Negyvenöt percen át halott volt, aztán visszatért az újraélesztett nagymama

2021 / 09 / 19 / Felkai Ádám
Negyvenöt percen át halott volt, aztán visszatért az újraélesztett nagymama
Az amerikai sajtó felkapta a sztorit, csodáról beszélnek. De tényleg az történt?

Kathy Patten története valóban olyan, ami jó eséllyel bekerül egy reggeli műsorba. Az idősebb asszony a golfpályán értesül arról, hogy a lányának beindult a szülése. A hölgy ezután a Greater Baltimore Medical Center kórházba sietett, ami egyébként egy általános kórház, sürgősségi ellátást is nyújtanak. Nem sokkal azután, hogy belépett az intézménybe, Kathy Patten szívrohamot kapott. Mint azt a fentebb hivatkozott, People írja, a nő pulzusát hamar elvesztették az orvosok. Ezt követően az újraélesztés 45 percen át tartott, és végül sikerrel is járt. A csodát fokozandó, közben nem túl messze ugyanebben a kórházban megszületett az asszony nyolcadik unokája.

A CBS Detroit cikke szerint később az immár nyolcszoros nagymama úgy nyilatkozott, hogy:

„Nagyon hálás vagyok, hogy kaptam egy második esélyt Istentől. Arra fogok törekedni, hogy a lehető legjobb ember legyek.”

Valóban olyan idézet ez, amely elbírja a csoda szó terhelését a főcímben, de kérdés, hogy tényleg az történt-e. Sajnos a cikkekből, mint azt a lapunknak nyilatkozó aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos is elmondta, több orvosi szempontból fontos körülmény említése is hiányzik. Annyi azonban igen valószínűnek látszik, hogy az újraélesztést többen eleve csodaként kezelik, ami ki is derült egy tanulmányból, amelyről 4 évvel ezelőtt írt a Reuters. Eszerint ugyanis az átlagemberek jócskán, olyan 65 százalékkal túlbecsülik a sikeres újraélesztések arányát. Ez persze nem jelenti, hogy az újraélesztésre ne lenne szükség, mivel egy 2020-as tanulmányból kiderül az is, hogy globálisan nőtt a kórházon kívül végzett, sikeres újraélesztéseket követő túlélési ráta, és ilyen esetben nagyon sokat segít, hogy minél hamarabb legyen valaki a közelben, aki el tudja kezdeni az újraélesztést.

Magyarországon egyébként a Szív City applikáció letöltésével mi magunk is segédkezhetünk újraélesztésben, mivel ha járatosak vagyunk akár laikusként ebben a beavatkozásban, akkor telefonunk helyadatai alapján kaphatunk értesítést, hogy a közelünkben szükség lenne ránk a hivatásos egészségügyi személyzet megérkezéséig.

A fentiek két dolgot erősíthetnek meg: az újraélesztésre szükség van, ugyanakkor az emberek legalábbis nagy általánosságban hajlamosak ezt csodaként kezelni. Visszatérve Kathy Patten konkrét esetére: több tényezőt sem ismerünk, viszont a hírek alapján következtethetünk pár dologra. Az egyik, hogy az eset olyan helyen történt, ahol rendelkezésre állt képzett szakszemélyzet. A másik, hogy a pulzus „megszűnését” már a beavatkozás közben állapították meg az orvosok, így a beteg a szívleállás nulladik pillanatában is ellátásban részesült.

A lapunknak nyilatkozó szakértő pedig mindezzel kapcsolatban azt mondta, hogy minden csoda mögött biokémiai folyamatok állnak. A legfontosabb ismeretlen pedig egyszerűen az, hogy volt-e olyan időablak, amikor a páciens agysejtjei egyáltalán nem kaptak oxigént. Ez azért nem egyszerű kérdés, mert például kardiogén sokk esetén 20-as vérnyomás és 40-es pulzus esetén is kaphat az agy vérellátást. Vagyis a „csoda” megítélése kapcsán az egyedüli objektív mutató az lenne, ha tudnánk, hogy az agykéreg sejtjei mennyi ideig maradtak keringés nélkül.

Már ha egyáltalán volt ilyen idő. Ugyanis ha áll a szív és áll keringés, akkor a szívmasszázs lényege épp az, hogy a vért eljuttatja az agyba – tehát mintegy kipótolja a szív munkáját. Vagyis a hatékony szívmasszázs még ebben az esetben is juttathatott az agyba oxigént. Mivel pedig a hírekből úgy tűnik, hogy már szakemberek kezelték az asszonyt, amikor a szívleállás megtörtént, így igen valószínű, hogy nem volt olyan időszak, amíg az agy vérellátás nélkül maradt.

A lapunknak nyilatkozó orvos az eset kapcsán még a következőt említette meg:

„Nagyon örülünk, hogy a hatékony külső beavatkozást egyes emberek csodának tartják, mert alapvetően az is.”

(A cikkhez hazsnált kép illusztráció, forrása: Flickr/Laurel L. Russwurm)

További cikkek a témában:

Akár az óvodások is megmenthetik a szeretteik életét – hívja fel a figyelmet a PTE oktatófilmje Tegnap volt az újraélesztés világnapja, a Pécsi Tudományegyetem pedig oktatófilmet tett közzé arról, hogy akár egy óvódás is életet menthet kellő lélekjelenléttel.

Segíthet-e az Amazon Alexája az újraélesztésben? Január elején kezdte bejárni egy mém az amerikai netet, miszerint, ha nagy a baj, akár az Amazon népszerű Alexájától is kérhetünk tanácsot, hogy élesszünk újra valakit. De mi igaz mindebből?

Egy férfi meghalt az USA-ban, miután három héten át minden nap ugyanazt ette Dr. House óta tudjuk hogy nem is olyan nehéz súlyosan megbetegedni vagy meghalni egy olyan egzotikus-, esetleg hiánybetegségben, amiről fogalmunk sem volt. Az ilyen esetekben néha valóban nagyon nehéz lehet rájönni, hogy a beteggel valójában mi is történik.


Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Kvantum-fényszabályozáson és Grätzel-cellákon dolgoznak fiatal fizikusok Budapesten
Rubik Ernő, Krausz Ferenc és Kiss László is tartott előadást a versenyen, ahol a résztvevőknek bonyolult fizikai problémákra kell megoldást találniuk.
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A gondolatolvasó mesterséges intelligencia szinte hajszálpontosan képes rekonstruálni, amit látunk
A holland Radboud Egyetem kutatóinak nem mindennapi áttörést sikerült elérniük a vizuális ingerek dekódolásában, ami akár a vakság kezelésében is egészen új lehetőségeket nyithat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.