Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét
2020 / 07 / 07 / perei.dora
Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét
A Leedsi Egyetem kutatói friss tanulmányban figyelmeztetnek az aranybányászat környezeti hatásaira, melynek hosszan tartó károsodást okoznak, és csak aktív földgazdálkodással, illetve helyreállítással lehetne újra erdőket telepíteni a bányászat alá vont földeken.

Amíg az amazóniai extrém méreteket öltött fakitermelésről egyre másra jelennek meg új hírek, addig arról már kevesebbet hallunk, hogy az aranybányászat ugyancsak gyors növekedésnek indult az elmúlt években Amazóniában, különösen a Guyanát, Suriname-ot, Francia Guyanát, Venezuelát és Kolumbia kis részeit, valamint Brazília északi területeit tömörítő Guyanai-pajzs mentén, ahol a bányászat felelős az erdőirtás kilencven százalékáért. Az erdők itt körülbelül húszmilliárd tonna szenet raktároznak a földfelszín fölött. Szintén meglepő a tény, hogy bár a trópusi esőerdők állandóan szem előtt vannak, az aranybányászat utáni megújulóképességéről eddig mégsem készült számszerűsített jelentés. A Leedsi Egyetem nemzetközi kutatócsoportja az első, akik (helyszín alapú) részletes információkat közöltek a bányászat utáni újranövekedéséről Guyana vidékén.

A Journal of Applied Ecology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban kimutatták, hogy az elhagyott bányák területén az erdők megújulási rátája a trópusi erdők esetében a legalacsonyabb.

Egyes helyeken szinte egyáltalán nem voltak újranövő fák, három-négy évvel a bányászati tevékenység megszűnése után sem.

A kutatók becslései alapján a bányászattal összefüggő erdőirtás következtében az erdők éves szénvesztesége meghaladja a kétmillió tonnát az Amazonas térségében. A bányászat utáni újranövésnek elmaradása azt jelzi, hogy az így elveszett szén nem pótolható természetes regenerációval. Michelle Kalamandeen, a tanulmány vezető szerzője szerint kutatásuk megmutatja, hogy a trópusi erdőkre erőteljes hatással van a bányászat, emiatt ezen a területen minimális esélyt látnak az újranövekedésre.

„Eredményeink világosan megmutatták, hogy a kitermelés megfosztja a földet a fák számára létfontosságú nitrogéntől, ami sok esetben közvetlenül hozzájárul a higany jelenlétéhez a szomszédos erdőkben, folyókban is. Az aktív bányákban ugyanis meglehetősen magas a higanykoncentráció.

Hozzátette: amennyiben korlátozódik az amazóniai erdők szénelnyelési és -tárolási képessége, az komoly következményekkel jár a klímaváltozásra is, arról nem beszélve, hogy a szennyezett talaj és folyók a helyi élelmiszereket is károsíthatják.

(Fotó: Pixabay)


AKCIÓS ÚJ ÉPÍTÉSŰ LAKÁSOK BUDAPESTEN AKÁR 27 915 000 Ft-tól. TÉLI AKCIÓ A CORDIÁTÓL
Legyen a leggyorsabbak között, és szerezze meg álmai otthonát egyedülálló kedvezménnyel! 2020. december 31-ig kiemelt kedvezménnyel, akár 9% árelőnnyel vásárolhatja meg az ideális lakást kínálatunkból.
Először vagy itt? Ez itt a Rakéta!
Olvasd el főszerkesztőnk beköszönőjét, mire számíthatsz tőlünk!
Ezek is érdekelhetnek

Hírlevél feliratkozás

Ne maradj le a jövőről! Iratkozz fel a hírlevelünkre, és minden héten elküldjük neked a legfrissebb és legérdekesebb híreket a technológia és a tudomány világából.