Nem a véletlen sodort genetikailag módosított egereket a Nemzetközi Űrállomásra

2019 / 12 / 09 / Perei Dóra
Nem a véletlen sodort genetikailag módosított egereket a Nemzetközi Űrállomásra
2019. december ötödikén elstartolt az a Dragon kapszula a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS), melynek utasai között genetikailag módosított szuperegerek is voltak – írja a CNN. A nonprofit Jackson Laboratóriumban átalakították a rágcsálók genetikáját úgy, hogy azzal növelni tudják izommennyiségüket.

A Nemzetközi Űrállomás környezete nem mindennapi kísérleti laboratóriumot jelent a szakértőknek, hiszen ott rendkívüli vizsgálatokat végezhetnek. Az egereket például azzal a céllal küldik, hogy jobban feltérképezzék az űr izom- és csontgyengítő hatásait.

A génmódosított élőlények szervezetében ugyanis nem termelődik a miosztatin nevű fehérje, ami egyébként kulcsszerepet tölt be az izomnövekedés korlátozásában. A genetikai átalakítás miatt a kísérleti rágcsálók vázizomzata kétszerese más egerek vázizomzatának.

Az ISS-re emellett egészséges egerek is utaznak; nekik majd olyan készítményt adnak, ami gátolja a protein termelődését. Bár a hosszú távú űrutazás hatásait mostanáig nem sikerült tökéletesen feltárni, annyi bizonyos, hogy a mikrogravitáció gyengíti a csontokat és az izomzatot. A kutatók egyik fő feladata így az, hogy megoldást találjanak erre a problémára.

A Dragon vasárnap megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra, a dokkolásban egy robotkar segítette három nappal azután, hogy útnak indult az amerikai légierő floridai, Cape Canaveral-i támaszpontjáról.

Az összesen mintegy három tonnás rakomány nemcsak egereket, de fonalférgeket, és egy empatikus robotot is tartalmazott. A körülbelül százhúsz ezer fonalféreg egy mezőgazdasági tanulmányhoz kell, a harminckét egészséges és nyolc szuperegér pedig az imént említett tudományos kísérlet része.

Az űrkapszula mindemellett egy nagy, kerek, mesterséges intelligenciával ellátott robotfejet is szállított az űrhajósok érzelemkezelésének céljából. A Cimon nevű robot elődjét tavaly már tesztelték az űrállomáson.

A NASA természetesen a karácsonyi ajándékokról sem feledkezett meg, így meglepetés ajándékokat is küldött a hatfős legénységnek. Érdekesség, hogy a SpaceX tizenkilencszer fuvarozta a NASA rakományát a Nemzetközi Űrállomásra az elmúlt hét évben.

„Minden egyes alkalommal, amikor új járművet üdvözölhetünk a fedélzeten, vele együtt a projekt támogatóinak lelkéből is átveszünk egy darabot” – mondta az űrállomást vezető Luca Parmitano.

Az asztronauták 2019. december kilencedikére további csomagot várnak, amit Oroszország indított útnak Kazahsztánból december hatodikán.


Itt tart ma a szexipar, nézz körül a Vágyaim.hu-nál, milyenek 2024-ben az okos-szexeszközök!
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben.
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
memoQ Lányok napja: a pályaválasztásról – nem csak lányoknak
Véget ért a memoQ  Lányok napja, ami 2019 óta segíti a pályaválasztás előtt álló lányokat, hogy igazán kiteljesedjenek karrierjükben. Szenzitíven és nyitottan álltak a fiatalokhoz, kérdezték őket a digitális trendekről is: a TikTok az új YouTube, a Facebook régóta a boomereké, chatelni pedig már csak Instagramon szokás – beszámoló
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Magyarázatot találtak a vattacukorbolygók rejtélyére
Először térképezték fel egy exobolygó belsejét és a kutatás közben kiderült, hogy a nagy méretük ellenére rendkívül kis tömegű “puffadt bolygók”, azaz a vattacukorbolygók hogyan szerezhették furcsa formájukat.
Ezek is érdekelhetnek
HELLO, EZ ITT A
RAKÉTA
Kövess minket a Facebookon!
A jövő legizgalmasabb cikkeit találod nálunk!
Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.