Néhány országban már működik az EU-s vakcinaútlevél

2021 / 06 / 02 / Pőcze Balázs
Néhány országban már működik az EU-s vakcinaútlevél
Elindult a rendszer, amelynek segítségével az EU tagállamok képesek igazolni az állampolgáraik oltottsági adatait, teszteredményeit, valamint azt, hogy átestek a koronavíruson - illetve ugyanezt ellenőrizni tudják a blokk többi országából érkező látogatók esetében.

A TechCrunchon olvasható hír szerint hét ország már használatba is vette a rendszert (Bulgária, Csehország, Dánia, Görögország, Horvátország, Lengyelország és Németország ). Magyarország a projekt státuszát megjelenítő weblap szerint egyelőre a tesztelés fázisában van. Ha minden jól megy, a program július elsejéig minden tagországban elindul, ám a nehézségekkel küzdők hathetes haladékot kapnak, vagyis csak őszre fog biztosan mindenhol működni az igazolások kiadása és ellenőrzése. Jövőre pedig az egész rendszert le is zárják - legalábbis a Bizottság ebben bízik.

Megszületett a döntés az uniós vakcinaútlevélről, de nem minden beoltott kaphatja meg Az Európai Parlament és Tanács megállapodása értelmében csak az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákat fogják elfogadni, a más oltóanyaggal, így Sinopharm-vakcinával vagy Szputynik V-vel oltottak beengedéséről egyénileg dönthetnek az országok.

Az egyes országok azért felelnek, hogy biztosítsák, hogy az állampolgáraik megkaphassák az igazolásokat, akár az egészségügyi informatikai szolgáltatásokon (amilyen nálunk az EESZT) keresztül, akár az orvosi rendelőkben, akár a tesztállomásokon. A vakcinaútlevél a cikk szerint QR-kódokkal, illetve nyilvános kulcsú titkosítással működik. Utóbbi lényege, hogy a kibocsátó ország egy, csak általa ismert, titkos kulccsal titkosítja az információkat, majd azokat a fogadó ország hatóságai a titkos kulcs párjával, a mindenki számára hozzáférhető, úgynevezett nyilvános kulccsal visszafejtik. Ez megnehezíti a hamisítással próbálkozók dolgát. Az ellenőrzés során személyes adatokat nem kell átadni, így azokat nem is tárolják a fogadó ország hatóságai. Az igazolás digitális és papír alapon is elérhető lesz.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen mindebben az európai értékeket látja tükröződni. Von der Leyen szerint ilyenek a privátszféra védelme és az inkluzivitás - előbbi jegyében személyes információk nem cserélnek gazdát, utóbbi pedig biztosítja, hogy nem csak digitálisan igazolhatjuk majd, hogy beoltottak minket.

(Borítókép: Lukas/Unsplash)

További cikkek a témában:

Már a telefonunkkal is igazolhatjuk, hogy megkaptuk a koronavírus elleni oltást Magyarországon eddig az első oltás után nyolc nappal automatikusan postázott hatósági igazolvánnyal (azaz az úgynevezett védettségi igazolvánnyal) igazolhattuk, hogy megkaptuk a SARS-COV-2 elleni oltást, mostantól viszont elvileg a mobilunkkal is megtehetjük mindezt.

Júniustól jön az EU-s nemzeti zöld igazolvány az utazni vágyóknak A koronavírus ellen beoltottaknak van már védettségi igazolványuk, mellyel lassan minden megszokott hely látogatható. De vajon mi a helyzet a külföldi vakációs desztinációkkal, a nyaralásokkal? Az EU válasza a júniustól érkező zöld igazolvány.

A WHO szerint a társadalom jelenleg öngólt lőne magának a vakcinaútlevél bevezetésével Vajon működhet megkülönböztetés nélkül egy vakcinaútlevél? A kérdés egyre több szakértőt foglalkoztat, közülük sokan mégsem az adatvédelemben - pontosabban annak hiányában - látják a legnagyobb rizikófaktort, hanem egy lehetséges új kasztrendszer kialakulásában, ami tovább mélyíti a társadalmi egyenlőtlenségeket.


Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Így lettek a szexuális játékszerekből digitális kütyük
Lassan már senkit sem lep meg, hogy egy intim segédeszköznek legalább olyan jól kell tudnia csatlakoznia a wifihez vagy egy telefonhoz, mint a viselőjéhez, használójához.
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
Drámain változnak az egészségügyi trendek: új vezető betegséget azonosítottak a világban
A korábbi vezető betegség globálisan a szív- és érrendszeri megbetegedések együttese volt.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.