, hidrogént fogyasztó, vízpárát eregető busz indult el próbaüzemben, hat magyar város közlekedésében próbálják ki őket.
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
A Tesla sorsa múlhat a most bemutatott Cybertruck fogadtatásán
Ha bejön, akkor pickup-nagyhatalom lehet a cégből, ami Amerikában egyenlő a sikerrel.
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.



This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.